Egyszerű és hatásos vízterápia: a Kneipp-kúra

Egyszerű és hatásos vízterápia: a Kneipp-kúra

Címlap / Életmód / Egészség / Egyszerű és hatásos vízterápia: a Kneipp-kúra

Sebastian Kneipp a 19. században dolgozta ki és alkalmazta sikerrel a később róla elnevezett nagyon egyszerű, de ugyanakkor nagyon hatásos vízterápiáját. A kezelések főleg a hideg és meleg víz váltakoztatásán alapul, és kifejezetten jó hatással vannak a szervezet különböző megbetegedéseire.

Keringés

Keringési problémákkal küzdőknek ajánlott, hogy a reggeli zuhanyozáskor a meleg vagy langyos víz használatában tartsanak szünetet és néhány percenként váltakoztassák a hideg és a meleg vizet a testükön. Az egyszerű kezelés frissít, élénkíti a vérkeringést és energiával tölt fel egész napra.

Ízületi bántalmak

A vérkeringés javulásának egyenes ági következménye, hogy mivel a vér több és jobb tápanyagot tud biztosítani a porcoknak, ezért az ízületi fájdalmak enyhülnek.
Itt is elég csak a reggeli zuhanyozáskor néhányszor váltakoztatni a meleg és a hideg vizet, néhány napon belül már érezhetjük a Kneipp-kúra hatását.

Immunrendszer

A Kneipp-kúra alkalmazása pozitív hatást gyakorol a szervezet immunrendszerére is. A legjobb, ha egész testünket le tudjuk zuhanyozni hideg vízzel, de ha ezt nem bírjuk, akkor az is hasznos lehet, ha a víz hőfokát kisebb mértékben váltakoztatjuk.
A hivatalosan 10 hetes kezelés hatására hosszú távra megnő a szervezet védekezőképessége.

Bőr

A hideg víz nagyon jót tesz a bőrünknek, nem véletlenül alkalmazzuk az arcunk fiatalságának megőrzéséhez is. A hideg-meleg váltakozása kisimítja, így finomabbá és fiatalosabbá teszi a bőrt.
A váltakozó víznyomás pedig masszírozó érzést kelt, így bőrünk megtelik élettel és a kezelés kellemes érzést biztosít majd egész napra.

Körülmények a hatékony Kneipp-kúrához:

Fontos, hogy még az ilyen egyszerű kezelések esetén is tartsunk be néhány szabályt. A hideg vizes öblítések után a szervezetnek melegre van szüksége, ezért utána vegyünk fürdőköpenyt és egy meleg zoknit is.
Az is fontos elem, hogy a zuhanyozás után legalább fél óráig lehetőleg ne érjen bennünket stresszhatás. Vagyis üljünk le néhány percre, olvasgassunk, vagy végezzünk el néhány egyszerű dolgot a lakásban.

Mértékletesség

A Kneipp-kúra nagyon egyszerű módszeren alapszik, mégis fontos, hogy legyünk mértékletesek. Ha a nagyon hideg vízre rosszul reagál a szervezetünk, akkor a hőfokot csökkentsük lépcsőzetesen.
Túlzásba nem kell vinni a kezeléseket, a reggeli zuhanyozás mellett például naponta több alkalomra nincs is szükség.

Ellenjavallatok

A Kneipp-kúrát szinte mindenki alkalmazhatja nemtől, kortól vagy egészségi állapottól függetlenül. Akik számára mégsem tanácsos a kúra, azok a súlyos szívbetegek, mivel náluk a vérkeringés stimulálása komoly gondokat okozhat.
Terheseknek inkább csak a végtagokon ajánlott, ott is csak óvatosan és lépcsőzetesen alkalmazva.

Sebastian Kneipp 5 pillére

A Kneipp-kúra kitalálója nem tartotta kizárólagosnak a vizikúra alkalmazását. Úgy vélte, hogy 5 olyan pillér van az életben, amiknek találkoznia kell ahhoz, hogy a test és a szellem hosszú távú egészsége megőrizhető legyen.
Ezek a vízen kívül az egészséges étkezés, a rendszeres mozgás, a gyógynövények megfelelő alkalmazása, valamint a szervezettség, vagyis a rendszerezett életvitel. Vagyis Kneipp több mint 120 éve már azokat az elveket vallotta, amelyek a 21. században is maximálisan helytállóak.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást