A Család Nemzetközi Napja: május 15

A Család Nemzetközi Napja: május 15

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / A Család Nemzetközi Napja: május 15

1994 óta egy nemzetközi kezdeményezés alapján, melyhez Magyarország is csatlakozott, minden év május 15-én a Család Nemzetközi Napját tartjuk.

Családmodell ezer éve

Hazánkban egyáltalán nem volt mindig ugyanaz a családmodell. Ezer éve, a Honfoglalás idején, és az azt megelőző időkben a magyar férfiak egyszerűen vásárban vették a leendő asszonyaikat. Innen van rengeteg olyan szavunk és kifejezésünk, ami ugyanerre a tényre utal: eladó sorban lévő lány, ara (ár, áru szóból), vőlegény (vevő legény).
A család ezért ebben az időben érthetően általában nem a szeretetre, inkább a másiktól való függésre és félelemre alapozódott.

Több generációs családok

Ha van olyan családmodell, amelyik minden szakértő által ideálisnak mondható, az a több generáció együttélése. Természetesen nem mindegy, hogy mennyire élnek szorosan együtt, illetve mennyi privát tér jut az egyes tagoknak, de ezektől függően a több generáció együttélése rengeteg előnnyel jár.
Ebben a szerkezetben lehetőség volt arra, hogy a nemek közti szerepek megmaradjanak, de mindenki végezzen olyan munkát, amilyet tud. A nők a házi munka mellett gyereket neveltek és ebbe az idősebb generáció asszonyai besegítettek.

Modern család

Mindenki ismeri a statisztikákat, miszerint egyre kevesebb a házasságkötések és egyre több a válások száma. Vagyis a hagyományos családmodell fellazulóban van: a hivatalos egybekelést kevesebben választják, egyre elterjedtebbé válik az élettársi viszony.
A válások számával egyre több olyan gyerek nő fel, akit egyik szülője (főleg édesanyja) egyedül vagy egy másik partnerrel nevel, ami természetesen rengeteg veszélyt rejthet magában.

Élettársi kapcsolatok

Az élettársi kapcsolatok nem véletlenül válnak egyre népszerűbbé.

Az ezt választó párok nem gondolják úgy, hogy egy hivatalos papír miatt lesz komolyabb és tartósabb a kapcsolatuk, sokkal inkább magát a kapcsolatot helyezik a középpontba.
Nagyon gyakori, hogy elvált szülők gyermekei nem szeretnének házasodni, mivel a válás annyira negatív élmény volt számukra. A személyes élmény miatt a házasság intézményét is inkább negatívnak éli meg az, akinek a szülei elváltak ugyan, de előtte folyton a házasságot emlegették, mint a különköltözés akadályát.

Összetartás

Természetesen mindenki saját meggyőződése és ízlése szerint dönt, hogy a modern kori család melyik típusát választja. Az azonban biztos, hogy nem feltétlenül egy hivatalos papír segít át bennünket a mindennapi problémákon, sokkal inkább egymás tisztelete, megbecsülése, a folyamatos kommunikáció és az ezeken alapuló összetartás.
Ezek nélkül ugyanis papírral vagy anélkül is elveszítheti értékét és értelmét egy kapcsolat.

Hosszú élet titka

Több kutatás világított már rá arra a tényre, hogy különösen a férfiak élethosszára van nagy hatással a tartós kapcsolat.
Legyen az hivatalos házasság vagy tartós élettársi viszony, a férfiak bizony tovább élnek, ha párkapcsolatban vannak. Nem véletlen, hiszen ha van kihez hazamenni és van kiért küzdeni, az fenntartja a folyamatos motivációt, hogy törekedjünk céljaink elérésére.

Nemzetköz Család Napja

A Nemzetköz Család Napja kezdeményezés alapvető célja nem az, hogy ilyenkor is ajándékot adjunk egymásnak. Egyszerűen csak annyi, hogy a figyelmünket egy kicsit fordítsuk a saját és a körülöttünk élők párkapcsolatai felé.
Értékeljük azt, amink van és legyünk tisztában azzal, hogy attól, hogy minden nap egy meleg otthon vár haza bennünket, attól ez a tény még bőven nem hétköznapi dolog!  

VIDEO Ők lesznek 2024 legszerencsésebb csillagjegyei

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást