Így kellene valójában megtisztítanod a csirkét főzés előtt

Így kellene valójában megtisztítanod a csirkét főzés előtt

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Így kellene valójában megtisztítanod a csirkét főzés előtt

Ha szeretsz főzni, vagy legalább néha a konyha felé veszed az irányt, amikor készül az ebéd, akkor te is jól tudod, hogy sokan megmossák a csirkét, mielőtt megfőznék, vagy a sütőbe kerülne. Míg ez a zöldségek esetében nemcsak hasznos, de mondhatni kötelező elem kell, hogy legyen, addig a csirkére már egyáltalán nem olyan biztos, hogy igaz. Mi több, lehet, hogy több kárt okozol azzal, ha megmosod?

Ezért szeretjük annyira megmosni a csirkét

A nyers csirke láttán teljesen természetes, ha az első gondolatod az, hogy az összes rajta lévő maszatot minél előbb eltávolítanád. Azonban ha egyébként is alaposan megfőzöd – ahogyan kell is – akkor a megmosásával csak szebbé teheted a kinézetét, közben viszont veszélyessé is válhat.

A csirke megmosása ugyanis megbetegíthet téged vagy a vacsoravendégeidet egy csúnya, élelmiszerekkel terjedő betegséggel.

Ez ijesztően hangozhat, de ha eddig te is így tettél, ne érezd magad egyedül: egy, a Journal of Food Protection című szaklapban közzétett 2015-ös tanulmányban a megkérdezettek közel 70%-a mondta, hogy megmosta vagy leöblítette a csirkét, mielőtt megfőzte. Sok olyan szokás van azonban az életben, ami bár a többségre jellemző, mégsem hasznos, sőt káros is lehet. Ilyen az is, ha megmosod a csirkét. 

Mi a legbiztonságosabb módja az előkészítésének?

A csirke tulajdonképpen már a csomagolásából kivéve is készen áll a főzésre, így a legfontosabb előkészület, amit tehetsz, hogy alaposan kezet mosol, és ezután elkezded feldolgozni, például csíkokra vagy szeletekre vágni. Ha elkészültél, a megfelelő főzésére kell összpontosítanod, ugyanis itt dől el minden: a hő elpusztítja a húsán lappangó baktériumokat. Komoly oka van tehát, hogy nyersen nem fogyasztjuk.

A csirkét és más baromfikat is az általunk választott sütési módszernek megfelelően, egy adott hőmérsékleten kell elkészíteni. Mielőtt pedig megkóstolnánk, mindig győződjünk meg róla, hogy a színe és az állaga is megfelelőnek tűnik-e ahhoz, hogy akár csak egy falatot is együnk belőle.

Ha pedig elkészült és kihűlt, rövid időn belül tegyük a hűtőszekrénybe, és lehetőleg 1-2 napon belül fogyasszuk el.

alleksana/pexels.com

Mi történhet, ha mégis megmosod főzés előtt?

A nyers csirke és más baromfi is olyan baktériumokkal fertőződhet, amelyek élelmiszer eredetű betegségeket, például szalmonellát okozhatnak. Amikor a nyers csirkét megmossuk vízzel, az hajlamos lepattanni róla, és mindenhová szétfröccsenhet. Így pedig a baktériumok minden közelben található dolgot, például a munkalapokat, a főzőfelületeket és más élelmiszereket is elérhetnek, így pedig könnyebben meg is fertőződhetünk tőlük.

Ha évek óta következmények nélkül mosod meg a csirkét főzés előtt, akkor tekintsd magad szerencsésnek. De ha továbbra is így teszel, ugyanúgy ki vagy téve az ételmérgezésnek vagy például a gyomorhurutnak, ami többek között hasmenést, lázat, gyomorgörcsöket és hányást okozhat, egyéb kellemetlen tünetek mellett. Abban az esetben pedig, ha kisbabát vársz, vagy valamilyen betegséged van, még fontosabb, vigyázz magadra, és ne is kockáztass.

Egyetlen kivétel van

Az egyetlen alkalom, amikor hasznos lehet, sőt fontos is a csirkét főzés előtt megmosni, az, ha mondjuk egy tanyán tartózkodsz, és az ottani friss csirkét tisztítod le. Hiszen természetesen a tollaknak és a vérnek sincs helye a húson. Ez azonban manapság egyre kevesebbünkkel esik meg. Az élelmiszerboltokban és a hentesnél vásárolt húsoknak azonban tisztának kell lenniük, így jobban jársz, ha sem a csirkét, sem a többi baromfit nem mosod meg.

Forrás: self.com

VIDEO Így tedd fel helyesen a kontúrt, bronzosítót és pirosítót

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!