Egy csomó érv, hogy ellátogass Vácra

Egy csomó érv, hogy ellátogass Vácra

Címlap / Kikapcsolódás / Utazás / Egy csomó érv, hogy ellátogass Vácra

Van, aki rajong érte, van, aki utálja. Vác a szelek városa és az élmények városa. Egy dolog viszont elvitathatatlan vele kapcsolatban: építészetileg gyönyörű hely. Nem utolsó szempont az sem, hogy zónázó vonattal – ami a Nyugati pályaudvarról indul – harminc perc alatt elérhető. Az elmúlt tíz évben pedig már olyan programokat is szerveznek, amit kár lenne kihagyni…

A zsibvásár

Ez jelenleg két helyen van Vácon. Az egyik a Madách Imre Művelődési Központban, a másik pedig a piac területén, szombati napokon. Gyakorlatilag bármi beszerezhető, ami a régmúlt értéke, bája, mivel rengeteg település van a környéken, melyek eddig távol tartották maguktól a civilizáció ártalmait.
Rálelhetünk itt kedvenc könyvünkre, fillérekért találunk lakberendezési és használati tárgyakat, ruhát, gyermekjátékot. A piac a barokk városközpont szomszédságában van, a művelődési házról pedig annyit illik tudni, hogy pont ugyan olyan, mint a gödöllői.

Március 15. tér

Ez a tér eleinte csak barokk házairól és a Fehérek Templomáról volt híres, ám a pár évvel ezelőtt talált régészeti leletek miatt új arculatot kapott az egész tér. A Fehérek Templomának felújításakor mumifikálódott testekre bukkantak, szám szerint 265 múmiára, melyek díszes fakoporsóban voltak. A tér számos rendezvénynek ad otthont, ilyen például ősszel a lecsófesztivál. 
A térről két perc a Duna part, a komp, és az állomás felé vezető Széchenyi utca egy része sétáló utcává van alakítva. A Március 15. térről a komp felé nyíló kicsi, hangulatos utcában, nyári hétvégeken, kézműves vásárt rendeznek. A teret internetes webkamerán keresztül is meg lehet tekinteni bármikor, Vác honlapján.

Váci Világi Vigalom

Az elmúlt húsz évben minden évben megrendezik ezt az eseményt, ami péntektől vasárnapig tart. Számos koncert, műsor van, ezen felül hatalmas vásárt is rendeznek a Duna parton. A rendezvény nyitó hangversennyel, barokk felvonulással indul, és tűzijátékkal zárul.
A programok között kézműves foglalkozások, kiállítások komoly és könnyűzenei hangversenyek is vannak. Itt található két épület, a Zenepavilon és a Hegyestorony. Az esemény az egész Duna melletti sétányt lefedi, ahonnan csak pár lépés a Dóm – a Nagyboldogasszony Székesegyház. Ezen a környéken forgatták az Abigél című filmet.

Sport és természet

Van a városban squash klub, az állomástól pár méterre egy bowling pálya, illetve egy, az uszodával egymásra épített strand.

Váchoz közel, alig tíz kilométerrel arrébb van a csodás Duna-kanyar. A város arculatát tervezők igyekeztek a turista forgalmat szem előtt tartani, így Vác az a város, melynek egész területén jól járhatók a bicikliutak.
Egy része a Duna mellett, az úgynevezett tanösvényen keresztül halad. Ez a terület nem csak a tanösvényről híres, hanem a horgásztóról is, mely mellett forrás van, és itt található a Hétkápolna. A váci kórház mellett van a csodás Kálvária, egy dombtetőn, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a városra az esti órákban.

Egyéb nevezetességek

A Március 15. térről indulva a Budapesti főúton haladva a strand előtt van a Szentháromság oszlop, vele szemben pedig a Piarista templom. Tovább haladva a Géza király térhez juthatunk, ahol Vác legöregebb épülete, a vár található. Mellette van a város egyik legszebb templomának mondott Ferences templom. A Duna partján az ellenkező irányba – a Duna-kanyar felé haladva – találjuk a sétány végén a váci börtön épületét, mely előtt Diadalív van.
A Diadalív Mária Terézia nevéhez fűződik, ugyanis az ő tiszteletére építették, ám sosem haladt át alatta a hölgy. A legenda szerint azért, mert merénylettől tartottak.
A Vörös-ház épülete a régi 2. út mellett található. 1731-ben épült, és a püspökség gazdasági központja volt. Magtár és terménytárolóként, istállóként működött. Az épületet nápolyi építőmesterek készítették.

A Naszály

A Naszály-hegy tetejéről nem csak az egész várost lehet látni, hanem a Duna-kanyar elejét is. A hegy lábánál van a cementgyár, mely mögött a Gombás-patak folyik. Innen egy szerpentin visz fel a Naszály-hegy tetejére – ezt nevezik a helyiek Gombásnak. Itt egy kis kápolna is található, a Gombás kápolna.
A Naszályra naplementekor vagy éjszaka érdemes felmenni, a kilátás miatt. Kellemes hétvégi, családi túrának is alkalmas ez az útvonal.
Vác az a hely, ahol több napot is érdemes eltölteni, ahol érdemes kicsit bóklászni, céltalanul. Ha elég figyelmesek vagyunk, sok apró értékre bukkanhatunk, amik megvidámítják napunkat.
Fotók: vac.hu

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást