Digitális féltékenység – avagy a közösségi oldalak veszélyei

Digitális féltékenység – avagy a közösségi oldalak veszélyei

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Digitális féltékenység – avagy a közösségi oldalak veszélyei

A féltékenység „zöld szemű szörny”-e már a közösségi oldalak használatával is előbukkan. A közösségi oldalon való aktivitás még újdonság nálunk, így érdemes megismernünk annak minden velejáróját – legyen az pozitív, negatív, vagy egyszerűen csak valami új dolog számunkra.

Üzenőfal

Sok párnál előfordul, hogy gyakran nézegetik egymás közösségi profilját. Mindez persze nem nehéz, hiszen valószínűleg egymás virtuális ismeretségi köréhez tartoznak, így láthatják azt, ami a másikkal az interneten történik.
Sokan reagálnak például féltékenységgel, ha azt látják, hogy az exek vagy akár idegennek tűnő férfiak napi kapcsolatot ápolnak párjukkal és kedves üzeneteket posztolnak üzenőfalára.

Képeink

A legárulkodóbbak természetesen a fényképek. Mivel a közösségi oldalon sokszor érzünk késztetést arra, hogy megosszuk a számunkra fontos dolgokat mindenkivel, ezért könnyen előfordul, hogy félreérthető fotókat teszünk ki magunkról, például más férfiak társaságában egy szórakozóhelyen.
Sokan féltékenységgel reagálnak akár a munkahelyi partikon készült képekre is, ha azon párjukat mások által ölelve látják.

Mások képei

A legveszélyesebb és talán a egyben a legkevésbé ellenőrizhető információ rólunk az, amikor mások tesznek fel olyan képeket, amiken mi magunk is szereplünk.
Sokszor előfordul, hogy olyan képek jelennek így meg a fényképek között, ami róluk ugyan kedves és vicces benyomást kelt, azonban mi is látszódunk, ráadásul akár egy félreérthető testhelyzetben, vagy a partner számára ismeretlen emberek társaságában.

Like

Ha féltékenységre hajlamos valaki, akkor ez az ember valószínűleg keresni is fogja azokat a jeleket, amik félelmeit beigazolják. Gyakori jelenség az is, hogy akár olyan dolgokat is sérelmeznek, hogy a másik miért kedvelte egy ellenkező nemű ember képét, vagy akár bejegyzését.
Az ilyenek ráadásul akár többszöri komment váltáshoz is vezethetnek, ami egy féltékeny embernél csak olaj a tűzre.

Kommentek

Az interneten hajlamosak vagyunk szabadabbnak érzeni magunkat, ami sokszor meglátszik az ottani kommunikációnkon is. Ennek rengeteg előnye lehet, de sajnos nem kevés hátránnyal is számolnunk kell.
Egy ismerősünk képéhez írt megjegyzés, vagy egy üzenetre való reagálás lehet, hogy abban a pillanatban frappánsnak tűnik, de külső szemmel nézve akár flörtölésnek is minősülhet. Élőben is megválogatjuk a szavainkat, írásban különösen tegyünk így!

Határok átlépése

Sajnos a féltékeny ember sokszor annyira belefeledkezik ebbe az érzésbe, hogy olyan határokat is átlép, amiket egyébként tudja, hogy nem lenne szabad. Ilyen például, amikor a másik oldalára engedély nélkül belépünk és ott nem csak a publikus információkat olvassuk el, de például a másik üzeneteit is.
Nem érdemes ezt az utat járni, mert könnyen elveszíthetjük párunk bizalmát és magunkat is megalázó helyzetekbe sodorhatjuk.

Elmondom mindenkinek

Sokan rosszul reagálnak rá, ha minden velük kapcsolatos információt megoszt a párjuk a közösségi oldalon. Igaz, általában nem féltékenységhez vezet mindez, de komolyan zavarhatja a másikat Ne feledjük ezért, hogy egy kapcsolatban meg kell őrizni az intimitást és ehhez joga van a párunknak is.
Hiába szeretnénk az összes ismerősünk tudtára adni, hogy milyen jól megvagyunk, attól még engedély nélkül ne szerepeltessük a másikat a fotóinkon.

A szó elszáll, az írás megmarad

Ha párunk jelzi, hogy zavarja az, amit a közösségi oldalunkon lát, akkor ezt vegyük komolyan. Természetesen magyarázzuk el neki egy viccesnek szánt bejegyzés hátterét vagy egy kép történetét, hogy ne legyen baj belőle.
A legjobb viszont, ha belegondolunk, hogy nem lesz alkalmunk mindenkinek elmagyarázni ugyanezeket. Régi mondás, de a digitális világban és az arra jellemző szabados fogalmazásban is nagyon hasznos lehet: A szó elszáll, az írás megmarad.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást