5+1 dolog, amit sose csinálj egy állásinterjún

5+1 dolog, amit sose csinálj egy állásinterjún

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / 5+1 dolog, amit sose csinálj egy állásinterjún

Egy állásinterjú mindig stresszes, főleg akkor, ha nagy szükségünk van a munkára, vagy ha az álom-állásunkra jelentkezünk, de ha odafigyelsz az alábbi hat dologra, nyert ügyed lesz.

Ne játssz szerepet

Mikor megkérdezik, miért szeretnél a cégnél dolgozni, akkor légy őszinte és ne csak azt mondd, amit – szerinted – hallani akarnak, hanem add önmagad. Interjú előtt nézz utána a cégnek és keress olyan információkat, amik úgy érzed, hozzád szólnak.

Akik interjúztatnak, már bizonyára ezerszer hallották a szokásos frázisokat, ezért is érdemes kitűnni a tömegből valami eredeti konkrétummal.

Azt sem kell eltitkolnod, ha azért szeretnéd a munkát, mert az adott területen még nincs tapasztalatod, vagy ha a fizetett tanfolyamok, esetleg a pozícióval járó utazás csábít. Sok esetben a személyiség és az őszinteség többet nyom a latban, mint a tapasztalat vagy a végzettség. 

Ne tegyél úgy, mintha nem lennének hiányosságaid

Senki sem tökéletes és a legcélravezetőbb, ha a hiányosságaidat már az interjún őszintén közlöd, később úgyis kiderülnek. Ha elmondtad, mik azok a területek, ahol még van fejlődni valód, egyből tedd hozzá, milyen lépéseket szándékozol tenni annak érdekében, hogy kijavítsd a hibáidat. Ezzel a tudtukra adod, hogy milyen a munkamorálod és képes vagy fejlődni.

Ne légy bizonytalan

Egy munkainterjú nemcsak arról szól, hogy te megfelelsz-e a meghirdetett pozícióra, hanem arról is, hogy neked megfelel-e majd a cég és a munkakör. Még akkor is rendelkezel élettapasztalattal, ha pályakezdő vagy, ezért legyen önbizalmad és ne légy bizonytalan, mert azt egyből észreveszik rajtad. Ha ez megtörténik, megfosztod magad attól, hogy megmutasd, igazából mire lennél képes. 

VitalikRadko/depositphotos.com

Ne bólints rá mindenre

Nyugodtan kérdezz rá arra, ami nem tiszta és azt is mondd meg őszintén, amit kifogásolsz. Természetesen ne légy udvariatlan, de ha megjegyzik, hogy lehetne magasabb a végzettséged, vagy több a tapasztalatod, nyugodtan állj ki magadért.

Ha a fizetés lehetne több, azt is megjegyezheted finoman, ha elég megnyerő vagy, lehet, hogy hajlandóak emelni rajta.

Azt is felvetheted – amennyiben nem tudnak magasabb fizetést adni – hogy szívesen veszed, ha esetleg fizetik a bérleted, vagy időnként tanfolyamokra küldenek.

Ha udvarias keretek között tudod ezt megfogalmazni, látják, hogy talpraesett és céltudatos vagy, ami minden pozíciónál pozitív tulajdonság. 

Ne légy felkészületlen

Ha nagyon izgulós vagy, kérd meg egy barátnődet, hogy játssza el neked az recruiter szerepét és próbálj meg minél több kérdésre válaszolni. Lehet, hogy furcsán hangzik, de nagyon hasznos egy ilyen gyakorlat, mert így sokkal felkészültebben fogsz majd reagálni az éles helyzetben. A cégnek is alaposan nézz utána, a kutatással töltött idő mindig kifizetődik, mert mindig előny, ha a jelentkező sokat tud arról a helyről, ahol a jövőben dolgozni szeretne. 

Légy realista

Fogd fel úgy, hogy ez egy munkainterjú, nem a világvége. Mindig úgy ülj le az interjúztatók elé, hogy te akarod ezt az állást, mert érezniük kell rajtad, hogy valóban komolyak a szándékaid és szeretnél a cégüknél dolgozni. Ugyanakkor ne tegyél fel mindet egy lapra, hiszen nem dől össze a világ, ha mégsem sikerül. Ha nagyon görcsölsz, szintén észre fogják venni és az sosem előny, ha érződik rajtad a kétségbeesés. Azzal keltesz jó benyomást, ha laza vagy és nyugodt.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást