5 dolog, ami sikeres vállalkozóvá tehet – Ezt kell tudnod, mielőtt belevágsz!

5 dolog, ami sikeres vállalkozóvá tehet – Ezt kell tudnod, mielőtt belevágsz!

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / 5 dolog, ami sikeres vállalkozóvá tehet – Ezt kell tudnod, mielőtt belevágsz!

Sikeres vállalkozónak lenni olyasmi, ami mindenki szerint jól hangzik, de csak kevesen mernek belevágni a dologba. Pedig egy jó ötletet gyakran így a legegyszerűbb megvalósítani, és a saját kis vállalkozás akkor is jó ötlet lehet, ha például a gyerekek mellett, félállásban keresel valamit. Az alábbiak azonban elengedhetetlenek a sikerhez.

Üzleti terv

Egy jó ötlet egy látomással, vízióval, vagy akár gyerekkori álommal is indulhat, de fontos, hogy mielőtt belevágsz a saját vállalkozás megalapításába, legyen egy üzleti terved legalább a következő fél évre.

Ezt persze majd módosíthatod, alakíthatod, de fontos, hogy kijelölj magadnak olyan célokat, amelyeknek az elérését valóban ellenőrizni is tudod.


Készülj fel! 5 akadály, amit le kell küzdenie egy női vállalkozónak


Készíts előre tervet a várható kiadásokról és a bevételekről, mert így pontosan, hónapról hónapra tudod követni, hol tartasz, és még idejében be tudsz avatkozni, ha baj van.

Egy jó könyvelő

A vállalkozás együtt jár az átlag ember mumusával, a könyveléssel és az adózással is.

Hacsak nem vagy ennek a területnek a szakértője, már egy kisebb vállalkozás esetén is érdemes könyvelőt fogadni, ha kevesebb a bevételed, kevesebb számlát adsz ki, akkor az úgyis kevesebbe is kerül majd.

Egy könyvelőre, aki képben van, és tud tanácsit adni, már a vállalkozói igazolvány kiváltása előtt érdemes szert tenni, mert a kitöltendő formanyomtatványon vannak olyan kérdések, amelyek a jövőbeli adózásodra vonatkoznak, és komoly százezreket is jelenthet, hogy milyen választ adsz.

Következetesség

A saját vállalkozás előnye, hogy magad oszthatod be az idődet, de ne gondold, hogy ez azt jelenti, hogy igazi időmilliomos leszel.

Ami azt illeti, ugyan rugalmasan kezelheted a beosztásodat, de sokkal nagyobb szigorra is szükséged lesz, hiszen ezúttal nem áll majd dühös főnök a hátad mögött, és magadnak kell rávenned magadat arra, hogy reggel hétkor is felkelj, és nyolckor nekiülj dolgozni.

Ha van egy terved vagy egy elképzelésed, akkor tartsd is ahhoz magadat, és ne kezeld úgy a hétköznapjaidat, mintha holnap nem kellene munkába menned – lehet, hogy dolgozhatsz otthonról, de egy sikeres vállalkozásért nagyon sokat kell majd dolgoznod.

Kapcsolatok

Nagyon kevés olyan jellegű vállalkozás van, ahol nincs szükséged kapcsolati tőkére, és még ezeknek is jót tesz, ha vannak ismerőseid.

Nem kell persze mindenkivel jópofizni, de nem árt, ha a megfelelő kezekbe leteszed a névjegyedet – és nem elsősorban egy darab papír, hanem mondjuk az elismerésre méltó munka formájában.

Ha tehát azt reméled, hogy vállalkozóként nem kell majd többé jó képet vágni az idegesítő kollégákhoz, rossz hírünk van: a bizonytalan megrendelőkkel, a pr-osokkal vagy sales-esekkel akár több is lehet a bajod, de ezeket a helyzeteket tudnod kell megfelelően kezelni, ha sikeres vállalkozást akarsz.

Befektetés

Megint csak a vállalkozás jellegétől függ, de nagyon ritka az, hogy egyáltalán nincs szükség tőkére egy vállalkozás elindításához – bár megjegyezzük, hogy maga a vállalkozói engedély kiváltása már ingyenes.

Ha olyan jellegű munkát vállalsz is, amihez nem kell rögtön befektetés, számolj vele, hogy később érdemes lesz majd bizonyos dolgokba beruházni.

Akár ezt már az üzleti terved elkészítésekor is számításba veheted. Elsősorban persze nem árt némi tartalékot felhalmozni, de ez után ne garasoskodj: ha a felszínen akarsz maradni, szükséged lesz majd néhány továbbképzésre, a munkádhoz szükséges irodai gépekre, vagy akár egy üzleti tagságra is.

Válogasd meg, mire költesz, de fektess be abba, ami jövedelmezhet!

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást