Domain-átregisztráció másik szolgáltatóhoz

Domain-átregisztráció másik szolgáltatóhoz

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Domain-átregisztráció másik szolgáltatóhoz

Weboldalunkat domainnevünk azonosítja, ez alapján találnak ránk az internetes keresők és a felhasználók. Amennyiben szeretnénk saját honlapot, akkor mindenképpen szükségünk van egy domainre, érdemes olyat választani, ami utal tevékenységünkre vagy cégnevünkre. (x)

Minden egyes webhelyet egyedileg azonosít az IP-cím, ami számokból áll. Nyilvánvaló, hogy nem tudnánk számokat megjegyezni, ezért van szükség a domain névre, ami könnyedén megjegyezhető és kereshető. Cikkünkben körbejárjuk a domainregisztráció és -átregisztráció menetét.

Hogyan kezdjünk neki weboldalunk tervezésének?

Az Advanityc Design Studio a webáruház-készítés első lépéseként a megfelelő domainnév kiválasztását ajánlja. Tudni kell, hogy ha márkanevet, cégnevet vagy valamilyen jogvédett nevet szeretnénk használni, akkor igazolni kell a név használatának jogcímét. Márkanév esetén ez a márka hozzájárulását jelenti, védjegy esetében pedig a lajstromba vételről szóló dokumentumot kell bemutatni.

A domain.hu oldalon egyszerűen ellenőrizhetjük azt, hogy szabad-e a kiválasztott név. Ha igen, akkor nincs más teendőnk, mint valamelyik regisztrátorhoz benyújtani kérelmünket, aki lefoglalja és megvásárolja részünkre a kiválasztott nevet. A megvásárolt domain és tárhely segítségével el is kezdhetjük a honlap készítését.

Mi van akkor, ha a domaint át szeretnénk vinni egy másik regisztrátorhoz?

Előfordulhat, hogy időközben az általunk használt domaint egy másik regisztrátorhoz szeretnénk átvinni, mivel ott több, vagy jobb szolgáltatást nyújtanak részünkre. Ennek semmi akadálya nincs, akár .hu, akár más végződésű oldalunkat is átregisztrálhatjuk.

Ebben az esetben az új regisztrátor számára be kell nyújtanunk egy átregisztrációs kérelmet és kifizetni az átregisztráció díját. A legkönnyebben a .hu végződésű domainek átregisztrációját végezhetjük el, ez nem tart tovább néhány napnál.

Más végződésű nevek vagy nem latin karaktereket tartalmazó nevek átregisztrációja hosszabb időt vehet igénybe, és a díjazása is magasabb lehet. A nemzetközi domain nevek (IDN) átregisztrációja teljesen online történik.

Milyen dokumentumokra van szükség ehhez a művelethez?

Magánszemélyek esetében az igénylőlap kitöltése mellett személyi igazolvány és két tanúval hitelesített nyilatkozat a személyi adatokról, egyéni vállalkozók esetében a fentiek mellett a vállalkozói igazolvány másolata, cégeknél pedig az igénylőlap mellett cégkivonat és aláírási címpéldány szükséges.

A domain átadása

Ha regisztrált domainunkat más személy vagy cég részére szeretnénk átadni, akkor szükség lesz a régi tulajdonos által aláírt lemondó nyilatkozatra, emellé pedig magánszemély esetében a kéttanús nyilatkozatra a személyi adatok hitelességéről, cégeknél pedig az aláírási címpéldányra.

Ha kiválasztottad a neked tetsző domainnevet, akkor minél hamarabb csapj le rá, nehogy éppen az orrod elől vigye el egy másik igénylő. Válaszd ki a legjobb szolgáltatást nyújtó regisztrátort, és indulhat is honlapod szerkesztése!

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!