5 dolog, amit csak akkor értesz meg, ha te is középső gyerek vagy

5 dolog, amit csak akkor értesz meg, ha te is középső gyerek vagy

Címlap / Életmód / Család / 5 dolog, amit csak akkor értesz meg, ha te is középső gyerek vagy

Se nem a legelső, se nem a legkisebb… Bár minden szülő ugyanannyira szereti minden gyermekét, ez nem jelenti azt, hogy egyformán is néznek mindegyikre. A középső gyerekek szerepe például egészen különleges lehet a családban, és sajátos helyzetükből adódóan kivételes tapasztalatokra és képességekre tehetnek szert.

1. Sokkal később lesz saját szobád… ha egyáltalán

Míg a nagyobbik tesód egy ideig élvezhette a saját szoba minden előnyét, mielőtt te megérkeztél volna lakótársnak, te eleve hozzá kerültél, és mire ő olyan idős lesz, hogy kiérdemli a saját szobát, hozzád beköltözik a kis tesód. Így, ha végül mindenkinek lesz is saját szobája, te vagy az, akinek a leghosszabb ideig kell osztozkodnod a saját kis kuckódon. De nem baj, mert legalább felnőtt korodra szuperül megtanulsz alkalmazkodni, amit előnyödre is válthatsz.

2. Te voltál a csendes megfigyelő

Míg az idősebb testvéred egykeként kitüntetett figyelmet kapott, a kisebbik tesód pedig a család legapróbbjaként lubickolhatott a felnőtt rokonok figyelmében, te valahol ott ragadtál a két part között.

Ez persze korántsem azt jelenti, hogy téged kevésbé szerettek volna, mégis sokszor előfordulhatott, hogy te csak csendesen figyelted a tesóid körül kibontakozó drámát.

Ez a kivételes pozíció viszont rengeteg dologra megtanított, és felnőtt korodra elég komoly emberismeretre tettél szert.

Kép: ArthurVerkovetsky/depositphotos.com

3.
Meg kellett tanulnod, hogyan legyél önálló

Míg a szüleid talán igazi helikopterszülei voltak az első gyermeküknek, és sokáig dajkálták a legkisebbet, te a nagy tesód nyomdokaiban lépkedve, de a legkisebbekre irányuló túlféltés nélkül járhattad a saját utadat, és jó esély van rá, hogy sokkal hamarabb önálló lettél, a leleményességedet, függetlenségedet pedig felnőtt korodra is megőrizted. Nem ijedsz meg, ha ismeretlen terepre kell merészkedned, és nem várod, hogy bárki kézen fogva vezessen.

4. Mindig neked jutottak a használt cuccok

Amit a nagyobb tesód már kinőtt, azt te még megkaptad, de mivel elég kevés dolog van, ami három gyereket is kiszolgál, a kisebbik tesód sok mindenből már új szettet kapott. Így te voltál az, akinek többnyire be kellett érnie a lepattanóval.

Ez viszont megtanított rá, hogy gazdaságosan gondolkodj, hogy a sajátodéra formálj bármit, és felnőttként sem lettél pazarlóvá.

Valószínűleg a környezettudatos szemléletet is sokkal egyszerűbb neked elsajátítani, hiszen eleve hozzá vagy szokva, hogy újrahasznosítsd a már meglévőt.

5. Egyszerre vagy tanító és tanítvány

Míg az idősebb testvéred sok mindent megtanított neked, és te gyorsan rájöttél, hogyan lesd el tőle azt, amire szükséged van, a kisebbik tesódat neked kellett felkészíteni az élet nagy dolgaira. Így felnőtt korodra felismered, ki az, akire érdemes figyelni, akitől érdemes megtanulni dolgokat, de abban is jó vagy, hogy ezt a tudást megoszd másokkal.

Abban a kivételes helyzetben vagy, hogy egyszerre lehetsz kiváló tanító és tanítvány, így nem csak személyesen tudsz fejlődni, de a körülötted lévők fejlődését is elő tudod segíteni.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást