Otthon / Szórakozás

3 elveszett kincs, aminek máig nem bukkantak a nyomára

3 elveszett kincs, aminek máig nem bukkantak a nyomára

Mindig is vonzott a kincsvadászat gondolata? Ha elég bátor kalandor vagy, akár a valóságban is átélheted a keresés izgalmát, elveszett vagy elrejtett értékek ugyanis nem csak a filmekben léteznek: az alábbiakat például tényleg érdemes keresni. Eddig is sokan tettek így, de egyelőre mindhiába. Talán éppen téged vár a mesés vagyon!

Forrest Fenn kincsesládája

Forrest Fenn amolyan valódi Indiana Jones-ként azzal töltötte az életét, hogy hagyatékokat és mesés kincseket kutatott fel a világ egzotikus tájain, hogy aztán azok egy részét múzeumokba, nagyobb részét pedig saját magángyűjteményében állítsa ki, néhányat pedig eladjon belőlük, és ezzel busás vagyonra tegyen szert. Forrest már elmúlt 80 éves, amikor veserákot diagnosztizáltak nála, és az orvosok nem sok esélyt adtak a gyógyulásra. Ő azonban leküzdötte a betegséget, és elmondása szerint ez volt az a pont, ahol elgondolkodott rajta: mit hagyhatna örökségül a világnak?

Mivel úgy gondolta, pompás és kalandos élete volt, szerette volna, ha másokat is a vadon felfedezésére csábít, valamint, ahogyan fogalmazott, „reményt akart adni az embereknek”, ezért írt egy könyvet a kalandjairól, amelyben publikált egy 24 soros versikét is. A versben Fenn elmondása szerint 8 utalást rejtett el, amelyek segítenek eljutni egy bizonyos helyre, valahol az amerikai Sziklás-hegységben. Ez az a hely, ahol Fenn egy kincsesládát rejtett el, benne többek között két arany lemezzel, arany rudakkal, és egy ősi türkiz karkötővel. A láda tartalmának értéke meghaladja az 1 millió dollárt.

Fenn szerint a kincsesláda máig ott van, ahová elrejtette, holott az elmúlt 8 évben több mint 65 ezren próbáltak a nyomára bukkanni, sokan a Sziklás-hegység különböző pontjainak közelébe is költöztek, abban bízva, hogy rátalálnak a kincsre. Bár Fenn célja az volt, hogy reményt adjon az embereknek, a kincskeresés többször is tragédiába fordult már: az elmúlt években négyen is meghaltak a vadonban, miközben a kincs rejtekhelyét keresték.

3 elveszett kincs, aminek máig nem bukkantak a nyomára

Kép: rorem/depositphotos.com

Angol koronaékszerek

Földnélküli János (1166. december 24. – 1216. október 19.) 1199-től haláláig volt Anglia királya, de nem tartozott a legszerencsésebb uralkodók közé. A pápa kiátkozta, Normandia visszafoglalását célzó hadjáratát elvesztette, a földesurak a magas adók miatt fellázadtak ellene. Hogy valóban rossz uralkodó volt-e, arról a történészek feladata vitatkozni, megítélésének viszont nem tett jót, hogy a Robin Hood-történetekben negatív figuraként szerepel, valamint az sem, hogy ő veszítette el az angolok egyik komoly nemzeti kincsét, a koronaékszereket.

1216 szeptemberében a háborúskodások közepette a király szövetségeseivel nyugatnak indult, de útközben elkapta a vérhast, és állapota egyre romlott. Az út során a Norfolk és Cambridgeshire közötti hatalmas mocsárvidéken a láp elnyelte csomagjai egy részét – köztük a ládát, amely a koronaékszereket őrizte.

Hogy ezeknek mi lett a sorsa, és valóban a láp mélyére kerültek-e, János már nem tudta kideríteni, mert október 19-én belehalt a vérhasba. A koronaékszerek hollétéről pedig azóta sem tud senki semmi bizonyosat.

3 elveszett kincs, aminek máig nem bukkantak a nyomára

Kép: tpafba2/depositphotos.com

Fabergé tojások

Peter Carl Fabergé messze földön híres, francia aranyműves volt, aki Oroszországban élt. Őt kérte fel III. Sándor orosz cár a Fabargé tojások elkészítésére, melyek gyönyörűen megmunkált, drágakövekkel kirakott aranytojások voltak, és mindegyikük további értékes ajándékokat rejtett magában. Az első tojás 1885-ben készült el, Fabergé a belsejében egy miniatűr tyúkot helyezett el, amely nyitáskor felfedte a cári korona szintén miniatűr mását.

A cári megrendelésre ez után sorra készültek az újabb és újabb, bonyolultabbnál bonyolultabb tojások, a belsejükben mindig újabb és újabb meglepetésekkel. Összesen 50 ilyen aranyműves csoda készült, és bár a legtöbb ma is ismert, hét hiányzó darabnak nem bukkantak a nyomára. Legutóbb egy amerikai fémhulladék-kereskedő talált meg egyet véletlenül 2012-ben, a fantasztikus értékű műalkotás egyszerűen ott csücsült a polcán, kacatok között várva, hogy valaki észrevegye, milyen különleges.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást