6 csodálatos tavaszi virág ültetése

6 csodálatos tavaszi virág ültetése

Címlap / Otthon / Kert és terasz / 6 csodálatos tavaszi virág ültetése

A tavasz vibráló színekben pompázó illatos csodáit mi magunk is kertünkbe varázsolhatjuk. Most megtudhatod, hogyan ültesd kertedbe a zsenge, színes tavaszi virágokat.

A tavaszi hagymás virágokat már ősszel el kell ültetnünk, ha viszont lekéssük, tavasszal sincs minden elveszve. Lássuk, melyek a tavasz leggyönyörűbb színfoltjai és hogyan ültethetjük el saját kertünkbe.

Fürtös gyöngyike (Muscari racemosum)

Ez a sötétkék vagy kékeslila, gömbölyded, apró virágú növény kertünk egyik legszebb dísze lehet. Ha gyöngyikét szeretnénk ültetni, már szeptember végén el kell ültetnünk a hagymákat. A legideálisabb a kert kevésbé napos vagy félárnyékos helyére ültetni, laza vagy homokos talajba. Jól mutat a többi virág közé ültetve, de a fű közt vagy cserépben is. Lehetőleg csoportosan ültessü, a hagymákat 5-10 cm távolságra, és kb. 5 cm mélyre ültessük. Az általános szabály, hogy annyi föld legyen a hagymára húzva, hogy a hagyma magasságának háromszorosát tegye ki.

Nem gond, ha lekéstük az őszi ültetést, hisz tavasszal is vásárolhatunk gyöngyike-hagymákat, bár a virágzó példányokat inkább csak otthonunk falain belül élvezzük, majd ősszel ültessük ki a hagymát a szabadba. A hagymákat soha ne hagyjuk fagyos földben, vigyük védett helyre tavaszig, majd tavasszal kezdjük el meghajtatni minimális öntözéssel.
 
Nárcisz (Narcissus)

A nárcisz hagymáit már ősszel érdemes elültetni, így kora tavassal a meleg eljövetelével egyidejüleg ki fognak hajtani. Aki elmulasztotta az őszi ültetést, vásároljon tavasszal kész cserepes kifejlett nárciszt, amelyet lakásban is nevelhetünk. A cserepes nárcisz kevés vizet igényel, a túllocsolástól könnyen kirothadhat. A hagymás növények elegendő nedvességet és tápanyagot tartalmaznak, így tavasszal mindenféle öntözés nélkül is kinyílnak éski hajtanak.

A nérciszt ültessük napsütötte, de hűvös helyre, így több ideig gyönyörködhetünk a virágok szépségében. Sokszor előfordul, hogy több hagyma is összenő, így ha az egyik virág lenyílik, másik kibújik ki helyébe. A hideg hónapok után valóságos felüdülés a sárga nárcisz megjelenése, virágai színnel és illattal töltik meg környezetünket.

Lilaakác (Wisteria sinensis)

Gyönyörű kúszónövény, kevés gondozással is beéri. Közepes vízigényű növény, napos meleg kertekben is szépen fejlődik, de árnyékos részeken is megnő. Akár 500 évig is képes életben maradni. Télen érdemes a hajtásokat visszavágni és tövét betakarni, mert a komoly fagy élettelenné teheti. Nyáron a túl buja vesszőket ajánlatos egy kissé visszavágni a következő évi gazdag virágzás érdekében.

Legegyszerűbb szaporítási módja, ha egy idősebb tő mellől kiássuk a sarjhajtásokat. A lilaakác idővel gyakran hoz sarjhajtást, melyet kiásva és leválasztva új helyére telepíthetünk.
Másik szaporítási módja a bujtás. Tavasszal egy vagy több hosszú hajtást a közönséges vagy hullámos bujtással szaporíthatunk.
A fás dugványozással is érhetünk el sikereket. A nyár végén a fás érett hajtásokból 20-25 cm hosszúakat vágunk,  a leveleket és a hajtáscsúcsot levágjuk, majd a vesszőket a jól előkészített talajba – szabadföldbe- duggatjuk. A dugványok téli védelméről megfelelő takarással gondoskodnunk kell. Célszerű a takaróanyag közé rágcsálóirtót is kiszórni, mert az egerek menedéket keresnek a kukoricaszár – szalmaréteg alatt, és esetleg megrághatják a vesszőket. Tavasszal, miután az idő felmelegedett, a takarást eltávolítjuk, és a kihajtott, begyökeresedett példányokat iskolában továbbneveljük.
Magról is jól szaporítható. Az érett magvakat egy cserép földre helyezzük, sekélyen takarjuk be, és gondoskodjunk a melegről és nedvességről. A magvetés hátránya, hogy legalább 7-10 év mire virágozni fog.


Tulipán (Tulipa)

Világszerte az egyik legkedveltebb tavaszi növény. Ültetése a hagymás virágokhoz hasonlóan, ősszel történik. Szeptember végén, október elején kell nekilátni a hagymák elültetésének. A kert napos meleg részébe ültessük őket ahol a talaj jó vízáteresztő képességgel rendelkezik, és elég laza a szerkezete. Ha talaj tömött és túl nedves a hagymákat ültessük el külön homokkal kevert földbe így megakadályozzuk, hogy szétrohadjanak a túl sok nedvességtől. Mivel a hagyma tárol minden nedvességet a növény számára így nem szükséges öntözni, elég számára a tavaszi csapadék.

A hagymákat egymástól 15-20 cm.-es távolságra ültessük ki, lehetőleg ne egyesével, hanem színek szerint csoportosan helyezzük el, így egy szép színfoltot alkotnak. 8-10 cm.-es ültetési mélység a megfelelő. Ha túl hideg a tél, érdemes a talajt falevéllel vagy más talajtakaró eszközzel védeni a hagymákat. Ha ősszel lekéstünk a kiültetésről, tavasszal még cserépben meghajtatjuk a hagymákat, ám pont azért van ősszel a tulipán ültetési ideje, mert a hideg fontos tényező a növény fejlődésében, így ültetés után tegyük a cserepet hideg, de világos helyre, és nagyon kevés vizet adjunk neki.

Késő tavasszal/nyáron, amikor a virág és az összes levél iteljesen elszáradt, érdemes a hagymákat felszedni, és a helyükre egynyári növényeket ültetni. A felszedett hagymákat osztályozzuk, nagyság és szín szerint és helyezzük el őket száraz árnyékos hűvös helyen akár egy papírba csomagolva. Majd ősszel újra kiültethetjük őket a kertbe!


Jácint (Hyacinthus)

Az egyik legnépszerűbb tavaszi virágunk, ugyancsak hagymás, ezért már ősszel el kell ültetni. A hagymákat a kertben mindig úgy ültessük el, hogy a hagyma átmérőjének a kétszerese legyen az ültető mélység, és a gödör aljára szórjunk egy réteg homokot!

Legjobb, ha csoportosan ültetjük el a növényeket, ehhez pedig műanyag ültető kosarat vegyünk, mert így tavasszal egyszerre tudjuk kiemelni a hagymákat a földből. Színek szerint is csoportosíthatjuk a virágokat, de szép az is, ha színeket párosítunk össze, hiszen gyönyörű a kék jácint és a rózsaszín tulipán, vagy a sárga nárcisz egymás mellett. Ültetés után nem kell öntözni, mert a hagyma tartalmazza a szükséges nedvességet és tápanyagot, és csak jövőre a tavaszi nedvesség hatására fog fejlődésnek indulni!

Gyöngyvirág
(Convallaria majalis)

A törékeny gyöngyvirág a meleg hírnőke, általában május elején virágzik. Akinek még nincs a kertjében gyöngyvirág, tavasszal nekifoghat a telepítésnek. Az év nagy szakában árnyékra van szüksége, azonban tömeges virágzásával a legeldugottabb sarokban is felhívja magára a figyelmet.

A gyöngyvirág gumókat február márciusban vagy szeptemberben is ültethetjük, a virágzási idő április vagy május. A hagymákat 15-20 cm.-re ültessük el egymástól, mert idővel hamar befutja a környezetét. A rizómát fektessük vízszintesen, hajtáscsúccsal és földalatti szárával fölfelé, majd fedjük 5-6 centiméter földréteggel, végül öntözzük be a növényeket.

 

VIDEO Halak csillagjegyűként ezekre számíthatsz párkapcsolatban a többi csillagjegytől

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!