5 dolog, amit az allergológusod szerint tudnod kell ezen a tavaszon

5 dolog, amit az allergológusod szerint tudnod kell ezen a tavaszon

Címlap / Életmód / Egészség / 5 dolog, amit az allergológusod szerint tudnod kell ezen a tavaszon

Az allergia nem gyerekjáték, és akár súlyos szövődményei is lehetnek, de mindenképpen megkeseríti a napjaidat. Ha téged is érint, az alábbiakkal jó tisztában lenni!

Ne feltételezd, hogy úgyis tudod, mire vagy allergiás

Az allergiások 2/3-ának van valamilyen, egész évben kitartó allergiája is, például a porra, penészre vagy háziállatokra. Így pusztán az, hogy az év melyik szakában erősebben a tüneteid, nem feltétlenül segít meghatározni, hogy mi okozza az allergiádat.

Ráadásul bizonyos embereknél úgynevezett késleltetett allergiás tünetek is jelentkezhetnek, azaz például az allergénnel való érintkezéskor csak enyhe tüneteket produkálnak, ám 6 órával később a tüneteik rosszabbra fordulnak. Az önmegfigyelés persze segít, de a pontos diagnózist ez alapján nem lehet felállítani, mindenképpen végeztess allergiatesztet, mert csak ez alapján fogod tudni biztosan, hogy mi okozza a tüneteidet.

5 dolog, amit az allergológusod szerint tudnod kell ezen a tavaszon

Nem minden gyógyszer működik egyformán

Ma már rengeteg olyan allergiaellenes készítményt kapni recept nélkül is, amely a különböző panaszokat gyorsan enyhíti, anélkül, hogy fel kellene keresned velük az orvosodat. Az allergológusok szerint viszont fontos, hogy áttanulmányozd, ezek pontosan milyen tüneteket csökkentenek, és akkor szedd őket, ha te is ezeket tapasztalod magadon.

Nem mindenki reagál egyformán az allergénekre, és ha a gyógyszered egy olyan tünetet próbál elnyomni, ami nálad nem is jelentkezett, azzal hosszabb távon akár árthatsz is magadnak.

Tanulmányozd tehát a betegtájékoztatót, érdeklődj a gyógyszerészednél, és ha valóban hatékony megoldást keresel, menj el egy allergológushoz, aki felírja a számodra legmegfelelőbb ellenanyagot.

Az allergia-elleni injekciók nem mindenkinek jelentik a jó választást

Ma már léteznek olyan injekciók, amelyek rendkívüli hatékonysággal csökkentik az allergia tüneteit, de nem feltétlenül ajánlott ez a megoldás mindenkinek.

Aki például csak tavasszal szenved a tünetektől, lehet, hogy jobban jár, ha más megoldást keres, viszont azoknak, akiket egész évben az allergia, érdemes erről a lehetőségről is megkérdezniük a kezelőorvosukat.

A javulás tényleg szembetűnő, azt azonban bele kell kalkulálni a döntésbe, hogy különösen az első hetekben, amikor akár heti rendszerességgel is be kell adatnod a gyógyszert, mindez időigényes megoldás lehet.

Figyelj oda a súlyodra

Lehet, hogy elsőnek különös összefüggésnek tűnhet, de aki allergiás, annak még inkább oda kell figyelnie az egészséges testsúly megőrzésére.

Az allergia és az asztma kialakulása ugyanis kéz a kézben járnak, amit a túlsúly cipelése csak súlyosbíthat, a túlevés refluxot okoz, melynek sava szintén irritálhatja a tüdőt, a kevesebb mozgás pedig szintén az erek és így a tüdő gyengüléséhez vezet.

Ha túlsúlyod van, és allergiával küzdesz, ez újabb motiváció lehet a fogyáshoz: a testsúly csökkenésével a tüdő teljesítménye is érezhetően javul.

5 dolog, amit az allergológusod szerint tudnod kell ezen a tavaszon

Ne várd meg, amíg a helyzet rosszabb lesz

A saját allergiád ismerete azért is különösen fontos, mert ha tudod, hogy milyen pollenekre vagy allergiás, már előre felkészülhetsz az érkezésükre, nem kell megvárnod a tüneteid jelentkezését vagy rosszabbra fordulását.

Figyeld az előrejelzéseket, és az orvosoddal vagy gyógyszerészeddel egyeztetve kezd el már akkor szedni a gyógyszeredet, amikor a levegő pollentartalma megemelkedik, de még nem produkálsz tüneteket.

Így nem csak néhány kellemetlen napot spórolsz meg magadnak, de meg is könnyíted a szervezeted védekezését: amikor a hisztamin és a gyulladást okozó kemikáliák száma már az egekben van, sokkal nehezebb visszahúzni őket.

Képek forrása: alexraths/depositphotos.com, unsplash

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást