CSED kalkulátor: kiszámítható bevételek gyermekvállalás után

CSED kalkulátor: kiszámítható bevételek gyermekvállalás után

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / CSED kalkulátor: kiszámítható bevételek gyermekvállalás után

A gyermekvállalás életünk egyik legkomolyabb döntése és elhatározása. Az újszülött érkezése gyökeresen megváltoztatja addigi mindennapjainkat. Ez természetesen anyagi szempontból is igaz, hiszen a munkából való kiesést valamilyen módon kompenzálni kell. A csecsemő- és gyermekgondozást segítő támogatásokkal szerencsére könnyedén számolhatunk. (X)

Gyermekvállalás munka mellett

Az ember a különböző életszakaszokban más és más nagyobb döntések meghozatalára kénytelen. Iskolák, munkahelyek, lakóhely és persze idővel a gyermekvállalás is olyan kérdések, amelyek előbb-utóbb mindenki életében felbukkannak. Tekintve, hogy a családalapítás jellemzően már a felnőtt, dolgozó emberek esetén felmerülő gondolat, az ehhez párosuló állandó kérdés a munka és a család egyensúlyának megteremtése. Napjainkra annyi könnyebbség persze akad, hogy a távmunka térhódításával már akár a munkából való kiesés nélkül is több időt tölthetünk otthon gyermekünkkel. De legalább az egyik szülő számára mégis fontos, hogy milyen bevételekből fedezheti a munkából való kiesést.

A munkából való távollét pedig nem rövid, hiszen jellemzően 2-3 éves intervallumról beszélünk. A családalapítás és gyermeknevelés egészen új kihívásokat teremt, melyekhez maximális fókusszal szükséges hozzáállni. Ez persze egy társadalmilag is elfogadott tény, így a gyermekvállalás anyagi oldalát államilag is támogatják. A különféle gondozási és ellátási segélyek sokak számára meglehetősen bonyolult rendszert alkotnak és nem mindig egyértelmű, hogy meddig és mennyi pénz jár. GYES, GYED, CSED: betűszavak, amelyeknek nem árt tisztában lenni a tartalmi részével. Az online megoldásoknak köszönhetően azonban könnyen tisztába kerülhetünk a várható bevételeinkkel. Ezt szolgálja a CSED kalkulátor.

Támogatás a gondozáshoz

A CSED kalkulátor lényegében pár kattintással elárulja nekünk – néhány információ birtokában – hogy meddig és milyen támogatásokra, anyagi segítségre számíthatunk. Ettől függetlenül nem árt, ha tisztában vagyunk azzal, hogy melyik „kód” mit jelent és azon belül mit garantál az állami támogatás. A CSED kalkulátor alkalmazása nagy könnyebbség, de az előzetes tudás is fontos, hiszen így kerülhetünk maximálisan képbe az anyagi tényezőkkel. Ez pedig nélkülözhetetlen információ akkor, ha gyermekvállalást tervezünk. Sokak szerint persze teljesen ideális időpont nincs a családalapításra, de a saját dolgunkat könnyítjük meg, ha minél több információval tisztába kerülünk.

A CSED kalkulátor alkalmazása előtt tehát érdemes tisztázni milyen támogatásokra vagyunk jogosultak a gyermek születése után. Érdemes rögtön a CSED lehetőségeit tisztázni. Ez a támogatás ugyan mindössze 24 hétig, tehát a szülési szabadság végéig jár, ám ez biztosítja a legtöbb bevételt. A nettó bérünkhöz képest is magasabb összeg jár erre az időtartamra. A GYED már kisebb összeget jelent, ugyanakkor a gyermek születésétől számított két évig jogosultak vagyunk. A GYES minimális összege pedig 3 évig jár és a másik két támogatás biztosítotti státuszhoz kötött folyósításával szemben ez egy alanyi jogon járó támogatás.

Kiszámítható bevételek

Röviden összefoglalva tehát e három támogatással számolhat az újdonsült szülő. És így már talán tisztább a kép, a legkonkrétabb információt mégis a számok jelentik. Az online CSED kalkulátor segítségével pedig éppen ezeket a számokat konkretizálhatjuk. A kalkulátor mindössze néhány adatra kíváncsi, olyan befolyásoló tényezőkre, melyektől a támogatás típusa és/vagy mértéke függ. A CSED kalkulátor még így is a lehető legegyszerűbb számítási módszer, hogy megtudjuk milyen segélyek járnak majd nekünk a gyermekvállalás után.

A legfontosabb adatok igazából a bruttó jövedelmünkre és az előző két év társadalombiztosítási státuszára vonatkoznak. Előbbi a várható támogatási összeg miatt fontos, utóbbi pedig a GYED és CSED szempontjából nélkülözhetetlen, hiszen TB nélkül ezek egyike sem vehető igénybe. Természetesen meglehet, hogy már egyetem alatt eljutunk a családalapításig, biztosítotti szempontból pedig a hallgatói jogviszony is számít a CSED kalkulátorban. Az adatokat és a gyermek várható születési dátumát megadva egy kattintás után tételesen láthatjuk, hogy mennyi és meddig tartó támogatásra számíthatunk. A CSED kalkulátor tehát egy kifejezetten hasznos és fontos alapköve lehet a családalapításhoz kötődő tervezésnek.

VIDEO Ők lesznek 2024 legszerencsésebb csillagjegyei

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!