Háztartás / Otthon

5+1 dolog az otthonodban, amit nem szabad ecettel tisztítani

5+1 dolog az otthonodban, amit nem szabad ecettel tisztítani

Először is tudnod kell, hogy bár az ecet sokoldalú és olcsó csodaszer hírében áll, vannak egészségkárosító hatásai. Szúró szaga nem csak az orrodat ingereli, hanem a tüdődet, a szemedet és a torok nyálkahártyáját is, ezért jobb, ha csakis nyitott ablak mellett használod.

Zárt térben ugyanis köhögést, torokfájást és szédülést is okozhat. Ami pedig a legfontosabb, hogy figyelj oda arra, hogy az ecetet sose keverd hipóval vagy klórral, mert klórgáz jön létre, ami nagy mennyiségben belélegezve mérgező! Ezen túl különböző berendezési eszközökre is káros hatással van az ecet, ezért az alábbiakat jobb, ha sosem takarítod le vele.

Kőlapok és fapadlók

Ha valódi kőlapok vannak a házadban, sose tegyél a felmosóvízbe ecetet. Sőt, citromot és ammóniát sem. Ezek ugyanis mind kifejezetten savas hatásúak, ezért eltüntetik a padló természetes fényességét, és karcossá is teszik azt.

És sajnos ahhoz, hogy visszaállítsd az eredeti állapotot, újra kell polírozni a felületet, ami nem kevés pénzbe kerül. Ugyanez igaz a fapadlóra, parkettára is, aminek legfelső felületét az ecet elkezdheti lemarni.

istockphoto

Viaszolt bútorok

Ha olyan szekrényre, asztalra használod, amit viasszal kezeltek le, sajnos előbb-utóbb tönkre fogod tenni a bútort. Ugyanis az ecet szép lassan leoldja a felső réteget, és fénytelen, mattos hatásúvá teszi. Nem egyetlen alkalommal történik meg, de néhány hónap után látni fogod a negatív különbséget. A legjobb, ha kifejezetten viaszolt bútorhoz készített tisztítószert használsz.

Oldalak: 1 2 3

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást