13+1 dolog, amit nem tudtál a smaragdról

13+1 dolog, amit nem tudtál a smaragdról

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / 13+1 dolog, amit nem tudtál a smaragdról

Elragadó színű, gyönyörű és értékes drágakő a smaragd – ezt a legtöbben tudják. Mi azonban nem elégedtünk meg ennyivel, ezért összegyűjtöttünk nektek 13+1 dolgot, amit valószínűleg nem tudtatok a smaragdról.

1.

A szép szereti a szépet, így nem véletlen, hogy Kleopátra is imádta a smaragdot, és számtalan embert küldött a sivatag közepén lévő bányákba, hogy minél több drágakő üsse a markát, és szebbnél-szebb ékszereivel még jobban kiemelhesse híres szépségét. A Kleopátra smaragd bányáiból származó kövekből egyébként pár darab megtekinthető napjainkban a British Museum egyiptomi kollekciójában.

2.

Apropó szépség: az ókori rómaiak úgy tartották, hogy a smaragd megtestesíti imádott Vénusz istennőjük két fő tulajdonságát: a szépséget és a termékenységet.

3.

A smaragd az úgynevezett berill csoportba tartozó drágakő, az akvamarinhoz, a morganithoz és a heliodorhoz hasonlóan.

via GIPHY

4.

A smaragd nevének eredetére többféle magyarázat is létezik: egyesek szerint a francia „Esmeraude”és a középkori angol „Emeraude”szavakból származik, melyek jelentése zöld ékkő, míg mások úgy gondolják, hogy a görög „smaragdos’’ szóból ered, ami szintén zöld követ jelent.

5.

A smaragd vibráló, ragyogó színe majdhogynem utánozhatatlan. Eme zöldes színvilágért pedig nem más, mint a króm és a vanádium jelenléte felelős.

6.

A smaragd erőssége, hogy színe állandó, tehát nem fakul ki például hő vagy napfény hatására sem, viszont gyengéje, hogy nagyon érzékeny az ütődésre.

7.

Smaragd lelőhely szerencsére több is van a világon, csak hogy egy párat említsünk: Brazília, USA, Oroszország, Pakisztán, Kolumbia, Zambia, Ausztrália, India és Dél-Afrika.

8.

Talán a kolumbiai smaragdok a legtisztábban zöld színű kövek, maximum egy enyhe kékes árnyalattal szoktak rendelkezni. Ráadásul a kolumbiai kövek különlegessége, hogy némileg változtathatják a színüket két tengely mentén aszerint, hogy milyen szögből nézzük őket. A kolumbiai smaragdnál a brazíliai testvére kicsivel világosabb színű, több sárgát tartalmaz. A Zambiából származó smaragd drágakövek pedig többnyire tipikus mély smaragdzöld színűek.

9.

A smaragd árát általában a színe, a tisztasága és a mérete határozza meg. Egy tiszta, nagy, mélyzöld smaragd akár elérheti a gyémánt árát is, hiszen rendkívül ritka.

via GIPHY

10.

A smaragd színét az ókori görögök óta az olajozás módszerével javítják fel. Ez azért is hasznos, mert így feltölthetik és elfedhetik a drágakövön lévő esetleges repedéseket is.

11.

A smaragdot szokták hamisítani is. Zambiában például régebben bevett gyakorlat volt, hogy a zöld közlekedési lámpákat összetörték és az üvegdarabkákat megtévesztő módon a nyers smaragd közé keverték.

12.

1848 óta már szintetikus smaragdot is készítenek.

13.

A világ legnagyobb smaragdját 2001-ben fedezték fel Brazíliában, a 400 millió dollárt érő drágakőnek pedig innentől kezdve egészen filmbeillő volt a története. Egy kaliforniai üzletember azt állította, hogy megvette ezt a smaragdot, de sajnos az ezt tanúsító bizonylat elégett egy lakástűzben. Az üzletember végül nem kaphatta meg a követ, de ami még ennél is rosszabb: a brazil maffia áldozatává vált. A gazdátlan smaragdot később egy New Orleans-i trezorban helyezték el, ám kacifántos története itt sem ért véget: a Katrina hurrikán bekövetkeztekor ugyanis a világ legnagyobb smaragdja hetekre víz alá került.

via GIPHY

+1

A világ másik hatalmas smaragdja szintén Brazíliából származik. Ez a 11 kilós drágakő a Calgary nevet kapta, és 1,5 millió dollárért lehet megvásárolni. Igaz, hogy az Indiában csiszolt drágakő nem 100%-ig smaragd, de azért 57500 karátot így is megér.

VIDEO Jobb ember vagy, mint hinnéd, ha ez az 5 dolog jellemző rád

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!