Az élet nagy kérdése: Mit jelent manapság jó embernek lenni?

Az élet nagy kérdése: Mit jelent manapság jó embernek lenni?

Címlap / Életmód / Egészség / Az élet nagy kérdése: Mit jelent manapság jó embernek lenni?

Bár sokszor feltesszük magunknak ezt a kérdést, valljuk be, manapság elég nehéz megválaszolni, és bekategorizálni azt, hogy ki számít jó embernek. Régen élesebb volt a határvonal a jó és a rossz között, de ez ma már napról napra halványodni látszik. Talán azért, mert a világ jóval befogadóbb és elfogadóbb lett sok mindennel szemben, vagy egyszerűen csak az embereknek fejlettebb az érzelmi intelligenciájuk… Bárhogy is legyen, mi megpróbáltuk megválaszolni a megválaszolhatatlannak tűnő kérdést, és leírni, milyen egy modern „jó ember”!

A jó ember nem egyenlő a kihasználható emberrel

És ez egy nagyon fontos szempont ennél a témakörnél, ugyanis sokan úgy vélik, hogy egyikből következik a másik. Attól még, hogy jószívű vagy és szívesen nyújtasz segítő kezet másoknak, az nem teszi egyértelművé, hogy téged bármikor kihasználhatnak ezért.

A határvonalat pedig neked kell meghúznod, mert sokak számára nagyon csábító a segítőkészséged és szeretnének minél nagyobb hasznot húzni belőle. Válogasd meg az embereket, akiknek szívesen segítenél és tudod, hogy nem élnek majd vissza a jóindulatoddal.

Szeretettel ad, de nem vár érte semmit

Aki erre a szintre elér, arra mondhatjuk, hogy egy igazán jó ember, aki békében van a világgal és önmagával. Hogy miért is? Képes arra, hogy feltétel nélkül adjon úgy, hogy lehet semmit nem kap cserébe, talán köszönetet sem.

Kivetítve például a munkahelyi életedre azt jelenti, hogy segítesz a kollégádnak, mert látod, hogy nagyon el van havazva egy határidős munkával és gyakorlatilag lehetetlen, hogy időben végezzen vele. Ebben az esetben ne arra gondolj, hogy innentől kezdve ő az adósod, mert akkor rossz úton jársz. Segíts neki önzetlenül, még akkor is, ha talán fordított helyzetben ez nem lenne kölcsönös.

Hidd el, az élet ezért megannyi jóval ajándékoz majd meg téged.

Nem árt másoknak

Nyilván nehéz lenne úgy leélni az életedet, hogy soha senkit ne bánts meg, de törekedned kell arra, hogy ennek számát leredukáld. Ebbe az is beletartozik, hogy nem pletykálsz és terjesztesz rosszat másokról, illetve nem fúrod a kollégáidat a munkahelyeden. Ezek a tettek soha nem vezetnek jóra, ráadásul nem túl jó ajánlólevél az iroda pletykafészkének lenni.

Az élet velejárója, hogy sokszor felidegesítenek, bántanak minket, de az rajtunk múlik, hogy hogyan reagáljuk le ezeket a szituációkat. Lehetsz te egy igazi bosszúálló, de akkor ne lepődj meg, ha folyamatosan olyan helyzetekbe sodor az élet, ahol ezt az oldaladat kell elővenned. De dönthetsz úgy is, hogy szeretettel elengeded azokat az embereket, akik bántanak, mert biztos vagy magadban és tudod, hogy valójában csak önmagukkal van bajuk és nem veled. A választás pedig mindig a te kezedben van!

Tudja, nem elég mondani…

Marcus Aurelius egyszer azt mondta, hogy „Egyáltalán ne vitatkozz többé arról, hogy milyennek kell lennie a jó embernek, hanem légy olyan.” Azért szerintünk ezzel mindenki egyet tud érteni.

Megveheted a századik motivációs könyvet, ha nem kezdesz el aszerint élni, akkor gyakorlatilag felesleges pénzkidobás. Ne koncentrálj rá arra, hogy a jövőben hogyan fogsz cselekedni, mennyi jót teszel majd embertársaiddal, hanem kezdd el MOST, ebben a pillanatban! Lehet, hogy elcsépelt, de igenis válj olyan emberré, akit magad körül is szívesen látnál, és idővel azt veszed majd észre, hogy megtalálnak a hasonló gondolkozású és jellemű emberek.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást