Család / Életmód

7 dolog, amit egy fiús anyának tudnia kell

7 dolog, amit egy fiús anyának tudnia kell

Az alábbi tanácsokat pszichológusok kifejezetten fiús anyukáknak állították össze, a legtöbbjüket azért, hogy segíthessenek a fiú gyermeknek kifejezni az érzelmeit. A legjobban azonban te ismered a gyerekedet, ezért biztosan lesz olyan tanács, amelyikről tudod, hogy nála nem működne, és talán olyan is, amelyikről azt gondolod, akár a lányodnak is segíthet. Te tudod a legjobban, mire van szüksége a gyerekednek, de némelyik ötlet jó kiindulópont lehet.

Vezesd le az energiáit!

Ha a gyerek tiszteletlenül beszél, hisztizik, elveszti az önkontrollt, a szobájába küldöd, vagy sarokba állítod néhány percre, amíg lenyugszik, hogy aztán megbeszélhessétek a dolgot. 

A bevett gyakorlat azonban pszichológusok szerint fiúknál nem mindig működik, náluk ugyanis a harag vagy a düh például annyi energiát termelhet, amivel nem tudnak mit kezdeni, ha egy helyben kell maradniuk, és ettől csak még feszültebbek lesznek. 

Azt javasolják, ilyenkor segíthet, ha egy labdát nyomsz a gyerek kezébe, vagy akár az is, ha 10 percre a kedvenc játéka elé ülteted, és ha levezette az energiáit, nyugodt körülmények között tudtok beszélni arról, mi volt a baj a viselkedésével.

Adj időt neki!

Pszichológusok szerint „vészhelyzetben” a fiúk agya kétfelé választja a problémát: egyrészt azonnali megoldást kezd el keresni, másrészt elraktározza az érzelmeket, félelmeket, amelyeket később majd verbális formában is kifejezhet és feloldhat.

Ezért lehet, hogy az adott pillanatban a gyerek nem akar a problémáról beszélni, később viszont nagyon is igényli majd azt. Ha úgy látod jónak, adj neki időt, és akkor beszéljetek a dolgokról, amikor majd ő készen áll rá.

Elhatárolódás

Pszichológusok szerint gyakori jelenség, hogy már a kisfiúk is azért nem képesek az érzelmeikről beszélni, vagy azért nem merik megélni őket, mert ettől gyengének, sebezhetőnek tűnnek

Ilyenkor az érzelmek feltárásában segíthet egy tárgy, aminek segítségével a gyerek némileg függetlenítheti magát – például a munka miatt néhány hétig távol lévő apuka nem neki hiányzik, csak a versenyautók szomorúak, amikkel együtt szoktak játszani. 
Ha úgy látod, a gyereket nyomasztja valami, de nem tud róla beszélni, egy ilyen beszélgetés kezdeményezésével segíthetsz feloldani a gátlásait.

Agresszió

A düh vagy a harag a fiú – és néha a lány – gyerekeket is agresszióra sarkalhatja, például tenyérrel az asztalra csapnak, vagy eldobják, ami a kezükben van. A legtöbb szülő számára ez nagyon ijesztő jelenség lehet, de a pszichológusok megnyugtatnak: amíg a gyerek nem tesz kárt magában vagy másokban, addig nem kell különösebben aggódni. 

Van úgy, hogy ez a legegyszerűbb módja az érzelmek kifejezésének, és addig, amíg a kicsinek ez segít megnyugodni, és nem árt vele senkinek, nincs is baj. A legfontosabb, hogy idővel majd rávezesd, más módja is van az indulatok megélésének.

Játszani is engedd!

Miközben ma már szinte teljesen természetes, hogy a lányok is játszhatnak építőkockával vagy gurgathatnak kisautót, sokan még mindig kiveszik a fiúk kezéből a játék babát. Pedig, nem elég, hogy a lányainkból is lehet buszvezető vagy építész, a felnőtt kapcsolatok csak akkor működhetnek majd sikeresen, ha mindenki mindenből kiveszi a részét.

Ez azt jelenti, hogy a szülői szerepre, amivel a kislányok már a babázással el kezdenek készülni, a fiúknak is gyakorolni kell. Semmit nem kell erőltetni, de ha a gyerek babázni akar, ne vedd ki a kezéből a játékot. Egyszer majd ő is apuka lesz, és kisgyereket fog ringatni – miért éreztetnéd vele azt, hogy ezen valami szégyellnivaló van?

„Üss vissza!” – Tényleg?

Az iskolai, óvodai agressziót még mindig sokan azzal rendezik le, hogy azt mondják a gyereknek, ha bántják, üssön vissza. 

Ez a beidegződés azon alapulhat, hogy a fiúknak meg kell tanulniuk megvédeni magukat, de az erőszak ellen nem lehet erőszak a megoldás, ráadásul nem is törvényszerű, hogy egy négy évesnek meg kell tudnia védenie magát, csak azért, mert fiúnak született. 
Ha ilyen jellegű problémával találkozol, fordulj az óvónőhöz, tanárhoz, és a szülőkkel közösen keressetek megnyugtató megoldást.

Nem másik bolygóról jött

És ami talán a legfontosabb: ne feledd, hogy a fiad sem egy másik bolygóról érkezett. Pszichológusok százai kutatták már az anya-gyerek kapcsolatot, és azt, hogy mennyivel könnyebb vagy nehezebb a fiúknak és lányoknak az anyjukkal azonosulni. 

De az igazság mégis csak az, hogy nálad jobban senki nem ismeri a gyerekedet, és akár fiúnak, akár lánynak született, mindig benned fog megbízni a legjobban.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást