11 dolog a stílusos asztalterítéshez, amelyről gyakran megfeledkezünk

11 dolog a stílusos asztalterítéshez, amelyről gyakran megfeledkezünk

Címlap / Otthon / Háztartás / 11 dolog a stílusos asztalterítéshez, amelyről gyakran megfeledkezünk

Az életben megannyi különleges alkalom nyílik az ünnepi asztalterítéshez – családi és vallási ünnepek, vendéglátások, rendezvények. Ilyenkor gondolnunk kell olyan asztalkiegészítőkre is, amelyek szebbé és kényelmesebbé teszik az étkezést.

Ecet és olaj

Meg kell adnunk a vendégeknek a lehetőséget az étel ízesítésére, ezért egyetlen ünnepi terítékről sem hiányozhat az ecet- és olajtartó.
Beszerezhetjük ezeket az étkészlettel egy szettben, vagy választhatunk átlátszó üveg, vagy modern fémes edényeket is, amelyek minden dekorációs stílushoz és alkalomhoz találnak.

Edénykék öntetekhez, szószokhoz

Salátákhoz, pizzákhoz, húsokhoz vagy tésztaételekhez gyakran szolgálunk fel különböző ízesítésű szószokat, hogy a vendégek kedvük szerint választhassanak a különböző ízvilágok közül.
Mindenképp szerezzünk be legalább egy három edénykéből álló szósztartót.

A klasszikus szószos edény

Bár a legtöbb étkészlethez szószos edény is tartozik, erről a parktikus és dakoratív edényről hajlamosak vagyunk megfeledkezni. Pedig hatalmas segítség, ha szószok kiöntéséről van szó, ráadásul nagyon dekoratív!

Különleges evőeszközök

Míg alig egy évszázada csak a kiváltságos, gazdag családok rendelkezhettek különleges evőeszközökkel, ma már mindenki számára elérhető egy dekoratív evőszeköz szett.
Fontosabb alkalmakkor öröm elővenni az „ünnepi” evőeszközöket! Figyeljünk arra, hogy minél minőségibb, rozsdaálló fémből készüljenek, és lehetőleg legyen súlyuk, ez ugyanis az evőeszköz tömörségére és értékességére enged következtetni.

Asztalkendő

Az elegáns asztalterítés a vászon asztalkendőknél kezdődik. Hajtogassuk egy, az alkalomnak megfelelő formára és lepjük meg vele vendégeinket!

Asztalkendő-gyűrű

Az asztalkendő hajtogatásán kívül létezik egy még egyszerűbb, stílusosabb megoldás a vászonkendő elhelyezésére, mégpedig az asztalkendő-gyűrű!
Egyszerűen fűzzük át rajta a kendőt és helyezzük a tányérra. Csodás dísze lesz terítékünknek!

Egy stílusos tea- vagy kávékészlet

Az étkezés úgy teljes, ha gondolunk a kávézásra és teázásra is. Egy kellemesen dekoratív készlettel lenyűgözhetjük vendégeinket, így még a kávé/tea is sokkal finomabb lesz!

Vázák és társaik

Legyen szó óriási virágvázákról, vagy pici poharakban elhelyezett szál virágokról, az asztal növényekkel való díszítése nagyon fontos. Az élő virág mindig ünnepivé, hangulatossá varázsolják a légkört!

Gyertyatartó

A hangulathoz rengeteget hozzátesz a tűz látványa is. Erre alkalmasak a gyertyák.
Szerezz be apró hangulatgyertyákat, vagy kecses gyertyatartókat – a gyertya lángja biztosan bearanyozza majd a jelenlevők hangulatát!

Pezsgőtartó

Ha ünneplésre kerül sor, gyakran fogyasztunk pezsgőt. De miért ne adhatnánk meg a módját ?
Szerezzünk be egy inox vagy üveg pezsgőtartót, majd készítsünk jégágyat az italnak, hogy mindig hűtött pezsgőből kortyolgathassunk! Ne feledjünk egy kendőt is kikészíteni a tartó mellé, hogy öntéskor az olvadt jég ne csepegjen.

Fűszertartók

Hiába tökéletes az ünnepi teríték, ha a vendégek hiányolnak bizonyos fűszereket az ételből.
A só- és borstartóra valószínűleg gondoltunk, de adjuk meg a lehetőséget vendégeinkenk, hogy egyéb fűszerek közül is választani tudjanak. Szerezzünk be apró, stílusos edénykéket, amelyeket különféle fűszerekkel töltsünk meg (oregánó, paprikapor, curry) és helyezzük ezeket egy közös tányérra.

VIDEO Halak csillagjegyűként ezekre számíthatsz párkapcsolatban a többi csillagjegytől

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!