VIDEO Halak csillagjegyűként ezekre számíthatsz párkapcsolatban a többi csillagjegytől
A sült kacsa sokak fejében ünnepi fogásként él, amit csak karácsonykor vagy különleges alkalmakkor tálalunk. Pedig ennek a méltatlanul ritkán előkerülő húsnak helye lenne a hétköznapi asztalon is. Ízletes, változatosan elkészíthető, és ha ismerjük a megfelelő trükköket, nem is ördöngösség vele dolgozni. Egy jól sikerült sült kacsa nemcsak a lelkünket, de akár a hétfőt is feldobja. És ne aggódjunk a mosogatás miatt sem, mert egy modern mosogatógép pillanatok alatt eltünteti kacsasütés nyomait.
Miért érdemes kacsahúst fogyasztani?
A kacsahús gazdag ízvilággal rendelkezik, és tápanyagbevitel szempontjából sem utolsó, hiszen kiváló fehérjeforrás, B-vitaminokban és vasban gazdag. Bár zsírosabb, mint a csirkehús, a zsírja sütés közben nagy részt kisül, és épp ettől lesz különösen szaftos és omlós az elkészült fogás. Aki tudatosan étkezik, az is beillesztheti a kacsát az étrendjébe, főleg, ha a bőrét eltávolítja, a kisült zsírt pedig mértékkel használja fel.
Hogyan használhatjuk fel?
A kacsa sütése a legelterjedtebb elkészítési mód, de ne ragadjunk le csak ennél: a melléből készülhet gyorsan pirított falat, konfitálva mennyei omlós hús lesz belőle, a comb pedig lassan sütve válik igazán puhává. A kacsa zsírosabb jellege miatt jól áll neki a gyümölcsös, kissé savas ízvilág, egy narancsos vagy meggyes mártás például tökéletesen ellensúlyozza az olajosabb textúrát.
Milyen köret illik hozzá?
A sült kacsához hagyományosan párolt káposztát és burgonyát társítunk, de érdemes kipróbálni mellé az édesburgonyát, a sütőtökpürét vagy akár egy enyhén pikáns kuszkuszt is. A gyümölcsös ízek – például egy almakompót vagy aszalt szilvás rizs – kifejezetten jól harmonizál a hús karakteres ízével, így bátran kísérletezhetünk.
Tippek a tökéletes sült kacsához
A siker titka a türelem. A kacsa akkor lesz igazán ízletes, ha lassan, alacsony hőfokon készül, így a zsír fokozatosan sül ki, a hús pedig megőrzi szaftosságát. Érdemes előző este besózni, esetleg kakukkfűvel, majoránnával bedörzsölni, hogy az ízek jól átjárják. Sütés közben locsolgassuk a saját zsírjával, hogy ropogós bőrt kapjunk. A sütés végén érdemes néhány percre magasabb hőfokra kapcsolni a sütőt, így lesz tökéletesen pirult a külseje.
És hogy mi legyen a mosogatással? Egy megbízható mosogatógép gondoskodik róla, hogy ne a zsíros tepsik miatt kelljen lemondanunk erről a különleges élményről.