Életmód / Táplálkozás

A dinnyemag-vaj csak egy lesz 2019 fura ételtrendjei közül – mutatjuk, a többit is!

Minden korszaknak megvan a maga szuperélelmiszere, amire mindenki esküszik: minden fitneszguru ezt eszi, minden receptoldalon ezt készítik és mindenki erről beszél. Az előrejelzések szerint 2019-ben ezekkel az ételtrendekkel lesznek tele a közösségi oldalak.

1. Magokból készült vajak

A mogyoróvaj régi kedvenc a tengerentúlon, és magas proteintartalma miatt többek között a fitneszguruk közvetítésével az öreg kontinensen is egyre népszerűbb lett. Újabban már bizonyos alternatíváival, például a mandulavajjal vagy a kesuvajjal is lehet találkozni az üzletek polcain, és az sem számít újdonságnak, hogy diófélék helyett magokból, például napraforgóból vagy tahiniből készítenek vajat.

Az előrejelzések szerint azonban 2019-ben mindenhol magokból – például görögdinnye vagy sütőtök magjából – készített vajakkal fogunk találkozni, amely a szakértők szerint éppen olyan értékes jó zsírokat tartalmaz, mint például a mogyoróvaj, de az allergiások számára megoldást jelenthet.

Ugyanakkor a szakértők felhívják rá a figyelmet, hogy érdemes azokat a termékeket választani, amelyek nem tartalmaznak hozzáadott cukrot.

A dinnyemag-vaj csak egy lesz 2019 fura ételtrendjei közül – mutatjuk, a többit is!Kép forrása: asinskki/depositphotos.com

2. Versenytársat kap a kókuszvíz

A kókuszvíznek az elmúlt években óriási piaca volt: hidratáló csodaszerként, a bőr megújítójaként, sőt a másnaposság ellenszereként is sokan esküdtek rá, de úgy tűnik, egyeduralma 2019-ben megtörik, és komoly versenytársakkal találhatja szemben magát: kihívói a kaktuszvíz és a juharvíz lesznek – utóbbi csak fele annyi cukrot tartalmaz, mint a kókuszvíz, előbbi pedig még nagyobb hatásfokkal segítheti elő a bőr megújulását.

A dietetikusok azért emlékeztetnek rá, hogy bár ezek az enyhén édeskés vizek az egészséges élelmiszerek között kapnak helyet, nem árt mértékkel fogyasztani őket: mivel cukrot igen, rostot viszont nem tartalmaznak, megemelhetik a vércukor-szintedet, a hidratálásban pedig ugyan segítenek, de az egyszerű, hagyományos, tiszta víznél jobb munkát semmi nem végez ezen a területen.

3. Hús helyett jackfruit

A jákafa vagy indonéz kenyérfa gyümölcse, amit sok helyen angol nevén jackfruitként ismernek, Bangladesh nemzeti gyümölcse, és leginkább az az érdekessége, hogy különleges textúrája miatt egyfajta húspótlóként fogyasztják. Az utóbbi években már az egész világon elkezdett megjelenni, 2019-ben pedig jó eséllyel te is összefutsz majd vele valahol.

Gazdag vasban, B-vitaminban, kalciumban, viszont ha hús helyett fogyasztod, segít visszavenni a zsírokból és kalóriákból, ráadásul rostban gazdag alternatíva, amit lehet sütni, grillezni, gyakorlatilag bármi olyat csinálni vele, amit a hússal is csinálnál. Azt azonban érdemes tudni, hogy fehérjéből a gyümölcs jóval kevesebbet tartalmaz, mint a húsfélék.

4. Fagylalt humuszból

A joghurttal vagy tejjel elkevert fagyasztott banán sokáig az egészséges nasik lekörözhetetlen királya volt, az előrejelzések szerint azonban 2019-ben egészen meglepő finomságok kerülhetnek ki a fagyasztóból: egyre több gyártó kísérletezik ugyanis új ízekkel, köszönhetően a tejet és tejszínt helyettesítő alternatív italok egyre szélesebb választékának.

A humuszból és avokádóból készült, kókuszvízzel ízesített fagylaltok jó eséllyel terjedhetnek el, édes, krémes és ásványi anyagokban, valamint rostokban gazdag alternatívát kínálva a desszertekre.

A humusz mint desszert egyébként is létező valósággá válik 2019-ben: a csicseriborsó alapú és esetleg csokoládéval vagy más édességgel turbózott krémeknek persze nem kevés cukortartalma van, így nem férnek bele maradéktalanul az egészséges ételek kategóriájába, viszont legalább van bennük rost és fehérje is, így ha valaki egy kicsit „bűnözni” szeretne, még mindig nagyobb lelki nyugalommal választhatja a csokis humuszt, mint a csoki tortát.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást