Egyáltalán miért hazudunk? Szakértők szerint ez a 7 dolog áll a háttérben

Egyáltalán miért hazudunk? Szakértők szerint ez a 7 dolog áll a háttérben

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Egyáltalán miért hazudunk? Szakértők szerint ez a 7 dolog áll a háttérben

A megtévesztésnek számtalan formája létezik, ebből pedig az egyik leggyakoribb a hazudozás. Egy felmérés szerint amikor két idegen ember találkozik és beszédbe elegyedik egymással, pár percen belül füllentenek valamiről egymásnak. Sőt, egy átlagos ember napjában legalább tízszer, de akár kétszázszor is tesz hazúg állítást, noha a legtöbbet mások észre sem veszik. De mégis miért hazudunk, és hogyan vedd észre, ha valaki megpróbál átverni téged?

Bizonyos kifejezések

Pamela Meyer beszélt könyvében a hazugságról, annak gyakoriságáról, és az okokról. Szerinte azok az emberek, akik épp nem mondanak igazat, gyakran használnak bizonyos kifejezéseket. Ilyen a “hogy őszinte legyek…“, vagy akár az is, hogy “az igazat megvallva“, viszont nagyon ritkán mondják ki az “én” szócskát, hogy észrevétlenül, de érzelmileg elhatárolják magukat a kitalált történetektől. Van, hogy megrázzák a fejüket, miközben épp igent mondanak valamire, de az sem ritka, hogy elsírják magukat, csak hogy ne kelljen egyenes választ adniuk, és eltereljék a témát.

Az írónő úgy véli, hogy a megérzésed sokat segíthet a hazugság észlelésében. Ha az ösztöneid azt súgják, hogy nem mondanak igazat neked, figyelj a részletekre. Ha az adott személy sokat pislog társalgás közben, asszimetrikusan mosolyog (vagyis csak az egyik oldalon húzza mosolyra a száját), és közben az ujjait folyamatosan mozgatja, nagy az esélye annak, hogy épp megpróbál megtéveszteni téged. De még ha sikerül is észrevenned, hogy valaki hazudik, felmerül a kérdés: egyáltalán miért hazudunk?

Íme a hét leggyakoribb ok!

 

Önmagunk fényezése miatt

Teljesen mindegy, hogy csak egy apró füllentésről van szó, ami kicsit szebb fényben tünteti fel az eddigi eredményeinket, vagy akár totálisan átalakítunk egy sztorit a magunk érdekében; azok, akik ebből kifolyólag hazudnak, a saját imidzsüket szeretnék javítani.

Azt akarják, hogy mindenki a lehető legjobbat gondolja róluk, ezért képesek alapjaiban megmásítani egy sztorit ennek érdekében.

Például nem ritka, hogy egy dolgozó késve ér be a munkahelyére, ezért pedig a tömegközlekedést hibáztatja a főnökének, noha valójában az történt, hogy nem volt kedve felkelni az óracsörgésre, és ráhúzott még tíz percet.

Ez őt negatív fényben ábrázolná, ezért egy apró füllentéssel javít a saját helyzetén.

 

Hogy mások érzéseit megóvják

Noha a hazugság alapjáraton rossz dolog, van, hogy segítő szándék áll a háttérben. Az viszont nem mindegy, miről van szó pontosan!

Előfordul, hogy valaki megdicséri a legjobb barátnőjének a vadiúj ruháját, mert tudja, neki mennyire tetszik, noha egyébként az ő ízlésének nem felelne meg. Ezzel nem is lenne semmi baj; a nagyobb gond az, ha közben másoknak elárulja az őszinte véleményét. Ha ugyanis ez kiderül, az a baráti kapcsolatban a bizalmat is megrengeti.

De van arra is példa, hogy egy párkapcsolatban a férfi megcsalja a barátnőjét, majd úgy dönt, ezt inkább eltitkolja előle, mert nem akarja megbántani az érzéseit, és már egyébként is rájött, hogy hiba volt.

Ilyenkor a hazugság előbb-utóbb kiderül, és sokkal rombolóbb ereje van, mint ha őszinte lett volna az elejétől kezdve.

