10 dolog a fizetésen kívül, amit megbeszélhetsz a munkáltatóddal

10 dolog a fizetésen kívül, amit megbeszélhetsz a munkáltatóddal

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / 10 dolog a fizetésen kívül, amit megbeszélhetsz a munkáltatóddal

Arról sok helyen olvashatunk, hogy milyen bombabiztos érvekkel tárgyaljunk a magasabb fizetés érdekében. „Ne dolgozz aprópénzért!” „Legyél tisztában az értékeddel!” „Ne félj felmondani, ha nem fizetnek meg!” és hasonló hangzatos frázisok repkednek, de mi van akkor, ha tetszik a munka, jó a hely, de a cég pillanatnyilag tényleg nem tud többet fizetni? Ilyenkor érdemes elgondolkodni azon, hogy a pénzen kívül mivel kompenzálhatnának.

Akár pozíciót váltasz cégen belül, vagy új munkahelyre jelentkezel, sok más opció van arra, hogy számodra kedvező juttatások kerüljenek bele a szerződésedbe, más formában, mint fizetésemelés. Íme 10 dolog, amit a fizetéseden kívül megbeszélhetsz a munkáltatóddal.

Több szabadság

Az élet rövid és egyszer vagyunk fiatalok, így a munkán kívül töltött minőségi idő rendkívül fontos. Nem tudnak többet fizetni? Akkor kérj több szabadságot. Ha ettől elzárkóznak, kérj fizetés nélküli szabadságot. Évente pár hét plusz pihenés is nagyon jól jön, főleg a nyári hónapokban. 

Rugalmas munkaidő

Ez is egy olyan „juttatás”, ami a munkáltatónak nem kerül semmibe, de a dolgozó életét jelentősen megkönnyíti. Megvisel a koránkelés? Győzd meg a felettesed arról, hogy produktívabb vagy, ha később érsz be, de maradsz tovább! Esetleg éppen, hogy korábban kezdenél, hogy hamarabb végezni tudj? Csak kérdezni kell!

Home office

Ha a munkád olyan jellegű, hogy otthonról is el tudod végezni, kérj több home office napot. Ha meg tudod indokolni, hogy ez miért fontos neked és hogy a cég ebből csak profitál, a legtöbb munkahelyen nem lesz ellenvetésük, hogy heti egy vagy több napot otthonról dolgozz.

Dmyrto_Z/depositphotos.com

Továbbtanulás finanszírozása

Ha még tanulni szeretnél, megpróbálkozhatsz azzal, hogy – arra hivatkozva, hogy ez a cégnek is érdeke – meggyőzöd a munkáltatód, hogy állja a továbbtanulásod, vagy másoddiplomád költségeit. A legrosszabb esetben nemet mondanak, de érdemes megpróbálni.  

Tanfolyamokon való részvétel

Ugyanez vonatkozik bármilyen tréningre, klubtagságra vagy konferenciára. Ha a céged úgy látja, hogy jobb munkaerő lehetsz általa, jó eséllyel kifizeti a tanfolyamot, amire vágysz. 

Utazási költségek

Ha messziről jársz be, kérheted, hogy járuljanak hozzá a költségeidhez. Legjobb esetben kaphatsz céges autót, vagy ha nem, akkor fizethetik az üzemanyagod, esetleg a vonat- busz vagy BKV bérleted. Ha a munka miatt költöznél másik városba, a költözési költségeid is kompenzálhatják.

Diákhitel visszafizetés

Kevesen tudják, de több külföldi cégnél van lehetőség arra, hogy juttatásként besegítsen a diákhitel törlesztésébe. Ha nem tudnak jelentős fizetésemelést adni, egy kisebb, de rendszeres havi összeggel segíthetnek visszafizetni az adósságot. 

Dmyrto_Z/depositphotos.com

Sport és wellness lehetőségek

Több multinál van lehetőség ingyenes, vagy nagyon kedvezményes fitness terem vagy wellness lehetőségek használatára, ne félj megérdeklődni. 

Céges telefon és laptop

Ezek is olyan juttatások, amik lehet, hogy a munkáltatónak nem kerülnek plusz költségbe – hiszen ki tudja, mennyi készülék kallódik a raktárban – de neked nagyon is fontos lehet a használatuk. 

Bónuszok és végkielégítés

Az évvégi bónuszokat sokan elfelejtik, pedig teljesen logikus dolog, hogy jutalmat kapj az egész éves kemény munkádért. Arra is kitérhetsz, hogy az összeg évente növekedjen. A végkielégítés szintén előre tárgyalható, megbeszélhetsz például egy összeget, vagy X havi fizetést, ha arra kerülne a sor, hogy létszámleépítés, csőd, vagy más rajtad kívülálló ok miatt elbocsájtanak 

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást