Ha drogozik a gyerek: drogok, tünetek, szülői tanácsok

Ha drogozik a gyerek: drogok, tünetek, szülői tanácsok

Címlap / Életmód / Egészség / Ha drogozik a gyerek: drogok, tünetek, szülői tanácsok

Felgyorsult világunkban nincsenek könnyű helyzetben a fiatalok. Ma már drogot beszerezni nem nehéz, beszerezhető a klubbokban, barátoknak tűnő dílereknél, de még az iskolákban is.

A szülők és az iskola felelőssége időben ismertetni a gyerekekkel (még 12-13 éves kor előtt) az egyes anyagokat, hatásukat, életre szóló káros következményeiket.

Legelterjedtebb drogok (nem sorrendben!)

Marihuána, cannabis, hasis (kender, dzsoint, fű, rakesz, zöld)

A listát kezdjük a legelterjedtebb drogfajtával, a füves cigivel, amely 5-ször több rákkeltő anyagot tartalmaz, mint a cigaretta. Tönkreteszi az immunrendszert, tanulási nehézségeket, álmosságot, átmeneti nemzőképtelenséget okoz, zavarja a menstruációs ciklust. Terhes nők esetében koraszülést okoz, a születendő gyerek IQ-ja 30-40-el kevesebb, mint az átlag gyerekeknek.

Extasy (eki,mosoly,bogyó,eki)

Diszkódrognak is nevezik, színes tabletta, elérhető ára van, tehát a legtöbb fiatal „megengedheti” magának. Kb. fél óra alatt kezdi kifejteni hatását és 5-6 óráig érezhető a bódult boldogság érzése. Felviszi a vérnyomást, kellemes boldogságérzetet okoz, fokozza a teljesítőképességet és az érzéseket, csökkenti a fájdalomérzetet, mint egyébként minden más kábítószer is. Maradandó agykárosodást, depressziót, remegést, rángatózást okozhat.

Heroin (nyalóka,hernyó)

Az ópiumhoz hasonlóan a mákgubó nedvéből készítik a heroin különböző változatait. A heroinozók feldobottnak érzik magukat, bőrüket forrónak érzik, szájuk kiszárad. Ez után következik az álmosság, zavart elmeállapot, émelygés, hányás, csontfájdalom. Hosszú távon a fogak tönkremennek, az immunrendszer legyengül, az egyén képtelen az orgazmus elérésére, depresszió alakul ki. 

LSD

Egy élősködőből vonják ki, apró tabletta formájában vagy itatóspapíron kockára vágva árulják. Hatása 12 óráig tart, testhőmérséklet emelkedéssel, szájszárazsággal, álmatlansággal, rémisztő gondolatokkal, időérzék romlásával, a méretek torz érzékelésével jár.

Kokain

A felső tízezer kábítószereként emlegetik nagy ára miatt. A rendszeres fogyasztó egy grammot is képes elfogyasztani naponta. Orron keresztül szippantják. Hatásai: jelentős hangulatjavulás, teljesítménynövekedés, csökkent fáradtságérzet, fokozott szexuális vágy. Hosszabb idő után szorongást, agresszivitást, impotenciát, epilepsziás rohamokat okozhat.

Speed

Egyfajta amfetamin, fehér por formában szippantva vagy intravénásan fogyasztják. Másodpercek alatt hat, 4-8 óráig érezhető a hatása. Egy hét után is kimutatható a vizeletből. Eufórikus hatást, éberséget, tettrekészséget, jó hangulatot vált ki. Többnapos használat után nyugtalanságot, ingerlékenységet, fejfájást, erős szívdobogást, ésszerűtlen viselkedést vált ki. Erős függőséget okoz, mind nagyobb adagokra van szükség ahhoz, hogy ugyanazt a hatást lehessen elérni, mint első alkalmakkor.

Hogyan veheti észre a szülő?

Amikor a fiatal üveges szemekkel megy haza a buliból, mégsincs alkohol szaga, majd később hétközben is ilyen állapotban tér haza, akkor már megalapozott a gyanú. A drogfogyasztók kíváló hazudozók, ezért az első hónapokban feltűnés nélkül a szülők orra alatt is drogozhatnak anélkül, hogy a gyanútlan felnőttek rájönnének. Általában nagy szájúak, tiszteletlenek, feltűnési viszketegségük van, mindenkit hülyének néznek, sok pénzt költenek és ha kell lopnak is. 

A drogos fiatal képe

Nemtől függetlenül általában olyan családból származik, ahol a szülők elváltak vagy válás közeli állapotban vannak. Kevés idő jutott a gyerekre, mert a szülők karrierépítéssel voltak elfoglalva, általában jómódot teremtettek a gyerek számára, csak épp keveset foglalkoztak vele, ezért nem tudta elsajátítani az alapvető értékeket. 

A társainál nagymenőbbnek hiszi magát, kívülről egy magabiztos ember benyomását kelti, mindenben van tapasztalata, így akar állandóan a figyelem középpontjába kerülni, amit otthon gyerekkorában nem kapott meg. Ingatag kapcsolatai vannak, a szex azonnal beteljesedik nála, egymás után váltja a csajokat/pasikat. Haverjei tudják, hogy „mifajta” és persze összesúgnak a háta mögött, mindebből persze ő semmit sem vesz észre, mert különbnek hiszi magát. Korán kezdi a füvezést, innen csak egy lépés a porok szippantása és a végén már a vénásért imádkozik.

