7 dohányzás etikett szabály, amit sokan nem ismernek

7 dohányzás etikett szabály, amit sokan nem ismernek

Címlap / Otthon / Háztartás / 7 dohányzás etikett szabály, amit sokan nem ismernek

A dohányzás ma már egy kifejezetten megosztó terület a társadalom vélekedésében: van, aki nem tud szabadulni tőle és van, aki harcos ellenzője mindennek, ami a dohányzással kapcsolatos. Akárhogyan is, létezik néhány olyan etikettszabály, amit jó, ha tudunk.

Alapszabályok

Az alapszabályokkal általában mindenki tisztában van.
– Ilyen például az, hogy tiltó tábla esetén nem csak tilos, de modortalan dolog is rágyújtani, mivel azt valószínűleg nem véletlenül tették ki.
– Ismeretlen társaságban mindig kérdezzük meg, hogy zavarja-e a többieket, ha mi cigarettázunk, és vegyük figyelembe a többiek érdekeit is.
– Kisgyermekek, várandós nők társaságában pedig a legnagyobb illetlenség rágyújtani.

Fiatal az idősebbnek

Alapszabály, hogy férfiak esetén mindig a fiatalabbik félnek illik meggyújtania a másik cigarettáját.
Ha véletlenül nincsen a fiatalabbnál gyufa, akkor pedig illik elkérni a másikét, és azzal tüzet adni az idősebbnek. Ugyanez a szabály érvényes akkor is, ha férfi ad tüzet nőnek.

Nő a nőnek

A dohányzási etikett szerint ha két nő egyszerre szeretne rágyújtani, akkor soha nem illik egymás cigarettáját meggyújtani.
Ha be akarjuk tartani az illemszabályokat, akkor előzékenyen adjuk át a másik nőnek a gyufát vagy az öngyújtót, majd miután ő már rágyújtott, úgy mi is megtehetjük ugyanezt.

Cigaretta a szájban

Kifejezetten udvariatlan dolognak számít, ha a cigaretta nem csak annyi időre van a dohányzó ember szájában, amíg beleszív.
Nem illik úgy beszélni, hogy közben a cigaretta a szánkból lóg, még akkor sem, ha ez nem egy kifejezetten könnyű mutatvány, és akár még büszkék is vagyunk rá. Ugyanígy hiba az is, ha cigarettával a szánkban adunk tüzet a másiknak.

Kínálás

Társaságban, mikor az emberek elkezdenek dohányozni, illendő dolog megkínálni a csomagunkból a többi jelenlévőt is, de ez a szabály csak az első cigarettára vonatkozik, az összes többire már nem.
Ha túl sokan vagyunk, akkor természetesen inább komikusan hatna, ha mindenkit egyesével körbekínálnánk, ezért érdemes inkább csak hangosabban megkérdezni, hogy megkínálhatunk-e valakit.

Asztalnál

Az étkezések alatti dohányzást legtöbbször a házigazdák határozzák meg. Az egyes fogások között is rá lehet gyújtani, de csak akkor, ha a házigazda vagy a háziasszony már rágyújtott előttünk.
Ők ismerik legjobban a vendégeiket, így ők döntik el, hogy ez megengedhető vagy sem. Másik szabály, hogy az asztalnál a szemben ülőnek nem illik sem cigarettát kínálni, sem pedig tüzet adni.

Hamutartó

A hamutartó rendben tartása a házigazda feladata. Nem illik papírdarabokat, kisebb ételdarabokat, rágót vagy bármi mást tenni bele, azt kizárólag a hamu és a cigarettavégek tárolására illik használni.
Nem illik emellett a cigarettánkat sokáig a hamutartóban hagyni füstölögni: ha bár rágyújtottunk, de mégsem szívjuk el, akkor illendőbb inkább elnyomni és később egy újabbat meggyújtani.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást