Hobbi / Otthon

Így cseréld le a csempét a konyhában saját magad – Könnyebb, mint gondolnád!

Így cseréld le a csempét a konyhában saját magad – Könnyebb, mint gondolnád!

Egy gyakorlott mester munkájával persze semmi nem ér fel, de van úgy, hogy az anyagok beszerzése mellett a szakember díja már nem fér bele a keretbe. A konyhacsempe lecseréléséhez talán nem érdemes egyedül hozzáfognod, ha korábban még egy csavart sem tekertél be, de ha legalább alapszintű barkácsismereteid vannak, akkor magad is megpróbálkozhatsz az új csempe felrakásával. Mutatjuk, hogyan!

Előkészületek

A konyhapult mögötti csempe általában nem nagy felületet takar, ezért a munka sem lesz hatalmas, de azért szánj rá elég időt. Fontos, hogy a felületet megfelelően előkészítsd: az esetleges repedéseket, mélyedéseket egyengesd ki javítóhabarccsal, és egy vízszintmérővel bizonyosodj meg róla, hogy a felület teljesen sík.

Ha nem tökéletes a fal felülete, a csempén nagyobb lesz a feszültség, hamarabb megrepedezik, elpattan, de akár le is eshet. Számíts arra, hogy a habarcs száradási ideje körülbelül 12 óra.

A csempézés megkezdése előtt szerezd be a szükséges eszközöket is: alapozó, csemperagasztó és csempekereszt, valamint mérőszalag, ecset, faléc, fúrógép, fogazott simítólemez, a már említett vízmérték, és vödör a ragasztó kikeveréséhez mindenképpen kelleni fog, de egy pormaszk sem árt.

Hajrá!

Ha bekeverted a csemperagasztót, először a simítólemez egyenes végével oszlasd el a felületen, majd a fogazott oldallal is simítsd végig, ügyelve, hogy mindenhol egyenletes maradjon a ragasztóréteg.

A falécet fektesd a fal mellé, és innen indulva kezd el felrakni a csempéket. A léc nem csak abban segít, hogy megtartsd az egyenes vonalat, de a csempék lecsúszását is megakadályozza.

A csempéket egyesével, erősen nyomd a ragasztóba.

Ha van gumikalapácsod, óvatosan azzal is megütögetheted őket.

Használd a csempekeresztet!

A csempék találkozásához mindig tegyél csempekeresztet – ezt később majd eltávolíthatod, a felrakás közben azonban ez garantálja, hogy egyenletes távolság legyen köztük, és hogy a csempék tökéletes derékszögben álljanak.

Haladj sorban a csempékkel, és időnként vízszintmérővel is ellenőrizd a biztonság kedvéért, hogy nem fordultak-e el a lapok.

Ha dekorcsíkot is szeretnél felhelyezni, azt egy sor befejezése után ugyanúgy rakd fel, mint a normál csempét, majd a következő sorban haladj tovább a csempékkel.

Befejező sor

Ha hatalmas szerencséd van, akkor pontosan egy egész csempével fejezed be a felületet, de erre elég kicsi az esély.

Ha rés marad az utolsó sorban, akkor egy ragasztószalaggal mérd meg, hogy mekkora csempedarabot kell idetenned, egy ceruzával jelöld meg a csempéken a szükséges méretet, és csempevágóval vágd ki a szükséges darabot.

A csempevágóba színével felfelé tedd a darabot, igazítsd az élt a megfelelő vonalra, majd a fogantyút megütve törd le a megfelelő méretű csempét.

A letört darabra a simító recés élével vidd fel a ragasztót, és így tedd a falra.

Utolsó simítások

A csemperagasztónak egy, vagy hűvösebb időben két teljes napra is szüksége lehet a száradáshoz.

Amikor a csempe már stabilan tart, távolítsd el a csempekereszteket, de a fuga felhordásával és a tisztítással várj, amíg tökéletesen megszáradnak.

Ha a ragasztó még nem kötött meg teljesen, a fuga beszivároghat a csempe alá, és elszíneződést okozhat.

Ha korábban még nem csempéztél, úgy számolj, hogy egy 15 négyzetméteres felület beburkolása nagyjából 2-3 óra tényleges munkát fog igénybe venni.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást