Pénz és hivatás

5 dolog, amit tényleg érdemes használtan venni

Könyvek

Mindegy, hányszor olvasták el, a könyvekből nem fog kikopni a betű. Egy tankönyv esetében érdemes lehet megfontolni a friss kiadást, mert egy régebbi verzióban esetleg eltérhet az oldalszám vagy a feladatok számozása, ami megnehezíti az órai munkát, de például az atlaszok, albumok beszerzése itt is jobb lehet használtan. Verses könyvek, regények, képregények beszerzése pedig mindenképpen antikváriumból ajánlott, vagy még jobb, ha beiratkozol egy könyvtárba!

Természetesen vannak könyvek, amiket megéri újonnan megvenni, ha ezzel szeretnél például támogatni egy kortárs szerzőt – más esetekben azonban a használt könyv vásárlása környezetvédelmi és anyagi szempontból is okosabb döntés.

Arról nem is beszélve, hogy a régi lapoknak még az illata is jobb!

Gyerekruhák

Minden szülő tudja, hogy egy kisgyerek szekrényében vannak olyan darabok, amiket hamarabb kinő, mint hogy egyáltalán egyszer is felvette volna őket, de még a kedvenc darabokat is ritkán hordja rongyosra egy 4 hónapos csecsemő…

Érdemes belépni anyukás Facebook csoportokba, vagy felkeresni a börzéket, mert sokszor szó szerint pár forintért szerezheted meg használtan, de mégis gyakorlatilag teljesen újan a boltban sokszor vérforralóan drágán kapható gyerekholmikat. Nézz szét a használtruha-boltokban is, itt is kapni jó minőségű holmikat, sokban még a címke is benne van.

Használat előtt persze nem árt egy mosás magasabb hőfokon, de úgyis az újan vett ruhát is érdemes kimosni, mielőtt a gyerekre adod.

Játékok

Ha már a gyerekeknél tartunk: természetesen sokkal környezettudatosabb és költséghatékonyabb, ha használtan veszed meg a játékokat. Gondolunk itt elsősorban a műanyagra, ami sok száz év alatt sem bomlik le, ellenben remekül fertőtleníthető!

Ugyanakkor nem csak a gyereknek, magatoknak is érdemes használtan venni a társasjátékot, kártyajátékot, vagy bármi mást, ami a hobbitokhoz kell. Bizonyosodj meg róla, hogy nem hiányzik egyetlen lap vagy bábu sem, jó állapotban, használható állapotban van a játék, és akkor garantáltan jó üzletet csinálsz.

A cikk még nem ért véget! Lapozz egyet ide kattintva >>

Bútordarabok

Nem biztos, hogy az ágyat vagy a kanapét – bár van, akiknek ez is beválik – de könnyen tisztítható bútordarabokat nagyon is jó ötlet használtan venni. Könyvespolcok, étkezők, dohányzóasztalok, íróasztal, előszobabútor vagy komód, mind-mind kapható használtan. Legyen szó felújításról vagy költözésről, sokan akár az eredeti ár töredékéért is megválnak a bútoraiktól, csak ne foglalják tovább a helyet.

Használtan vásárolni jó megoldás, ha egyedi bútort keresel, de akkor is, ha egy lapra szerelt bútorokat forgalmazó áruházban nézted ki magadnak a kedvencedet, hiszen a tömegtermékekből nem is nehéz használtat találni.

Ha ügyes vagy, a használtan vett bútort akár magad fel is újíthatod, így még olcsóbban juthatsz hozzá, vagy teljesen egyedi szekrényed is lehet.

Lakásdíszek

Az apró-cseprő dekorációk a lakásban, a szezonális díszek vagy akár csak egy váza, egy képkeret olyasmik, amikből minden évben milliónyi újat gyártanak, és amikért hajlamosak vagyunk nagyon sok pénzt otthagyni, hogy aztán egy év múlva megunjuk őket.

Sokkal jobban jársz, ha ezeket a dolgokat használtan veszed: az interneten böngészve biztosan találsz olyat, amit kinéztél magadnak, de a régiség kereskedésekben, bolhapiacokon is igazi kincsekre bukkanhatsz. Így nem csak olcsóbban beszerezheted otthonod ékeit, de egyedibbé is teheted a lakást. Ha pedig itt az ideje a stílusváltásnak, csak add el, amit vettél, ahelyett, hogy egy fiók mélyére száműznéd a dolgokat, majd a befolyt pénzből vehetsz újabb apróságokat, megint használtan. Így nem terheled sem a környezeted, sem a pénztárcádat.

Oldalak: 1 2

1 hozzászólás

  • Avatar
    Christine
    2020.10.07., 12:20

    Bútor? Ez most komoly? Honnan tudod, hogy nem bújt-e meg benne szú, vagy bármilyen bogár, amit aztán beviszel szépen a lakásodba és minden másodat is szépen eláraszt. Okostódi.

    Válasz

Írj egy hozzászólást