 

Hogy nyereséget szerezzenek

Ez az indok nagyon erősen hasonlít a legelső pontban leírtakhoz. Ilyenkor az adott személy egyszerűen szeretné lenyűgözni azt, akivel egy pozitív kapcsolat még több előnyt hozna.

Például egy állásinterjún valaki igyekszik felnagyítani a saját tapasztalatait és képességeit, hogy megszerezze az állást. Tudja, hogy ha jobbnak tartják, mint amilyen valójában, azzal a későbbiekben nyerhet.

De ugyanez előfordul akkor is, ha két ember először megy randizni, és kicsit füllentenek arról, mennyire klassz a munkájuk vagy a személyiségük.

Azért hazudnak, hogy később ebből nyereségük származzon valamilyen formában.

 

Konfliktus elkerülése végett

Pszichológusok szerint gyakran azért hazudnak az emberek, mert így el tudnak kerülni egy vitát vagy konfliktusos helyzetet. Ilyenkor a füllentésnek több előnye van, mint ha az őszinteséggel veszekedést szítanának, így szerintük megéri a hazugság a békét.

Erre tökéletes példa, amikor egy tinédzser későn ér haza a buliból, ahová amúgy el sem engedték, a szülei pedig azonnal kérdésekkel kezdik el bombázni.

Ilyenkor inkább azt hazudja, hogy a barátaival filmet néztek, mert tudja, hogy ha ezt elhiszik otthon, azzal jobban jár, mint az őszinteség okozta vitával.

De szintén ez történik, amikor egy diák azt hazudja a tanárnak, hogy tanult, és nem érti, miért lett rossz a dolgozata; mert így elkerüli azt a kényes helyzetet, és a tanár sem csalódik benne.

 

Azonnali jutalomért

Amikor valaki ebből kifolyólag hazudik, azért teszi, hogy az adott pillanatban előnyökhöz jusson, és csak a rövidtávú végkifejlet számít.

Ilyen például az, amikor egy kisgyermek megígéri a szüleinek, hogy este kitakarítja a szobáját, csak most hadd nézze meg a kedvenc meséjét; miután pedig ez megtörtént, már nem tesz eleget az igéretnek, és a szoba rumlis marad.

Hasonló helyzet az is, amikor két ember randizni kezd, és az egyikük azt hazudja, hogy komoly kapcsolatot keres; csak azért, hogy még a közeljövőben sor kerüljön szexuális együttlétre. Ha őszintén megmondaná, hogy ennél többet nem akar, valószínűleg ez nem történne meg közöttük. Ennek a típusú füllentésnek nagy hátránya, hogy az adott személy mindig csak a jelenre koncentrál, és a hosszabb távú következményeket egyáltalán nem veszi figyelembe.

 

Mások megóvása miatt

Nem csak önös érdekből szoktak hazudni az emberek; időnként az is megesik, hogy valaki egy ismerősét vagy szerettét szeretné megvédeni.

Ilyenkor jó szándék vezéreli őket, noha hosszú távon sajnos ennek is lehetnek következményei.

Például tegyük fel, hogy egy tinédzser fiú a barátaival elmegy bulizni, és túl sok alkoholt fogyaszt, noha kiskorú. Ennek híre megy a környéken, és bár az édesanyja mérges rá, és elítéli a dolgot, mások előtt igyekszik megvédeni a fiát.

De ugyancsak ez történik, ha egy munkahelyen az egyik kolléga hibázik, egy másik munkatárs pedig kiáll mellette a főnökség előtt azzal, hogy talán ez közös hiba, mert ő adott nem megfelelő instrukciókat.

 

Betegségből kifolyólag

Nem csak a fentiek miatt hazudnak az emberek, ugyanis van, hogy valaki mentális betegség miatt mond folyton valótlan dolgokat.

A krónikus hazudozók számára ez egy életforma, és képesek szinte bármiről hazudni, csak hogy saját magukat segítsék.

Egyszerűen nem tudnak tenni ellene, hiszen sokszor még a saját hazugságaikat is képesek elhinni, a későbbiekben pedig úgy emlékeznek ezekre, mintha valóban megtörténtek volna. Ők azok, akik egy idő után nem látják át a füllentések hálóját, belezavarodnak, amit még több hamis állítással igyekeznek orvosolni.

Az ő esetükben mindenképpen profi segítségre van szükség!

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást