Ha csomót találtál a melledben, erre az 5 dologra figyelj

Ha csomót találtál a melledben, erre az 5 dologra figyelj

Címlap / Életmód / Egészség / Ha csomót találtál a melledben, erre az 5 dologra figyelj

A bőrrák után a mellrák a második leggyakoribb rákos megbetegedés, amivel a nőket diagnosztizálják. Férfiaknak is lehet mellrákja, de a nőknél sokkal gyakrabban fordul elő. Jó hír azonban, hogy a mellrák kockázatára és veszélyeire felhívó kampányok eredményeképpen és a kutatásoknak köszönhetően a halálozási ráta figyelemreméltóan csökkent és csökken a mai napig.

Ma már a nők sokkal jobban odafigyelnek magukra ezügyben: hamarabb fordulnak orvoshoz és a betegség még korai stádiumában tudják elkezdeni a kezelést. Megnyugtató a tudat, hogy a mellrák ma már jó eséllyel gyógyítható. Ennek ellenére egyből orvoshoz kell fordulni, ha csomót érzünk a mellünkben, illetve az alábbi dolgokkal érdemes tisztában lenni.

1. Közel sem biztos, hogy rákos daganat

Egy nőnek kéthetente, de minimum havonta érdemes megvizsgálnia a mellét, hiszen a mellrák esetében rendkívül megnöveli a gyógyulás esélyét a minél korábbi diagnózis.

Megnyugtató adat, hogy a talált daganatok körülbelül 70 százaléka jóindulatú.

Természetesen egy csomó nem csak daganat lehet, hanem ciszta (levegőt, folyadékot, vagy egyéb anyagot tartalmazó hólyag), fibroadenoma (rostos mirigydaganat), zsírcsomó vagy egy megduzzadt nyirokcsomó is, amik közül egyik sem igazán veszélyes. 

2. A fájdalom sem jelenti egyből, hogy rák

Ha fáj a melled, annak több oka is lehet, nem kell egyből a legrosszabbra gondolni. Menzesz előtt a legtöbb nő melle érzékeny, sőt, sokaknak kifejezetten fáj. Ha szoptatsz, szintén kialakulhat kipirosodás, gyulladás, vagy akár mastitis, azaz emlőmirigy-gyulladás, ami egy kellemetlenséggel és fájdalommal járó fertőzés, így mindenképpen orvoshoz kell vele fordulni.

3. A mell egyéb elváltozásait is figyelni kell

Az a legjobb, ha valaki már egészen fiatalon vizsgálja melleit és ebből szokást csinál, hiszen így van a legnagyobb esélye annak, hogy az esetleges rákos betegséget időben észrevegyék. Ilyenkor nem csak a csomókra érdemes odafigyelni, hanem a mell általános állapotára is, mint például az alakja, a tapintása, vagy esetleges elváltozásokra, foltokra a bőrön.

Ha a mellen kis mélyedések, vagy gödröcskék jelentkeznek, a mell mérete vagy formája megváltozik, vagy a mellbimbókból nedvesség szivárog, lehetséges, hogy daganatos betegséggel állunk szemben.

Bármi furcsaságot, vagy kellemetlen változást észlelsz, mutasd meg egy orvosnak! Inkább menj el többször hiába, minthogy akkor ne, amikor kellene.

4. A puha csomó a „jó”

A mell maga puha, hiszen a benne található zsírszövet, tejcsatornák, tejmirigyek és a mellbimbó is mind elég rugalmas. Ha valami rendelleneset észlelünk, érdemes tudni, hogy a puha tapintású csomóról a legtöbb esetben kiderül, hogy ártalmatlan ciszta. A fibroadenoma már szilárdabb és határozottabban kitapintható, sőt, akár mozoghat is a mellben, de szintén nem veszélyes.

Ennek ellenére természetesen minden csomót meg kell mutatnunk orvosnak. 

5. A kemény csomó gyanús

Ha a mellben észlelt csomó keményebb és nem elmozdítható, akkor lehetséges, hogy egy tumor. Azonban még itt sem kell pánikba esni, hiszen a tumorok nagyobb része jóindulatú daganat. Fontos tudni, hogy azok a nők, akiknél a családban fordult már elő emlőrák, maguk is sokkal nagyobb eséllyel betegszenek meg. A cigaretta és a rendszeres alkohol fogyasztás szintén növeli a mellrák kialakulásának kockázatát. 

Képek forrása: gbh007/Depositphotos.com

VIDEO Halak csillagjegyűként ezekre számíthatsz párkapcsolatban a többi csillagjegytől

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!