E951: Aszpartám, a vitatott édesítőszer

E951: Aszpartám, a vitatott édesítőszer

Címlap / Életmód / Táplálkozás / E951: Aszpartám, a vitatott édesítőszer

Az aszpartám a ’80-as években robbant be az élelmiszerek közé, mint mesterséges édesítő. Számtalan termék alapanyaga között szerepel, különösen a diétázóknak, fogyókúrázóknak szánt ételekben és italokban található meg nagy mennyiségben. Előnyei mellett azonban egyre több negatívumot is lehet hallani róla. 

Édesség

Az aszpartámot a’60-as évek közepén fedezték fel, és szinte azonnal megkezdték a tömeggyártás előkészületeit.
Népszerűségének fő oka az, hogy míg kb. 180-szor édesebb a cukornál, a kalóriatartalma nulla, így ideális a fogyókúrához szükséges termékeket keresők számára.

Miben található meg?

Az aszpartám számtalan élelmiszerünkben megtalálható.
A legnépszerűbbek ezek között a light üdítők, a rágógumik, az előre elkészített szószok, a nem cukorral édesített gabonapelyhek, sok más cukormentes termék, valamint nem utolsó sorban a gyermekgyógyszerek, szirupok is.

Aszpartám a szervezetben

Az aszpartám a szervezetbe jutva a vérbe kerül, ahol lebomlik. A véráramlat során a szervezet bármely pontjára képes eljutni és így bármelyik szerv szöveteibe beépülhet.
A mesterséges anyag egyik bomlásterméke a fenil-alanin, amely az arra érzékenyek esetében súlyos mérgezést is okozhat.

Káros testi hatások

Ma már számtalan káros hatást tulajdonítanak az aszpartámnak, az ezzel kapcsolatos vélekedés megosztja a szekértőket.
Az ellenzői szerint ilyen hatás lehet például a látás és a hallás romlása, egyensúlyzavarok, hajhullás, szapora szívverés, légzési nehézségek, különböző ízületi fájdalmak, sőt akár a születési rendellenességek is.

Pszichés tünetek

A testi hatásokon keresztül sok olyan szakértő, aki támadja az aszpartám forgalmazását és fogyasztását azt állítja, hogy különböző lelki problémák mögött is az aszpartám fogyasztása állhat.
Ilyen betegség például a depresszió, a pánikbetegség, az ingerlékenység és az ezzel összefüggő agresszió is.

Káros vagy sem?

Hogy az aszpartám káros a szervezetünk számára vagy sem, azt nagyjából ugyanannyi szakértő állítja és cáfolja.
Biztosan érdemes utánanéznünk a csökkentett cukortartalom miatt egészségesnek hitt ételeink között, és ha túl sok helyen látjuk feltüntetve, hogy E951, akkor érdemes ezekből kicsit kevesebbet fogyasztani.

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!