Első állást keresel? Ezek a legnagyobb hibák, amiket elkövethetsz

Első állást keresel? Ezek a legnagyobb hibák, amiket elkövethetsz

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Első állást keresel? Ezek a legnagyobb hibák, amiket elkövethetsz

Az állásinterjúzás kicsit olyan, mint a randizás: bele kell jönni, ki kell tapasztalni, mi működik és mi nem. A tét azonban hatalmas, az álláskeresőkön pedig sokszor óriási a nyomás. Ha ezeket a hibákat elkerülöd, amikor az első munkahelyedet keresed, máris nagyobb eséllyel kezdhetsz el lépkedni azon a bizonyos karrierlétrán.

Nem tartod számon az eredményeidet

Bár sokan idegenkednek tőle, egy állás megszerzésekor a képességeid mellett legalább annyit nyom a latba, hogy el tudod-e adni magadat. Ehhez pedig, főleg a karriered indulásakor, fontos, hogy tisztában legyél a saját eredményeiddel.

Amikor még nincs konkrét korábbi munkád, amit felmutathatsz, fontos, hogy számon tartsd a tudományos eredményeidet, iskolai sikereidet, akár azokat a konkrét helyzeteket is, amiket egy szakmai gyakorlat során egyedül oldottál meg. Legyenek ezek listaszerűen a fejedben, hogy ha szóba kerül, milyen tapasztalatod, kvalitásaid vannak, azonnal fel tudd hozni őket példaként.

Halogatod a keresést

Sokan addig halogatják a munkakeresést, amíg nem lesz mindenképpen muszáj foglalkozniuk a témával. Lehet, hogy míg a szakdolgozatodat írod, úgy érzed, van elég bajod, de nem árt már ekkor is kiküldeni néhány önéletrajzot, ezzel máris megelőzheted a diplomaosztó után a munkaerőpiacra özönlő álláskeresőket néhány héttel vagy hónappal. A HR-szakértők arra is felhívják a figyelmet, hogy nem érdemes „félállásban” végezni a munkakeresést.

Amíg nem dolgozol, könnyű beleesni abba a hibába, hogy a hétvége már csütörtökön elkezdődik, de ezzel a saját lehetőségeidet rövidíted meg. Érdemes néhány órát minden nap az állásvadászatra szánni, már csak azért is, mert a gyorsan pörgő piacon nem biztos, hogy egy szerdán meghirdetett munka még a következő hétfőn is betöltetlen marad.

Halogatod a keresést

Nem helyezel elég nagy hangsúlyt a kapcsolati hálóra

Egy első állást vállalók körében végzett 2011-es tanulmány szerint a fiatalok 29%-a nyilatkozott úgy, hogy megérzése szerint nagyobb hangsúlyt kellett volna fektetnie a kapcsolatépítésre. Bár sokan fáznak ettől a formaságtól, vagy smúzolásnak tartják, az igazság az, hogy a betöltött állások akár 70%-a is a kapcsolati hálók révén találhat jelöltekre.

Járj szakmai eseményekre, beszélgess olyanokkal, akik az általad megcélzott területen dolgoznak, és gondoskodj róla, hogy az ismerőseid tudják, hogy elérhető vagy. Fontos, hogy ne azt éreztesd, hogy kétségbeesetten tepersz egy állásért, és bármilyen lehetőségnek örülsz, de tedd magad láthatóvá a piacon, így nagyobb eséllyel jutsz valakinek éppen eszébe, amikor egy új álláslehetőségről hall.

Sablonos jelentkezéseket küldesz

A kísérő levél olyasmi, amit manapság szinte minden önéletrajz mellé bekérnek, és még akkor sem árt küldeni egyet, ha külön nem igénylik. Ez ugyanis a te lehetőséged arra, hogy eladd magad a munkáltatónak, még mielőtt egyáltalán belépnél az irodájába.

Érdemes azonban ezeket mindig külön az adott állásra szabni és igazítani, és bár fontos, hogy magadról is fess benne valamilyen képet, mégis szem előtt kell tartani, hogy azt írd, amit a munkáltató látni szeretne. „Sok friss diplomás esik abba a hibába, hogy a kísérő levelében a céljairól, érdeklődéséről, szenvedélyeiről ír ahelyett, hogy a képességeik és a tudásuk hogyan találkozhat a munkáltató érdeklődésével és céljaival” – mondja Lori Rassas, New York-i karrier tanácsadó.

Túl magas pozíciót célzol meg

Ambiciózusnak lenni nem árt, azonban fontos, hogy reálisan lásd a saját képességeidet és lehetőségeidet is. Mindannyian ismerünk sikersztorikat, de ezek a kezdő munkavállalók valóban kis részének szerencséjét regélik el, és sokszor ki is maradnak belőlük részletek – például, hogy a pályakezdő valójában már az egyetem alatt a cégnél dolgozott, vagy hogy kivételes szaktudással rendelkezett.

Azzal, ha nem pályázol olyan állásokra, amelyekhez egyelőre nem rendelkezel a megfelelő tudással, rengeteg időt spórolhatsz meg magadnak, ami alatt akár tapasztalatot is szerezhetsz egy belépő-szintű állásban. Ráadásul biztosan nem történik meg, hogy megkapsz egy olyan állást, amiben az után nem tudod megállni a helyedet, és rögtön egy nehezen kozmetikázható bukással indítod a karrieredet.

VIDEO A legnyugodtabb kutyafajták

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!