Otthon / Szórakozás

Csoda a szádban: érdekességek az emberi nyálról

Csoda a szádban: érdekességek az emberi nyálról

Mindenki tudja, hogy az emésztés – a cukrok, poliszacharidok emésztése – már a szájüregben elkezdődik, a nyálban található enzimek, az amiláz, maltáz hatására. Azt viszont már kevesen tudják, hogy az emberi test ,legpiszkosabb’ része a szájüreg, mivel az, a rengeteg, a külvilágból a légzés, beszéd, evés folyamán bekerült kórokozó ,csapdája’.

Néhány tény a nyálról

A nyál 99%-a víz, így elsődleges feladata, hogy nedvesen tartsa a szájüreget. Egyéb feladata a falat kialakítása, nyelés megkönnyítése, fertőtlenítés. A nyálban lévő kalciumot kötő fehérjék védőbevonatot képeznek a fogon.
A nyál jelenléte szükséges az artikulált beszédhez is. Másfél liter nyál képződik szánkban naponta, melynek tartalma a víz mellett a sók, baktériumölő anyagok, enzimek. A szájüregben tápanyagfelszívás nincs, ám az alkohol, bizonyos gyógyszerek és a mérgek felszívódhatnak. Kémhatása enyhén savas.

Mire jó még a nyál?

Nyálból – mióta van erre megfelelő technika – diagnosztizálni is lehet. Ki lehet mutatni a szteroid hormonokat, az ember szívének egészségi állapotát. A bőrön keresztül bevitt hormonokat például, már pár perc múlva ki lehet mutatni a nyálból. Magyarországon ez a fajta diagnosztika szinte ismeretlen.
Stressz esetén a nyál mennyiségének felszaporodása mellett, megemelkedik az alfa-amiláz enzimszint, így a nyál a stressz markereként is szolgálhat. Ezen felül, természetesen, tartalmazza a teljes genetikai állományunkat is.

Érdekességek a nyálról

Az anya nyála serkenti a csecsemő immunrendszerét, így – mint egyes kultúrákban volt szokás – újra divatba jött az étel előrágása. Ez azért érdekes, mert pár éve még porig alázták az anyukákat, akik a piszokba leesett cumit nyálukkal tisztították le, víz híján. Létezik olyan, hogy nyálkő, mely eldugíthatja a nyálmirigyeket, komoly gyulladást okozva.
A nyál elősegíti a sebgyógyulást. Az ezért felelős fehérje miatt gyógyulnak gyorsabban a sebek a szájüregben, mint a testen bárhol. Viszont az állatvilágban van ellenkező példa. A komodói varánusz a nyálával öl, ugyanis annyi kórokozó van benne, hogy elég csak megharapnia áldozatát, aki elpusztul, így neki csak annyi a dolga, hogy megegye. 

Mitől fut össze a nyál a szánkban?

Ki nem hallotta azt a történetet, hogy a rosszcsont gyerek citromot nyalogatott a rézfúvós szabadtéri koncert nézőterén? Ez egy gonosz vicc, ám a miért, elgondolkodtató. Kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy valóban működik-e az embereknél az, hogy ételekről készült képek alapján megindul a nyálelválasztás. Az eredmény érdekes lett, ugyanis nem működik.
A kísérlet folyamán az ételek illatának érzete volt az, ami leginkább elindította a nyálelválasztást. Tehát, az embereknél nem úgy működik a nyálelválasztás, mint Pavlov kutyájánál.

A nyál egyéb szerepe a múltban

Az emberi nyálat nagyon régen csodaszernek tartották a boszorkányság ellen, a nők böjti köpetét pedig a véraláfutásos szem gyógyítására használták. A messzaliánusok vallási gyakorlat keretein belül köpködtek, észak-Angliában pedig a fiúk köpéssel erősítették meg a fogadalmukat.
Kongóban a köpés, áldást jelent. A pima indiánok között a megtisztulási szertartás egy része volt. A japánok úgy gondolták, hogy az emberi nyál halálos a százlábúak számára.

Babonák

Az álmoskönyvek szerint, nyállal álmodni nagy örömöt jelent. Varázsolni is lehet a nyállal – állítólag. A lány, célja elérése érdekében saját nyálát süti bele az ételbe, melyet megkóstoltat a fiúval.
Én személy szerint nem vagyok babonás, csak minden reggel, indulás előtt megállok fél lábbal a küszöbön, és ráköpök egy lapos fehér kavicsra, melyet jobb kézzel áthajítok a bal vállam felett…

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást