Drogmegelőzés! Szükség van rá?

Drogmegelőzés! Szükség van rá?

Címlap / Életmód / Egészség / Drogmegelőzés! Szükség van rá?

Szülőként és drogmegelőző előadóként írom ezt a cikket, mert úgy érzem, hogy a magyar nyelvű információs sztrádán hatalmas lyukat tudok vele betömni.

Először a kérdésre válaszolnék: Igen, szükség van rá! 

Még mielőtt foglalkoznánk a megelőzéssel, fontos tisztáznunk a szó jelentését. A drog holland eredetű szó. Pár száz évvel ezelőtt az emberek patikája az erdő és a mező volt. Az ott begyűjtött füveket hívták drogoknak, vagyis azokat az anyagokat, amik a szervezetbe kerülve meggyógyították őket. Innen származik a drogéria szó, azaz a bolt, ahol gyógyító füveket lehet vásárolni. 

Az idők folyamán a drog szó jelentése nem csak megváltozott, értelmezése pont az ellenkezőjévé vált. Most minden olyan anyagot drognak hívunk, amely kívülről a testbe kerülve károsan befolyásolja az emberi szervezet működését.

Ebbe a kategóriába a kávétól a heroinig minden belefér, de valójában el kell mondani, hogy minden drog méreg. Hogy megöli-e az embert, a bevitt mennyiségtől függ. Kis mennyiségben frissít, vagy ellazít, nagyobb mennyiségben elálmosít, majd fájdalmat csillapít, nagyon nagy mennyiségben akár képes halált okozni. Nagyon jó példa erre, ha a kávé, vagy akár a sör hatását nézzük.

Az előbb leírt pár mondaton a felnőtt korú olvasók 90%-a elcsodálkozhat, ami természetes, hiszen sem én, sem Önök nem ebben nőttünk fel. A mi harmincpluszos korosztályunk gyermekkori legveszélyesebb drogja a szüleink bárszekrényéből kilopott pia, vagy a cigaretta volt. Persze ezek a szerek is veszélyesek, hiszen a cigarettahasználat miatt kialakult betegségek felelősek a legtöbb halálesetért, valamint a drogok közül jelenleg is az alkohol öli meg a legtöbb embert.

A világ körülöttünk megváltozott, és valljuk be, mi felnőttek nem tudtunk elég gyorsan változni. Megjelentek új szerek, számunkra új drogfajták, amelyekről vajmi keveset tudunk, éppen ezért a gyerekeinket sem tudjuk megfelelően felkészíteni a nagybetűs élet eme részére. A drogokról, illetve azok hatásairól csak annyit tudunk, amit a médiákban látunk. Természetesnek vesszük, hogy a drogos az, aki reszkető kézzel nyúl a tű után, hogy beadja magának a következő adagot, vagy az apátiás hippi, aki a saját székletében fetreng az aluljáróban.

Nézzük, mit tudhatnak a srácok a dologról:

„A drogos az a haverom, aki ha elszív egy füves cigit, ellazul, és láthatóan jól érzi magát. Látszik, hogy veszélytelen, amit csinál!”
Gyerekeink az információkat a drogokról nem tőlünk, hanem a haveroktól, vagy ahol igazán otthon vannak, az internetről szerzik be. Miért veszélyes ez? A haver ugyanolyan tudatlan, mint ő, és hogy vagánynak látszódjék, felértékeli, elkezdi dicsérni a szert. Az is elképzelhető, hogy éppen azért dicséri, mert ő maga árulja, mint díler a következő adagjáért.

Figyeljük az internetet, ahol személyesen tapasztalom, hogy a droggal foglalkozó weboldalak nagyrészt a droghasználatra buzdítanak, főleg ha a cikkek utáni kommenteket olvassuk. Webes tapasztalatom még, hogy sok, a drogot használók jogvédő szervezetei az oldalaikon jobban védik a drogokat, mint a drogosok érdekeit.

Mindezek után nézzünk pár kérdést konkrétan a témával kapcsolatban:

Szükség van a drogok hatásaival kapcsolatos teljes körű felvilágosításra?
Mint egy falat kenyérre, és ezt már el kell kezdeni 10-12 éves korban.

Nem túl fiatal még a drogtémához a gyermek ennyi idősen, nem fog jobban érdeklődni?
Kérdezd meg az ötödikest mi az élet habos oldala, és megtudod, hogy a gyermekedet nem csupán Te neveled, hanem a Televíziós reklámok is! Ha azt válaszolja, hogy a tejszínhab, akkor tévedtem.

El kell-e riasztani a gyereket a drogtól?
Meg lehet tenni, de nem igazán hatékony. Ahogy fentebb leírtam, a gyerekhez a drogokról főleg a pozitív élménybeszámolók jutnak el. Ha felvázolunk nekik egy elrettentő képet, nem biztos, hogy elhiszik.

Akkor mi a megoldás?
A saját nyelvükön kerülve az általuk ismeretlen szavakat mindent elmondani, értem ez alatt a testi, gondolati vagy lelki, hangulati változásokat, amit a drogok okozhatnak. Ez után engedni kell, hogy a megszerzett információk alapján önálló döntést hozzanak ezekkel az anyagokkal kapcsolatban.

Ehhez felkészült előadó kell, van ilyen Magyarországon?
Több szervezet is tart drogmegelőző előadást, én a Narconon alapítvány drogprevenciós előadását tartom a legjobbnak, főleg mert én is ennek a csoportnak vagyok a tagja.

Hogyan lehet megnézni az előadásukat?
Az online előadás megtekinthető itt. Érdemes a gyerekeinkkel otthon leülni, és akár egy családi „mozidélután” keretében végignézni. Humoros formában rengeteg új információt ad nem csupán a gyerekeknek, hanem nekünk felnőtteknek is.

Van lehetőség élő előadásra is?
Természetesen, a narconon.hu oldalon található kapcsolaton keresztül. Magyarországon bárhol tartunk előadást a megrendelő igényeit figyelembe véve. Mivel profin összeállított drogprevenciós előadásról van szó kisebb csoportban, akár rokoni vagy baráti körben is könnyen felfogható, de legjobban iskolai órákon, osztálytermekben működik.

Mi a helyzet a határon túli magyar gyerekekkel?
Mivel a Narconon 47 országban van jelen a legtöbb európai országban megtalálható. Ha igény, vagy szükség van magyar nyelvű előadásra, akkor megyünk!

Milyen korosztály a célszemélye az előadásnak, kiknek érdemes meghallgatni?
10 éves kortól felső korhatár nélkül. Fontos hogy mi felnőttek is fejlődjünk a korral, és ha tudásunk megegyezik a gyerekeinkével kapunk egy újabb közös témát, amelyről tudunk beszélgetni velük.

VIDEO Melyik színt utálod a legjobban?

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!