Elképesztő! A fagyási sérülés akár egyik testrészünk elvesztését is okozhatja.

Elképesztő! A fagyási sérülés akár egyik testrészünk elvesztését is okozhatja.

Címlap / Életmód / Egészség / Elképesztő! A fagyási sérülés akár egyik testrészünk elvesztését is okozhatja.

„Mindjárt megfagyok!” – szoktuk mondani, ha nagyon fázunk. Valójában viszont nem átmeneti kellemetlenséget takar a kifejezés, hanem olyan súlyos állapotot, amely akár kéz- vagy lábujjak, esetleg egyéb bőrfelületek elhalásához vezethet.

Miért veszélyes?

A fagyás során keletkező jégkristályok gátolják az érintett részek vér- és nyirokellátását, roncsolják az ereket. Korai fázisainak ismerete, illetve bizonyos óvintézkedések megtétele azonban csökkenti a veszélyt.
A tél első és utolsó heteiben mindig több fagyási sérült kerül kórházba, mivel a hűvös évszak elején az emberek hajlamosak még nem, a végén pedig már nem megfelelően öltözködni.

Felületi fagyás

A fagyási sérülések legenyhébb formája a felületi. Ennek során a külső hámréteget támadja meg a hideg, sápadt hatást keltve ezáltal. Kísérőjelensége a részleges zsibbadás, a bizsergés, a „mintha tűvel szurkálnának” érzés.
Nem okoz végleges szövetelhalást, visszafordítható folyamatról van szó. Megfelelő kezelés – tehát mielőbbi átmelegítés – hiányában azonban súlyosabbá válhat.

Fájdalom

A váltakozó mértékű fájdalom a fagyási folyamat elsőszámú vészjelzője. A korai fázisban a zsibbadás és a bizsergés kerül előtérbe, míg a melegítés során fájdalom és égő érzet jelentkezhet, amely órákon belül elillan.
A súlyosabb fagyás, ami a mélyebb bőrrétegeket is érinti, teljes érzékelésvesztéshez vezethet az adott területeken. Ez veszélyes, hiszen sokáig fájdalom hiányában felismerés nélkül maradhat.

A bőr állaga

A hámréteg textúrája a fagyás előrehaladtával változik. Enyhe sérülésnél a szokásosnál kicsit keményebb, tömörebb, ám nyomásra érzékeny és rugalmas bőrről beszélhetünk. A helyzet romlásával párhuzamosan fokozódik a kőszerűség, illetve a nyomásra nincs reakció: sem fájdalom, sem pedig a megszokott „visszaugrás”.
Ezen a ponton már kétséges, hogy visszafordítható-e a folyamat, vagy végleg elhaltak a környező szövetek.

Melegedés

A melegedésre adott reakció elárulja, milyen súlyos a fagyási sérülés. Enyhe esetben a bőr kivörösödik és enyhén megduzzad, de egyébként normálisnak tűnik, s a kellemetlenség néhány órán belül magától megszűnik.
Súlyosabb fagyásnál a melegedés folyamán hólyagok jelenhetnek meg, amelyek tejszerű folyadékkal vagy vérrel vannak tele. A hólyagok a komoly szövetkárosodás jelei, ezért mindenképpen orvosi ellátást igényel a dolog.

Megelőzés

Ha fagypont alatti hőmérsékletű környezetben vagy, tudatosan figyelj a fagyás lehetséges jeleire! Mindig viselj réteges, meleg öltözéket, melynek legalsó darabja természetes, nedvszívó anyagból készült.
A végtagok extra védelmet igényelnek, tehát a zokni és a kesztyű kulcsfontosságú. Jó, ha a sálad védi a füled, az orrod és az állad. Bőrelszíneződés észlelésekor azonnal keress egy melegebb helyet, érzékelésvesztéskor pedig fordulj orvoshoz, amint lehet!

Hőérzékelés

A hőérzékelés nagyon sok – köztük egyedi – tényezőtől függ. Amelyik hőmérséklet neked még kellemes, másnak vacogást jelenthet. Éppen ezért, ha társaságban vagy, s egyedül te észleled a tüneteket, akkor is fordíts rájuk figyelmet!
 
Tökéletes példa a szubjektív hőérzetre, valamint a test reakciójára, hogy az Egyenlítő tájékán már plusz tizenvalahány fokban is halálra fagynak az emberek.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást