4 percen múlik minden: 12 csodálatos tény a szerelemről

4 percen múlik minden: 12 csodálatos tény a szerelemről

Címlap / Szerelem / 4 percen múlik minden: 12 csodálatos tény a szerelemről

1. A szerelem tényleg addiktív. Számtalan kutatás bizonyította már, hogy amikor szerelembe esel, az olyan, mintha tudatmódosítószert fogyasztottál volna, hiszen mindkét esetben az agyadnak ugyanazon területei aktiválódnak, és ugyanazt az euforikus hatást érzed. Amikor szerelmes leszel, az agyadnak 12 területét éri stimulálás!

2. Nem véletlen, hogy az összebújás olyan jó érzés! Amikor hosszú ideig ölelitek egymást a pároddal, felszabadul a testetekben az oxitocin nevű hormon, amely boldogságérzetet ad nektek.

3. A szíved sajnos tényleg összetörhet. Számtalan felmérés során észrevették, hogy ha komoly traumán mész keresztül (válás, vagy egy szeretted elvesztése), azok valódi fizikai fájdalmakat okoznak a testünkben, különösen a szívünk környékén. Szóval, amit érzel, nem csak a képzeleted szüleménye!

12 csodálatos tény a szerelemről, ami a hozzáállásodat is megváltoztathatja

4. Feltűnt már, hogy egy kapcsolat kezdetén stresszesebb vagy? Erről az tehet, hogy ilyenkor alacsonyabb a szerotonin szintje a testedben (ez felel a boldogságért és szerelemért), miközben a kortizolszinted (amit stresszhormonként is emlegetnek) sokkal magasabb. Ez az oka annak, hogy eleinte nem tudsz ellazulni, és hajlamos vagy aggodalmaskodni!

5. Létezik egy olyan betegség, amely meggátolja, hogy szerelmesnek érezd magad. Ezt hypopituitarism-nak hívják, és akinél diagnosztizálják, tényleg nem érezte még sosem ezt a csodálatos érzést. Egyszerűen a teste meggátolja, hogy kialakuljon az a fajta hormonális hatás, amitől szerelmesnek érzi magát. 

6. Érezted már azt, hogy szakítás után még jobban szereted az exedet, mint valaha? Ez egy létező dolog, amit „frusztrált vonzalomnak” neveznek. A trauma és az elutasítás hatására alakul ki ez az illuzió, így ez tehet arról is, hogy sokan kibékülnek a különválás után.

12 csodálatos tény a szerelemről, ami a hozzáállásodat is megváltoztathatja

7. Ha izgalmas helyszínen találkozol valakivel, sokkal nagyobb eséllyel lesztek egymásba szerelmesek. Egy kutatás során derült fény arra, hogy ha például egy férfi egy billegő hídon fut össze egy nővel, sokkal valószínűbb, hogy szerelmes lesz belé, mint ha szimplán a buszon találkoznának. Vagyis érdemes az első randira izgalmas programot szervezni – ami azért nem életveszélyes!

8. Amikor egy férfi szerelmes, az agyának azon részén nagyobb az aktivitás, ami a látásért felel, míg a nőknél a memóriáért felelős rész aktívabb. Szakértők szerint evolúciós oka van ennek: a férfiak felmérik, hogy a nő alkalmas-e a gyermekek kihordására, míg a nők tudat alatt azt vizsgálják, hogy a párjuk megfelelő társ lesz-e a jövőben. Érdekes, igaz?

9. Szakértők szerint az emberek nagyjából hétszer lesznek szerelmesek, mielőtt összeházasodnak valakivel. Nálad hogy áll ez az arány?

12 csodálatos tény a szerelemről, ami a hozzáállásodat is megváltoztathatja

10. Nehogy azt gondold, hogy a világon az ember az egyetlen faj, amelyik ragaszkodik a monogámiához (legalábbis többnyire). Az állatvilágban számtalan példát tudnánk mondani: farkasok, gibbonok, albatroszok, de még a termeszek is egy egész életre választanak maguknak társat!

11. Az első benyomás rengeteget számít, hiszen szakértők megállapították, hogy mindössze négy percen múlik minden. Ennyi idő alatt dönti el a tested, hogy a másik viselkedés, beszéd, mozgás alapján mennyire lenne jó pár számodra.

12. Statisztikák szerint azok a férfiak, akik minden reggel megcsókolják a feleségüket, 5 évvel tovább élnek!

Képek forrása: pexels.com

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást