7 dolog, amire a konyhasót használhatod, de még sose gondoltál rá

7 dolog, amire a konyhasót használhatod, de még sose gondoltál rá

Címlap / Otthon / Háztartás / 7 dolog, amire a konyhasót használhatod, de még sose gondoltál rá

Gyermekkorunk meséiből tudjuk, nincs annál nagyobb dicséret, mintha azt mondjuk valakinek, úgy szeretjük, mint az emberek a sót. A hófehér kristály azonban nem csak arra jó, hogy az ételeidet megízesítsd vele: a háztartásban is sok helyen bevetheted, és mivel igazán olcsó, még spórolhatsz is, ha a méregdrága tisztítószereket váltod ki vele.

Súrolószer sóból

A finom szemcsés, szinte porszerű konyhasó súrolószernek is tökéletes.

Csak adj hozzá néhány csepp vizet, keverd el, majd márts bele egy konyharuha sarkát, és dörzsöld le a ráégett zsiradékot a tűzhelyről, vagy a vízkövet a mosdókagylóról.

Ha nagyon makacs szennyeződésekkel van dolgod, víz helyett használj citromlevet, az ugyanis a zsírt és a vízkövet is oldja. A sókristályok a munka többi részét már elvégzik helyetted.

Tiszta, friss és száraz

A pára sok otthonban okoz gondot, hiszen lecsapódva nem csak állandó nyirkosságot okoz, de a penésznek is remek táptalajt teremt.

A só azonban képes megkötni a levegő nedvességtartalmát.

Ha télen az ablakban gyűlnek a vízcseppek, csak szórj egy lapos tálba egy kevés sót, és állítsd a párkányra.

A nyári melegben a hűtőszekrény nyitogatásakor is könnyen lecsapódik a pára, ettől pedig a hűtő kellemetlen szagú lesz, és a penész is megjelenhet benne.

Tegyél ide is egy kis tálka konyhasót, és ha már kezdi elveszíteni szagtalanságát és frissességét, egyszerűen cseréld le.

Házi illatosító

A só az illatokat is remekül tartósítja, átveszi, így házi illatosítót is készíthetsz a sóból.

Keverd el morzsolt levendulával, mentával, citromfűvel vagy citrushéjjal, attól függően, hogy milyen illatot szeretnél.

A házi illatosítót kis tálkában a nehezen szellőző helyiségekben, például a wc-ben vagy a fürdőszobában tarthatod, de csinos üvegben, egy szép masnival átkötve akár még ajándék is lehet belőle.

Fertőtleníti a fogkefét

Az új, friss fogkefét kibontás után néhány óráig áztasd sós vízben.

Ez nem csak a fertőtlenítés miatt fontos, hanem azért is, mert így a sörték később nehezebben mennek tönkre, és a fogkefe tovább használható marad.

A sós áztatás később is segíthet felfrissíteni a fogkefédet, csak utána ne felejtsd el alaposan kiöblíteni – azért a fogkefét legfeljebb háromhavonta cseréld le.

Frissítsd fel a cipődet!

Melegben senki sem szeret zárt cipőt viselni, de van, hogy muszáj. Ha beleizzadt a lábad a cipőbe, tekerj egy kis sót egy zsebkendőbe, és éjszakára tedd a cipődbe.

Mivel a só felszívja a nedvességet és kiszárítja a cipő belsejét, megszűnik a lábizzadás okozta kellemetlen szag, és a cipőd reggelre ismét friss és tiszta lesz.

Bármit megolvaszt

Nem véletlen, hogy télen sózzák az utakat: a sós víz fagyáspontja ugyanis alacsonyabb, ezért körülbelül -10 fok fölött megolvad.

A sót éppen ezért te is használhatod otthon, ha valamiről gyorsan szeretnéd eltüntetni a jeget – például a fagyasztóból, a hűtőből, vagy a mirelit zacskóról.

Egy kis móka a gyereknek

Ha a háztartásban már minden rendben, vedd elő a kreatívabbik éned, vagy mutass egy új trükköt a gyerkőcöknek: fessetek téli vagy éjszakai tájat, a lények, hogy az eget is borítsa valamilyen szín. Ha elkészültetek, a még nedves papírra hintsetek óvatosan finom szemű konyhasót.

Mivel a kis kristályok itt is magukba fogják szívni a nedvességet, minden szem körül kristály alakú, világos foltok keletkeznek, mintha ezer-meg ezer hópihe vagy csillag tarkítaná a képet.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást