5 elfeledett zseni, akinek felfedezésével más lett világhírű

5 elfeledett zseni, akinek felfedezésével más lett világhírű

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / 5 elfeledett zseni, akinek felfedezésével más lett világhírű

A történelem tele van nagy elmékkel, akik maradandót alkottak a történelem a művészetek, vagy a tudomány terén. Azonban sarlatánok is akadnak a múltból szép számmal, akik mások elől happolták el a dicsőséget.

Az alábbi öt történelmi figura olyan elfeledett zseni, akinek felfedezésével más vált világhírűvé.

A lézer feltalálója, aki felesége miatt tűnt feledésbe

Gordon Gould egy fantasztikus, ámde fafejű tudós volt. A Manhattan Projekt egyik munkatársa volt, ami tudósként az egekbe repíthette volna, de feleségül vett egy kommunistát.

A negyvenes években ez sajnos azzal járt, hogy egyből kirúgták. 1957-ben ennek ellenére egy részeges hétvége alatt feltalálta a lézert, majd elhelyezkedett egy cégnél, hogy meg is tudja építeni.

A cég egyből szabadalmaztatta a jogokat, de Gould még mindig fekete listán volt kommunista felesége miatt. Így kollégája, Charles H. Townes aratta le az elismeréseket, többek között egy Nobel díjat. Gouldnak 30 évnyi küzdelem után végül visszaszereznie a jogokat, így végül gazdag emberként halt meg, de neve a mai napig nem túl ismert még a tudományos körökben sem.

Az ikonikus „Szökőkút” szobrot valójában egy bárónő alkotta

Marcel Duchamp, a híres dadaista feltalál és művész a „Szökőkút” című szobrával lett világhírű, ami tulajdonképpen egy bidét ábrázol.

A dolog szépséghibája mindössze az volt, hogy az alkotó nem ő volt, hanem Elsa von Freytag-Loringhove bárónő. Hogy miért nem háborodott fel a művésznő a lopáson?

Mert a mű zsenialitására még nem érett meg az emberiség, az ugyanis csak évekkel a bárónő halála után vált ikonikus, ünnepelt műtárggyá.

A rabszolga, aki feltalálta a gyapotszedő gépet, de a dicsőséget a gazdája aratta le

Oscar Stewart, egy amerikai rabszolgatartó nevéhez fűződik a gyapotszedő gép feltalálása, pedig ő mindössze annyit tett, hogy ellopta az egészet egyik okos rabszolgájától, Ned-től.

Szegény Ned-nek még a vezetékneve sem maradt fenn és mivel nem volt olyan helyzetben, hogy ügyvédet fogadjon, nem tehetett mást, mint hogy tehetetlenül nézze, ahogy gazdája meggazdagodik az ő találmányából.

Stewart ugyanis meggyőzte a bíróságot, hogy Ned az ő tulajdona, így amit Ned feltalált, az tulajdonképpen őt illeti. A bíróság elfogadta érvelését, Stewart meggazdagodott, de Ned-nek még akkor sem adta meg a szabadságot.

Egy írónőt férje bezárva tartott és saját neve alatt adta ki könyveit

Henry “Willy” Gauthier-Villars, egy párizsi író olyannyira tisztában volt vele, hogy felesége, Colette tehetségesebb nála, hogy egy idő után ő maga már nem is vetett papírra semmit, hanem feleségét kényszerítette írásra.

A biztonság kedvéért az ablakokat leszögeltette, nehogy az ara megszökjön. Mikor a feleség által írt „Claudine az iskolában” című könyv hatalmas siker lett, egy egész sorozatot rendeltek belőle.

Senkinek nem volt gyanús, hogy Claudine karakterét – aki egy egész generációnyi fiatal lány hangja lett – egy negyvenes férfi alkotta meg. Ugyan az első négy könyve sikeréből egy centet sem látott, Colette végül megszabadult zsarnok férjétől és saját nevén is híres szerzővé vált.

A lepra ellenszerét egy fekete nő találta fel, aki meghalt, mielőtt találmánya elterjedt volna

A chaulmoogra olajat régóta próbálták az orvosok a lepra gyógyítására használni, de a mellékhatások borzalmasak voltak.

Végül Alice Ball jött rá a megoldásra, aki nemcsak az első afrikai-amerikai, de az első nő is volt, aki dicsérettel diplomázott le a Hawaii Egyetemen.

23 évesen áttörést ért el a lepra gyógyításában, de még mielőtt publikálhatta volna kutatásait, tragikus hirtelenséggel elhunyt betegség következtében. Munkáját Arthur Dean, az egyetem elnöke vette át és a gyógymódot saját nevén szabadalmaztatta. Alice Ball zsenialitását csak napjainkban kezdi elismerni a tudomány.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást