Készíts húsvéti kalácsot! Egy bögre kávé, vagy tea mellet jólesik majd majszolgatni belőle. Fantasztikus kalácsot ajánlok most neked. A csokis kalács jó kis vajas, sütésálló csokival készült finomság. Instant élesztőt használtam, így talán a hagyományos élesztőtől idegenkedők is könnyebben megbarátkoznak ezzel a mennyei foszlós kaláccsal.
Hozzávalók:
50 dkg liszt
10 dkg vaj
2 evőkanál porcukor
1 csomag instant élesztő
2 közepes tojás sárgája
2,5 dl tej
1 csipet só
1 csomag vaníliás cukor
½ kezeletlen citrom frissen reszelt héja
5 dkg mazsola
10 dkg sütésálló csokikrém
1 tojás a kenéshez
szeletelt mandula vagy mogyoró a tetejére
Elkészítés:
A lisztet tálba szitáljuk, hozzákeverjük az instant élesztőt. Hozzáadjuk a porcukrot, a tojássárgákat, a tejet, majd a vajat. Pici sóval jól bedagasztjuk. Adunk még hozzá reszelt citromhéjat, és mazsolát is. Ezekkel is alaposan összedolgozzuk. Akkor jó a tészta, ha sima, hólyagos. Pici liszttel megszórjuk a tésztát, és konyharuhával letakarva hagyjuk megkelni.
Ha megkelt a tészta, lisztezett gyúródeszkára borítjuk. Három részre osztjuk, egyenként kb. 20×30 cm-es téglalappá nyújtjuk. Csokikrémmel megkenjük, majd feltekerjük mindhármat.
A három csokikrémmel töltött rudacskát szépen összefonjuk. Sütőpapírral bélelt királytorta formába helyezzük a csokis fonatot. Fél óráig újra kelni hagyjuk a kalácsot.
Megkenjük a tetejét felvert tojással, és előmelegített sütőben kb. 45 perc alatt megsütjük.
Sütés előtt szeletelt mandulával, vagy szeletelt mogyoróval megszórhatjuk.
Fantasztikusan finom ez a csokis kalács frissen, de akár másnap is.