7 dolog, amit másként csinálnak azok, akik elégedettek a munkájukkal

7 dolog, amit másként csinálnak azok, akik elégedettek a munkájukkal

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / 7 dolog, amit másként csinálnak azok, akik elégedettek a munkájukkal

A mondás szerint válassz olyan munkát, amit élvezettel csinálsz, és akkor soha életedben nem kell dolgoznod. A legtöbbeknek azonban a munka elsősorban a megélhetést, és nem a szórakozást jelenti – ettől persze még nem kell feltétlenül minden nap búskomoran munkába menned. Akárcsak a legtöbb dolog az életben, ez is lehet hozzáállás kérdése. Egy friss tanulmány összegyűjtötte azokat a szokásokat, amelyek a boldog munkavállalókat jellemzik. Érdemes a magadévá tenned néhány gondolatot az övékéből.

Merj mosolyogni!

Az elégedett dolgozók igyekeznek pozitív dolgokra koncentrálni, és nem félnek egy kis humort csempészni a mindennapokba. Mindegy, hogy hol dolgozol, ha energiát fektetsz abba, hogy kellemes környezet vegyen körül, hogy találj valamit, amin mosolyoghatsz aznap, nagyobb lelkesedéssel veted majd magadat a teendőidbe.
A tanulmány szerint akár az is segíthet, ha például egy ügyvédi irodában valaki tart egy ügyvédes vicceket tartalmazó könyvecskét egy fiókban, és felolvas néhányat, amikor a dolgok kezdenek túl komolyra fordulni. A humor segít kezelni a feszültséget és a stresszt, így a munkahelyi konfliktus is kevesebb lesz.

Van értelme a munkádnak

Amíg bízol abban, hogy van értelme annak, amit csinálsz, nem csak könnyebben megy a munka, de eredményesebb is leszel. Egy technikai vállalatnál végzett felmérés kimutatta, hogy azok a magas beosztású mérnökök, akik hittek a vállalat sikerében, egy 12 hónapos periódus alatt átlagosan 3 napot hiányoztak a munkából, míg azok, akik kevésbé voltak lelkesek, átlagosan 10 munkanapot hagytak ki ugyanennyi idő alatt.
A remény megőrzése különösen akkor fontos, ha értékesítői pozícióban dolgozol, vagy emberekkel kell foglalkoznod – e nélkül egyszerűen nem lehetsz sikeres.

Tedd jobbá a munkakörnyezetedet!

Keveseknek adatik meg, hogy álommunkát végezhetnek, de azok, akik boldogok a munkájuk miatt, igyekeznek közelebb hozni a valóságot az elképzeléseikhez. Te is tehetsz javaslatokat, amivel változtathatsz például a napi rutinodon, de már azzal is sokat javíthatsz a hangulaton, ha otthonosabb hellyé teszed a munkahelyedet.
Szeretnél barátságosabb környezetben dolgozni? Vigyél be növényeket! Jó lenne, ha a kollégáiddal barátok is lennétek? Szervezz csapatépítő programot! Ne az álommunkára várj, hanem teremtsd meg magadnak!

A továbbtanulás segít

Mindegy, mennyire szereted a munkádat, a mindennapi robot előbb vagy utóbb kiölheti belőled a lelkesedést. Azonban, ha folyamatosan képzed magadat, azzal nem csak a munkaerőpiacon válsz értékesebbé.
A pszichológusok szerint ha folyamatosan tanulsz, mindig újabb célokat is tűzöl ki magad elé, képes vagy más szemszögből látni a problémákat, ez pedig segít megőrizni a munkába vetett hitedet és lelkesedésedet.

Legyen a stressz a barátod

Dr. Kelly McGonigal pszichológus 2013. júniusában publikált tanulmánya szerint az, hogy a stressz pozitív, vagy negatív hatással lesz rád, nagyban függ a hozzáállásodtól is.
A boldog dolgozók szerinte inkább arra koncentrálnak, hogy a nyomás segít kihozni belőlük a legjobbat, kreatívabbá és hatékonyabbá teszi őket, míg ha folyton a stressz ártalmas következményeire gondolsz, azok valóban sokkal rosszabb hatással lesznek rád.

Vállalj felelősséget!

Talán egyszerűbbnek tűnhet szürke kisegérnek maradni, de a tanulmányok azt igazolják, hogy azok a dolgozók, akik felelősséget vállalnak, ezzel együtt pedig döntési helyzetekbe is kerülnek időnként, nagyobb munkakedvet mutatnak, mint azok, akiknek ugyan nem kell a felelősségtől tartaniuk, viszont nincs is beleszólásuk a munkahelyi dolgaik alakulásába.

Ne vidd haza a munkát!

Könnyű azt mondani, hogy gondolkodj optimistán, bár tény, hogy az ilyen beállítottságú emberek nagyobb örömmel végzik a munkájukat. Viszont megtanulhatod szabályozni a pesszimista gondolataidat, például úgy, hogy átgondolod, egy-egy kedvezőtlen fordulat valóban olyan komoly hatással van-e az életedre.
Tartsd szem előtt, hogy a munka nem minden, és ne feledd el, hogy amikor az irodában nem megy minden simán, akkor is vannak olyan dolgok az életedben, amiknek örülhetsz.

VIDEO Ők lesznek 2024 legszerencsésebb csillagjegyei

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!