Rossz esetben elkezd kereskedni a drogokkal, de ahhoz legtöbbször túl buta, hogy díler váljon belőle, ugyanis ahhoz tisztának is kellene maradni. Előbb-utóbb lebukik mert bajba kerül, lop, hazudik, megszökik és a szülők azon kapják magukat, hogy eddig teljesen félre voltak vezetve és azt se tudják mi tévők legyenek. Képtelenek elhinni, hogy ez valóban az ő kicsikéjük.

Létezik persze ennek a képnek a szegény, gyakran egyik szülővel élő változata is, aki nagyon okosank hiszi magát, abszolút nem hülye, csak szétszórt és lusta mindenre. Egyetemre akar menni, de valami laza, elvont szakra (általában művészet, bölcsészet). Ott sajnos még komolyabban folytatja a drogokat, és amikor rájön hogy abba kéne hagyni, nagyon nehezésre fog esni leállni. Általában nagy későre sikerül letenni az anyagozást, munkába áll, ahol muszáj megkomolyodnia. A tudálékosságából visszavesz, mert rájön, hogy senki sem vevő a dumáira és kiderül, hogy senkinél sem okosabb vagy különb.

Ha lány az illető, vonzódik a züllödt, általában idősebb férfiakhoz, akit a világ legokosabb emberének tart. Jó esetben évekkel később rájön, hogy milyen önző, cikis, züllödt „öreggel” volt eddig dolga. Mindig van egy kitartó barátnője, akivel együtt tapasztalják meg a drogokat és minden helyzetben kitartanak egymás mellett. A fiúk a könnyen kapható, jó csajokra buknak, akiket gyakran váltogatnak és megcsalnak. A fiúknak kevés jó barátjuk van, többségük csak buli-, pia-, vagy drog-haver, akik jót mulatnak a baromságokon, de ha „helyzet” van, lelépnek.

Természetesen a drogozó fiatalról megalkotott képek csak néhány tipikus példát jelenítenek meg, a helyzet egyénenként különbözik.

A barátok befolyása

Fiatal korban (általában 15-18) a barátok nagy befolyással vannak a tinikre. Ha a fiatal egészséges önbizalommal és önértékeléssel bír, akkor a baráti kör nem tudja droghasználatra bírni. Mivel azonban kevés ebben a korban az egészséges önbizalommal bíró fiatal, a kortárscsoport könnyen alternatívát tud nyújtani a gondok ellen. 

Mit tehet a szülő?

Ha kiborult a bili, és minden kiderült, a szülő érthetően kétségbe esik, azonnal felborul a család nyugalma. A drogozó fiatal nem az elmúlt 1-2 év történései miatt jutott idáig. A történet kisgyerekkorra vezethető vissza. A gyerekkel történtek olyan krízisek, amelyekben nem számíthatott a szülő támogatására, segítségére.

A szülők a gyermekek példaképei, kisgyerekkorban olyanná szeretnének válni, mint ők. Ha hazugságot, átverést látnak a családban ők is kipróbálják. Ha nem voltak mély beszélgetések a családban, a gyerek elkezdi barátaiban megtalálni a támaszt, amit otthon nem kapott meg. De mit tehet jelen helyzetben a szülő? A neveléshez, pofonokhoz már késő. Egy higgadt beszélgetés után a családnak (gyerek és szülők) pszichológushoz és segítőcsoportokhoz kell fordulnia.

Tanácsok szülőknek:

– A szülőnek szeretettel, elfogadással, toleranciával kell bánnia gyermekével, mert csak az a fiatal tudja elfogadni a normális életet, akit elfogadnak és szeretnek.

– Soha ne tégy szemrehányást, mint például „nincs akaraterőd”, „nézd meg mit tettél velünk”, „semmire nem vagy képes”, „normális vagy te?”, „hogy tudok megbízni még valaha benned?”. Ezzel a drogfogyasztóban súlyosbítjuk a depresszió, szociális szorongás tüneteit, még ha nem is mutatja, higgyük el, ezt érzi. Azzal, hogy akaraterejétől fosztjuk meg, támogatjuk öngyilkossági motivációját és a további drogba való menekülést.

– Nem lehet gyors sikereket elérni. A szülőknek ki kell tűzniük nagy közös célokat, mint közös kirándulás, ingatlan vásárlása/felújítása, nagyobb munka elvégzése, amelybe őt is bevonják és osztoznak vele a sikerekben. Fontos felősségteljes feladatot rábízni, hogy sikerélménye lehessen, értékesnek érezhesse magát. Ha sikertelenül végez is el kisebb feladatokat, ne szidjuk, inkább bátorítsuk és toleráljuk őt.

– Keressünk fel drogügyekben jártas pszichiátert/pszichológust és rendszeresen konzultáljunk vele. Ne adjuk fel, ez egy sok éves folyamat, sok kitartás és odafigyelés szükséges, hisz a lelkét kell meggyógyítanunk.

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!