Elfogadhatóbbnak tartják a megcsalást a férfiak, mint a nők egy új tanulmány szerint

Elfogadhatóbbnak tartják a megcsalást a férfiak, mint a nők egy új tanulmány szerint

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Elfogadhatóbbnak tartják a megcsalást a férfiak, mint a nők egy új tanulmány szerint

A férfiak hajlamosabbak rá, hogy azt gondolják, vannak szituációk, amelyben elfogadható a partnerük megcsalása, mint a nők – derült ki a BBC egy friss kutatásából.

Hűnek maradni – de nem minden áron?

Az Egyesült Királyságban élők nagy többsége – a felmérés szerint egészen pontosan 83% – úgy érezte, hogy „jelentős” felelősségeinek egyike, hogy partneréhez hű maradjon.

Ugyanakkor, amikor a vizsgálat során azt kérdezték a kutatási alanyoktól, egyetértenek-e azzal az állítással, hogy a partner megcsalása soha nem elfogadható, már érezhető volt, hogy a két nem képviselői nem feltétlenül gondolkodnak egyformán a kérdésben. A nők 80%-a egyetértett az állítással, szerintük nincsenek olyan körülmények vagy feltételek, amelyek elfogadhatóvá, bocsánatos bűnné teszik a megcsalást – a férfiaknak azonban már csak 64%-a volt ilyen szigorú a kérdésben.

A kutatásból az is kiderült, hogy elég sokan vannak, akik vizet prédikálnak és bort isznak: azok csoportjában, akik a megcsalást elfogadhatatlannak tartják, 5-ből legalább 3-an léptek már félre, amikor felnőtt életük során párkapcsolatban voltak.

Más erkölcsi kérdések is felszínre kerültek

Az eredmények a műsorszolgáltató egy nagyobb témát felölelő kutatásának részei, amelyben az Egyesült Királyságban élők „erkölcsi kereteit” szeretnék felmérni. A kutatás részeként több mint 3 000 felnőttet (16 év felettieket) kérdeztek olyan témákkal kapcsolatban, mint a párkapcsolat, környezet, tolerancia vagy a bevándorlás.

Az eredményekből az is kiderült, hogy bizonyos témákról, például a migrációról vagy a klímaváltozásról lényegesen másképpen gondolkodik a fiatalabb és az idősebb generáció. A bevándorlás kérdésében az idősebbek elutasítóbbak voltak, míg a fiatalabb generáció többsége azt mondta, az Egyesült Királyságnak kötelessége nyitottnak maradni azok felé, akik kevésbé szerencsés körülmények közül érkeznek.

AndrewLozovyi/depositphotos.com

Meglepő módon a klímaváltozás ügyében azonban az idősebbek voltak azok, akik aggodalmukat fejezték ki: az 55 év felettiek azt mondták, jelentős felelősséget éreznek a környezetvédelemmel kapcsolatban, míg a fiatalok nagyobb eséllyel vásárolnak fast fashion darabokat és egyszer használatos holmikat, igaz, ők növényi alapú diétát is nagyobb eséllyel követnek.

A magyarok körében is a férfiak hajlamosabbak a félrelépésre

Egy hazai társkereső oldal 2017-es statisztikái szerint idehaza a 40-es éveikben járók a leginkább hajlamosak arra, hogy félrekacsintsanak, és a férfiak nagyobb arányban hűtlenkednek, mint a nők.

Míg az oldalon regisztrálók körében korábban több volt a Budapesti, 2017-ben a vidékiek voltak többségben, ám míg a felmérésben részt vevő fővárosiak negyede mondta azt, hogy mindenképpen fontos hűségesnek maradni egy kapcsolatban, a vidéken élők fele gondolkodott ugyan így, másik fele pedig azt válaszolta, hogy néha és bizonyos körülmények között belefér a botlás.

Mi áll a háttérben?

Arról, hogy pontosan milyen oka van annak, ha valaki hűtlen lesz, megoszlanak a vélemények a kutatók között is. Vannak, akik evolúciós okokat sejtenek, ezzel magyarázzák azt is, hogy a férfiak többször lépnek félre, mint a nők, ám sokak szerint kulturális, szociális okai lehetnek annak, hogy valaki elfogadhatóbbnak tartja-e a megcsalást.

Egészen egyszerűen arról van szó, hogy a nők felé más elvárásokat támasztunk, más normákat követelünk meg tőlük, ami a félrelépést is kevésbé megbocsájthatónak tartja, emiatt aztán ténylegesen kevesebben is lesznek azok, akik a hűtlenség útjára lépnek.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást