Kikapcsolódás / Otthon / Szórakozás

5 dolog a saját testedből, amit szó szerint áruba bocsájthatsz

5 dolog a saját testedből, amit szó szerint áruba bocsájthatsz

Vannak, akik könnyen jött pénzt látnak benne, mások viszont a modern rabszolgaságot. Pedig ha szabályozott körülmények között történik, a szerveid pénzzé tételével nem csak pénzt nyerhetsz, de sokszor másokon segíthetsz így.

1. Haj

Nem is gondolnánk, mekkora piaca van a parókáknak, pedig sokan hajlandóak sok pénzt fizetni egy élethű darabért, és a természetes, valódi emberi haj nyilvánvalóan sokkal szebben és valósághűbben mutat, mint a szintetikus anyagból előállított szálak.

A piacon a hosszú, és semmiféle kemikáliával nem kezeld haj a legkeresettebb és ezért fizetnek a legtöbbet, a BBC szerint egy 12 éves brazil kislány például extrém hosszú, másfél méteres haját 5000 amerikai dollárért (csaknem másfél millió forint) készült eladni.

Ugyanakkor érdemes megfontolni azt is, hogy a hajadat akár el is adományozhatod, így hajpótlás készülhet belőle azoknak, akik például egy betegség következtében vesztették el a hajukat.

2. Vérplazma

A vérplazma levétele annyiban különbözik a véradástól, hogy plazmaadás közben a vérplazma egy része kerül csak levételre, a többi az alakos elemekkel (vörösvértest, fehérvérsejt, vérlemezke) együtt visszaadásra kerül, míg véradáskor a vér egészét leveszik. A vérplazmából életmentő gyógyszerek készülnek azoknak, akiknek erre szüksége van, a vérplazma adományozó pedig a megfelelő folyadékfogyasztással és a megszokott, kiegyensúlyozott táplálkozással néhány napon belül pótolja azokat a fehérjéket, ionokat, nyomelemeket, vitaminokat, zsírt, amelyek a plazmát alkotják.

A plazmaadóknak át kell esnie egy egészségügyi vizsgálaton, és ha alkalmasak, egy évben akár 45-ször is adhatnak plazmát, amiért készpénzben kapnak térítést, de jellemzően ajándékutalvány is jár a leadás helyszínén.

3. Anyatej

A WHO ajánlása szerint a csecsemők számára életük első 6 hónapjában a legmegfelelőbb táplálék a saját édesanyjuk teje, ennek hiányában pedig egy másik édesanya teje, és ha ennek beszerzése sem megoldható, akkor a következő legmegfelelőbb a tápszer adása. Emiatt sok édesanya, aki valamilyen okból kifolyólag nem tudja a saját tejével táplálni gyermekét, az Anyatejgyűjtő Állomáshoz fordul, ahol anyatejet igényelhet, és itt tudják leadni az anyatejet azok az édesanyák is, akiknek több a tejük, mint amennyit a saját kisbabájuk elfogyaszt.

Az anyatejleadást megelőzően egészségügyi alkalmassági vizsgálaton kell átesni, és az anyatej lefejésének és tárolásának is szigorú szabályai vannak, de Budapesten például házhoz is mennek már 100 ml lefejt tejért is, a maximális mennyiséget tekintve pedig egy tejadó anyuka társadalombiztosítási támogatást napi maximálisan 800 ml leadott anyatej után igényelhet.

Az anyatej után literenként 2 700 Ft adómentes jövedelmet szerezhetsz, de még ennél is fontosabb, hogy koraszülött vagy anyatejet nélkülöző kisbabákat támogathatsz vele.

4. Méh

A béranyaság egy érzelmileg és fizikailag rendkívül megterhelő feladat, nem véletlen, hogy szigorúan szabályozva van, sok országban pedig nem is engedélyezik, mert attól tartanak, hogy ez a nehéz helyzetben lévő nők testi kizsákmányolásához vezetne.

Ahol a béranyaság engedélyezett, ott gyakran a leendő szülőknek nagyon komoly összegeket kell fizetni azért, hogy egy másik nő méhét „bérlik”. Kaliforniában például az béranyát 50 000 dollár (majdnem 15 millió forint) fizetség illeti meg, és emellett az összes felmerülő egészségügyi költségét is a leendő szülőknek kell állniuk.

5. Az egész tested

Mindig vannak egyetemek, kutatóintézetek és egészségügyi intézmények, amelyek önkéntes résztvevőket keresnek valamilyen vizsgálatukhoz, legyen szó egy új gyógyszer kipróbálásáról, vagy éppen alváskutatásról. Az ilyen orvosi tanulmányokhoz megszerzett juttatás értéke a tanulmány típusától és a részvétel vagy az invazivitás szintjétől függ.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást