Egyiptom istenei: Effektgazdag harc a trónért (Filmkritika)

Egyiptom istenei: Effektgazdag harc a trónért (Filmkritika)

Címlap / Otthon / Egyiptom istenei: Effektgazdag harc a trónért (Filmkritika)

Az éhezők viadalát is jegyző Lionsgate stúdió egy újabb franchise elindítását várta az Egyiptom isteneitől, de belebukott a hatalmas blockbusternek ígérkező filmbe – a várt bevételt nem hozta a mozi, de mégis azt adta, amit vártunk tőle: izgalmat, látványos jeleneteket és parádés szereplőgárdát.

Pörgés és izgalom

Aki beül az Egyiptom isteneire, pontosan tudja, mire számíthat. A trailer alapján már sejteni lehet, hogy nem lesznek a filmben hatalmas drámai jelenetek, mély monológok vagy milliárdokat érő CGI-elemek – lesz viszont pörgés, izgalom, gyönyörű látvány és egy félszemű Jaime Lannister, akit Gerard Butler valamiért nem öl meg, csak megvakít, hogy később ne köphessen bele a levesébe. Az egész film az emberiségért folytatott harcra hegyeződik ki, amiben a Butler alakította Seth, a gonosz isten le akarja igázni a halandókat, a sólyomfejű Hórusz – akit a Trónok harcából ismert Nikolaj Coster-Waldau alakít – pedig megpróbálja megmenteni őket. Ehhez azonban vissza kell szereznie a szemét, amit Seth előrelátóan jól elrejtett…

Kép forrása: bigbangmedia.eu

Egy percig sem unatkoztunk

Őszintén szólva a trailer nem kecsegtetett sok jóval, de maga a film egy kellemes csalódás ahhoz képest, amit a rettentő közhelyesre és giccsesre sikeredett előzetes ígért. Az Egyiptom istenei nem Oscar-gyanús film, de egy B-kategóriás akciófilmnek mindenképpen tökéletes, és az elejét leszámítva a mozi több mint két órás időtartama alatt egyszer sem unatkoztunk. A kicsit döcögős indulás után szépen felpörgeti a tempót, és leköti a nézőt minden egyes percre, még akkor is, ha maga a történet igazából nem túl izgalmas és nem túl összetett – de miért is lenne, ha egy látványvilágra és akcióra épülő moziról beszélünk.

A szerelem istennője vitte a prímet

Gerard Butler szépen hozta ugyanazt a figurát, amit még a 300-ban megszokhattunk tőle, így az ő alakításában sem kivetnivalót, sem izgalmasat nem találtunk. Valószínűleg neki ez már rutinfeladat, és nem igazán gondolkozik azon, hogy plusz mélységet vigyen a karakterébe, de egy dühtől tajtékzó és vérszomjas istenként nem is igazán vártuk ezt tőle. A félszemű Lannister-fiú viszont ügyes, és bár neki sem idegenek a kosztümös filmek, képes hitelesen átadni Hórusz karakterét a mozivásznon keresztül. Mégis, a legjobb alakítást mindenképpen Elodie Young nyújtotta, mint Hathor, a szerelem istennője – azon túl, hogy iszonyúan dögös, nagyon ügyesen mutatja be az általa megformált karakter érzelmes oldalát – a film mélyebb jelenetei szinte kizárólag hozzá köthetők.

Kép forrása: bigbangmedia.eu

Űrhajó és aranyvér

Alex Proyas rendező korábban sokkal nagyobbakat alkotott A hollóval és az Én, a robottal, mégis meg tudjuk neki bocsájtani az Egyiptom isteneit is, hiszen összességében jól szórakoztunk, és nem bántuk meg, hogy beültünk két laza órára a moziba. Ha érdekel a film, mindenképpen olyan embert vigyél magaddal, akit nem zavar majd, hogy Ra, Ozirisz és Seth apja gyakorlatilag egy űrhajón lakik, és az istenek szó szerint aranyvérűek, de értékeli, hogy készen kapott, bedobozolt szórakozást nyújtanak neki, amivel két órára elfelejtheti minden nyűgét és baját.

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!