A dánok rájöttek a boldogság titkára – Hygge, a skandináv életstílus

A dánok rájöttek a boldogság titkára – Hygge, a skandináv életstílus

Címlap / Otthon / Dekor / A dánok rájöttek a boldogság titkára – Hygge, a skandináv életstílus

Felmérések szerint Dánia a világ legboldogabb országa, és bár vitathatatlan, hogy számos gazdasági, szociális tényező is hozzájárul a dánok boldogságához, a hygge, vagyis a dán életérzés azért korántsem csak a külső körülményeken múlik.

Mi az a hygge?

A dán életérzésről született már könyv, számtalan újságcikk, és elég beütni a Pinterest vagy az Instagram keresőjébe, hogy a képernyődet elárasszák a hygge inspirálta képek.

Meik Wiking, a koppenhágai Boldogságkutató Intézet igazgatója több éves kutatása során arra jutott, hogy a hygge nem más, mint a dánok boldogságának titka: a szót lefordítani igencsak nehéz, de nagyjából azt jelenti, hogy olyan környezetet teremtesz magadnak, amelyben jól érzed magadat, illetve hogy megtanulsz örülni a környezetednek.

Azaz nem egy különleges eseményre vagy ünnepnapra vágysz, hanem minden apróságot úgy élsz meg, hogy az örömet okozzon.

Hygge a lakberendezésben

A hygge mint trend egyik legérezhetőbben a lakberendezésben jelent meg, a pihe-puha takarók, a lágy színek, az ölelni való párnák mind az otthonosság, a kényelem érzetét keltik, egy olyan környezetet, amiben jól esik bevackolni, és elkortyolni egy csésze teát, forró csokit vagy frissítő gyümölcsturmixot.

Az ötlet persze nem új, de a dánok mesteri szintre emelték: legyen olyan az otthonod, ahová jó hazatérni! És ehhez még csak az sem kell, hogy drága holmikkal vedd körül magad. Elég, ha úgy rendezed be a lakást, hogy jól érezd magadat a tárgyaid között.

Egyél jót!

Ha kiadós, hosszú étkezésekről van szó, általában a déliek jutnak eszünkbe, de amíg nálunk nem vezetik be a két órás ebédszünetet plusz sziesztát, valószínűleg sosem fogunk úgy ebédelni, mint a spanyolok.

A dánok szerint ez nem is feltétlenül szükséges, az viszont annál inkább, hogy az étkezés ne az életben maradás eszköze, hanem egy alkalom legyen.

Azaz ne az íróasztalod mellett, munka közben ebédelj, és ne sajnáld az időt a reggelitől sem!

Egy zabkását összedobni tényleg nem időrabló feladat, és ha gondoskodsz róla, hogy legyen otthon friss gyümölcs, joghurt, teljes kiőrlésű gabonapehely, és szánsz 10 percet arra, hogy ezt reggel el is fogyaszd, akkor máris hygge stílusban kezdődik a napod az eszelős rohanás helyett.

Jutalmazd meg magad!

Mindamellett, hogy egyszerűen kényelmesebbre rendezed be az életedet, a hygge lényege, hogy örömöt találsz a mindennapokban, illetve hogy nem másoktól várod azt, hanem magad teszel érte.

Nem kell nagy dolgokra gondolni – képzeld csak el, mit tennél, ha mondjuk átesnél egy nagyon fontos, és jól sikerülő prezentáción vagy mondjuk vizsgán?

Leszállnál hazafelé a buszról, és vennél egy fagyit magadnak? Engednél egy habos fürdőt, vagy találkoznál a barátaiddal? A hygge lényege a felismerés, hogy mindezt bármelyik napon megteheted, nem kell ürügyet találnod rá, hogy megjutalmazd magadat.

Azt tedd, ami boldoggá tesz!

Mindezekkel együtt a hygge legfontosabb szabálya, hogy nincs igazán szabály: azt kell tenned, ami neked örömet okoz, és le kell vetkőznöd a gátló gondolatokat.

Szeretnéd kipróbálni az új rúzsodat este 9-kor? Akkor ülj a türköd elé, és készíts magadnak egy sminket akkor is, ha nem mész sehová – majd lemosod!

Megnyugtat, ha utazás közben zenét hallgatsz, de nem kell menned sehová? Szállj fel a buszra, tedd be a fülesedet, és majd hazamész a következő járattal!

Keress dolgokat, amik téged boldoggá tesznek, és engedd magadnak megélni őket! Internetes beszámolók szerint ha két hétig tudatosan keresed a hygge életérzést, el sem akarod majd engedni többé, és minden apró dologban meglátod a lehetőséget egy kis örömszerzésre!

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást