Otthon

Elbűvölő kézműves karácsonyi díszek, amit a gyerekkel együtt te is élvezni fogsz elkészíteni

Gyerekkorom óta kedvenc szórakozásaim közé tartozik a kézműveskedés, és jó is vagyok benne. Karácsonyfadíszt is készítettem már többfélét: papírból, kerámiából, gyöngyökből. Nagyszerű időtöltés, teljesen kikapcsol, nem kell rohanni, nem kell stresszelni, és igazi flow-élményt nyújt. A karácsonyfán pedig remekül mutatnak a kézzel készített díszek. Íme néhány ötlet, amelyeket akár egyedül, akár a gyerekekkel együtt is elkészíthetünk, és garantált a siker. 

Ha eleinte a kicsik kételkedve nézik, hogy mit csinálunk, és először nincs kedvük csatlakozni, nem kell erőltetni. Hamar rájönnek, hogy sokkal nagyobb élmény díszeket alkotni, mint a tévét bámulni, és szinte biztosan kiveszik a kezünkből az ollót és a ragasztót, hogy ők is kreáljanak valami mutatós dekorációt a fára.

Zsinórba tekert karácsonyfadísz pomponokkal

A legkisebbek is könnyen elkészíthetik ezt az egyszerű karácsonyfadíszt. Zöld zsinórra, apró, színes pomponokra, kartonpapírra, ollóra és ragasztóra van szükség csupán az elkészítésére. Egy egyenlő szárú háromszög alakot vágjunk ki kartonból, a kisebbeknek a felnőttek mindenképp segítsenek, a nagyobbaknak már elég, ha megrajzoljuk a háromszög formát, és ők kivágják. Aztán kössük a kartonlapot át a zsinórral, ragasztóval kenjük be a kartonlap hátoldalát, és keresztbe-kasul tekerjük körbe a zsinórral.

A zsinór végét ragasztóval rögzítsük. Aztán szintén ragasztóval nyomjunk pöttyöket az elkészült, zsinórba tekert karácsonyfára, és a pomponokat nyomjuk a ragasztózott pöttyökre. Az így megalkotott karácsonyfa tetejéhez ragasztóval rögzítsünk zsinórt akasztónak.

Olvastad már?  4 ínycsiklandó kézműves gasztroajándék - Igazi gourmet falatok!

 

Fenyőtobozból készült minikarácsonyfa

Formás, csillogós, könnyen elkészíthető karácsonyi dísz. Gyűjtsünk kisebb-nagyobb, formás tobozokat, aztán fessük be a fenyőtobozt zöldre, ha szeretnénk, hogy mindenképpen az eredetire emlékeztessen a minikarácsonyfa, de hagyhatjuk natúr színűre, vagy akár hófehérre is bemázolhatjuk, mintha havas lenne a fa. Aztán a toboz „szirmaira” ráragasztunk egy-egy gyöngyöt. Válogathatunk különböző méretű és színű gömböket, vagy az elegáns, azonos méretű fehér csillogó gyöngyökkel is díszíthetjük a tobozt. Talpat készíthetünk WC-papír gurigából, vagy fatörzsszeletből, csúcsdísznek pedig ragasszunk a toboz csúcsára egy csillagot, de anélkül is kellően mutatós minikarácsonyfát kapunk.

 

Sógyurma karácsonyfadíszek

A gyurmához hasonlóan formázhatók, száradás után pedig kiégethetők a sógyurmából készült karácsonyfadíszek. Hozzávalók: 4 csésze fehérliszt, 1 csésze só, 1,5 csésze melegvíz. Öntsük össze a hozzávalókat egy tálban, majd kevergessük addig, amíg csomómentes lesz. Nyújtsuk ki a sógyurmát, és vágjunk vagy szúrjunk ki különböző alakú formákat. Egy szívószállal szúrjunk lyukat beléjük, hogy tudjuk felakasztani őket később. 150 fokos sütőben kb. egy óra alatt kisütjük őket. Hagyjuk őket kihűlni mielőtt a fára akasztjuk őket.

 

Üvegmosó keféből készült karácsonyi asztaldísz

Különböző méretű üvegmosó keféket használva kisebb-nagyobb karácsonyfa imitációkat készíthetünk. A kefét óvatosan fessük, tegyünk kötényt, húzzunk kesztyűt, ha nem szeretnénk tetőtől talpig festékesek lenni. Mártsuk zöld vagy rózsaszínű festékbe a kúp alakúra igazított üvegmosó kefét, majd csillogó ezüst vagy arany színű körömlakkal fessük meg a szálak végét. Az elkészült karácsonyfák „törzsét” rögzítsük egy-egy fakorongba, így stabilan megállnak az ünnepi asztalon.

Olvastad már?  Ezek minden idők legszebb karácsonyi reklámjai

 

Retro 3D papírdíszek

 

Színes papírokat használva gömbszerű formákat készíthetünk. Vágjunk különböző színű, azonos formájú mintákat: kört, mandulaszerűen nyújtott mintát, majd hajtsuk őket hosszában középen ketté. Ragasszunk össze két felet úgy, hogy a csúcsuk összeérjen, a másik felét pedig egy újabb színű minta feléhez ragasszuk hozzá. A kör alakú papírból így gömb alakot kapunk. A csúcsnál fűzzünk beléjük zsinórt, hogy a karácsonyfára akaszthassuk őket.

Rénszarvas ajtódísz

 

Az apróságok imádni fogják a papírból készült rénszarvas ajtódíszt elkészíteni: kell hozzá rajzolni, vágni, ragasztani, azaz csupa olyasmit csinálhatnak, amit élveznek. Rajzoljunk egy kört, az lesz a rénszarvas feje, majd barna zsírpapír darabokkal ragasszuk tele. Készen kapható szemeket (akár különböző méretűeket) ragasszunk fel középtájt a fejre, és egy nagy piros pompom legyen a rénszarvas orra. A gyermek kezét rajzoljuk körbe, majd vágjuk ki barna papírból, és ragasszuk fel a rénszarvas fejére kétoldalt. Ezek lesznek az agancsai. Fél óra alatt elkészül, és óriási örömöt okozhatunk vele a kicsiknek.