Otthon / Szórakozás

4 dolog, amit az amerikai nők a XX. század elején még nem tehettek meg

4 dolog, amit az amerikai nők a XX. század elején még nem tehettek meg

Bármennyire is hihetetlen, de alig 100 éve a nők helyzete még nagyon keserves volt az Egyesült Államokban, ami az állampolgári jogokat illeti. Az 1920-as alkotmánymódosítás tette ugyanis lehetővé azt, amiről előtte nők ezrei csak álmodoztak: a női egyenjogúságot.

Nem volt mindegy, kihez mentek feleségül

Szinte bármelyik mondat elejére odatehetnénk, hogy szürreális vagy hihetetlen, mert lassan száz év távlatából ezek a dolgok már nagyon furcsának tűnnek.

Az 1920-as alkotmánymódosítás előtt egy amerikai nő számára a legbiztosabb státusz a „házas volt, de az sem volt mindegy, hogy kivel.

1920 előtt ugyanis, ha egy nő nem amerikai állampolgárhoz ment hozzá, akkor elvesztette állampolgárságát és minden ezzel járó jogát még akkor is, ha továbbra is az Amerikai Egyesült Államokban élt.

Munka vagy gyerek?

Jöhet egy újabb sokkoló információ?

Ha 1920 előtt egy nő olyan „szerencsétlen” helyzetbe került, hogy megházasodott vagy esetleg teherbe esett, akkor szinte esélytelen volt, hogy megtartsa a munkáját.

Nem voltak ugyanis olyan szabályozások, amelyek megvédték volna a nőket, hiszen az általános hozzáállás az volt, hogy ha valaki nőként házas, akkor otthon a helye.

Válás

Manapság a válás már (sajnos) egy egyszerű rutin dolog, talán túl sok is van belőle.

Régen ez nem így volt, hiszen ha egy nő el akart válni, akkor bizonyítania kellett a válás okát, ami nem volt egyszerű.

Csak azért, mert a kapcsolat kihűlt vagy nem működött, nem lehetett elválni – akkoriban például a kegyetlen bánásmód, a részegesség vagy egy bűncselekmény számított válóoknak.

Túlóra és éjszakai munka

Bár senki sem rajong a túlórázásért vagy az éjszakai munkáért, de a lehetőségünk legalább megvan rá, hogy így egészítsük ki a keresetünket.

1920 előtt az Amerikai Egyesült Államokban a nők a saját érdekükben egyszerűen nem dolgozhattak túl sokat vagy az éjszakai órákban, hiszen az akkori szemlélet szerint a nők nem ilyen munkára születtek.

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást