6 dolog, amit az introvertált nőktől tanulhatsz

6 dolog, amit az introvertált nőktől tanulhatsz

Címlap / Életmód / Egészség / 6 dolog, amit az introvertált nőktől tanulhatsz

Az introvertáltság, azaz „befelé fordulás” fogalmát rengeteg misztérium övezi. Vannak, akik összeférhetetlen csodabogaraknak gondolják az ilyen embereket, míg mások szerint közülük kerülnek ki a világ legjobb fej barátai. Most ahelyett, hogy ítéletet alkotnál, inkább figyeld, mi mindent tanulhatsz az érintettektől!

Többet hallgatnak, mint amennyit beszélnek

Ennek köszönhetően tökéletesen tisztában vannak vele, mit gondolnak és éreznek a szeretteik. Nem szakítják félbe őket, és nem pillanatnyi benyomás alapján próbálnak róluk véleményt alkotni. 

A hallgatói szerep kényelmes és természetes számukra, ami óriási kincs a mai világban – amikor mindenki mindent rögtön közölni akar, fontosabbnak tartván a saját mondandóját a másikénál. 
Te mikor hallgattál legutóbb valakit figyelmesen, hosszú percekig? Ne támadjon lelkiismeret-furdalásod; csupán arra buzdítunk, hogy próbálj meg e téren tudatosan fejlődni!

Tudják, mikor kell elvonulni, s meg is teszik

Biztos te is ezerszer érezted már, hogy jó lenne egy kicsit félrehúzódni a nyüzsgéstől a gondolataid rendszerezésére, vagy csak egyszerűen az elméd elcsitítására.

Az introvertáltak többsége nem csinál ügyet abból, hogy ezt meg is tegye. 

Egyszerűen létszükségletként értékelik a dolgot – mert hát valójában az is.
Ne várd meg, hogy a stressz testi-lelki tüneteket okozzon nálad. Hidd el, szívesebben nélkülöznek a szeretteid egy-egy órácskára, mintsem hogy a frusztrált társaságodban maradjanak!

Tudnak egyedül lenni

Szükségük van az egyedüllétre ahhoz, hogy újratöltsék az energiaforrásaikat.

A rögtönzött remeteségből aztán olyan kisimult lelkiállapotban térnek vissza, amire esélye sincs annak, aki éjjel-nappal társaságban van. 

Ezzel szemben viszont aggasztó tendencia, hogy a más beállítottságúak egy része még felnőtt fejjel, sőt nyugdíjasként sem sejti, miként tudja magát az ember egyedül is jól érezni.
Hiszen csak az lehet békében a világgal, aki jól elvan a saját maga társaságában!

Alaposan megválogatják a társaságukat

Tévedés, hogy az introvertált embereknek semmi szükségük a társaságra. Ők is szeretnek kommunikálni, hiszen ez alapvető emberi szükséglet – csak nem mindegy, kivel és hogyan

Megtanulták már, milyen viselkedés és jellemvonás utal arra, hogy egy adott illető csak elszívja az energiát, de semmit sem nyújt érte cserébe.
Az ilyeneket pedig gyorsan leépítik, még mielőtt baj történne. Te is igyekezz magadat olyanokkal körülvenni, akikkel egyszerűen jó lenni!

Képesek együtt érezni

Az introvertáltság messze nem azt jelenti, hogy az ember csak úgy elvan a saját kis lakatlan szigetén. Mivel az ilyen személyiségűek minőségi társaságra és kommunikációra hajtanak, óhatatlanul kialakul bennük egy hajszálpontos érzelem-radar, amivel érzékelik, ki milyen lelki állapotban van. 

Ugyanezt viszont elvárják a hozzájuk közelállóktól is – tehát ha például mérgesek, akkor ne akard őket nyugizós jópofizással felderíteni. Amit ebből tanulhatsz, az az, hogy a világ bizony tele van kellemetlen érzésekkel is – például szomorúsággal –, amelyeket ugyanúgy tudni kell megélni és kezelni. Nem megoldás a témaváltás és a menekülés!

Belső párbeszédet folytatnak

Az agyuk állandóan különböző ötleteken és helyzeteken pörög – ám korántsem szeretnék mindenkivel megosztani az összeset. Ez talán a legfontosabb lecke, amit tőlük tanulhatsz: hogy nem kell mindent kimondani. 
Mérlegelj, mi érdemes arra, hogy külső kommunikáció tárgya legyen, és mielőtt megszólalsz, számolj az esetleges következményekkel! Nem véletlen, hogy az introvertáltak sokkal ritkábban kerülnek kellemetlen helyzetbe szómenés vagy pletyka miatt.
Neked van introvertált családtagod, barátod… vagy esetleg te magad is ilyen vagy? Várjuk kommentben a tapasztalataidat!
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást