A kefir nagyon egészséges, mert segíti az emésztést, valamint erősíti az immunrendszert. A Kaukázusból származik, ahol az egészségre gyakorolt jótékony hatása miatt a „százévesek italának” nevezik. Cikkünkből még több érdekes és hasznos dolgot megtudhatsz a kefirről.
1/6 Először is: Mi az a kefir?
Ez savanyított tej, amely kefirgombák segítségével állítható elő az alvadó tejből. Eredetileg kancatejből csinálták, ahogy a mongol kumiszt, manapság mifelénk már csak tehéntejet használnak erre a célra. A sűrű állagú ital íze hasonlít az aludttejéhez, de magasabb szénsavtartalma miatt savanyúságát intenzívebbnek érezzük.
A szénsav okozza a boltban vásárolt kefir dobozának felpuffadását is – általában bőven a szavatossági idő lejárta előtt.
A hagyományos kefirkészítés során csekély alkoholtartalom is keletkezik (a lótejből készülő kumisz tudvalevőleg a mongolok és néhány más ázsiai népcsoport tradicionális „szeszes itala” – egyesek szerint őseinké is –, amely hosszabb erjesztés által elérheti egy gyengébb bor szeszfokát is).
A boltokban kapható kefirek azonban, ahogy az a csomagoláson megadott anyagösszetételből is kiderül, nem tartalmaznak alkoholt.
A cikk a hirdetés után folytatódik a következő oldalon, lapozz!