Aki nem csak megálmodta, meg is valósította – Daalarna Couture 2014

Aki nem csak megálmodta, meg is valósította – Daalarna Couture 2014

Címlap / Stílus / Divat / Aki nem csak megálmodta, meg is valósította – Daalarna Couture 2014

A Daalarna Couture 2002-es megalapításakor mindössze egy volt a sok, ígéretes tervezőcég közül. Hamar bebizonyosodott, hogy ezúttal a sikeres márka létrehozásáról szőtt terv nem csak álom maradt. Az álom megvalósult, csakhamar szárnyra kelt és meghódította a hölgyek szívét.

Az elmúlt évek során a Daalarna az egyik legismertebb divattervező vállalattá nőtte ki magát hazánkban, egyedi, összetéveszthetetlen stílusjegyeinek köszönhetően. Néhány nappal ezelőtt látott napvilágot a 2014-es kollekció, ennek kapcsán a cég alapítójával, Benes Anitával beszélgettünk.

1. Több mint 10 évvel ezelőtt, 2002-ben indítottad útjára a Daalarna-t. Honnan jött a Daalarna ötlete és neve?

A márka egy Svédországban található gyönyörű szép tájról kapta a nevét. Egyetemista koromban nagyon érdekelt a skandináv iparművészet, népművészet, rengeteget olvastam Daalarnáról, és ez megmaradt bennem.

Amikor megalapítottam a céget, olyan brandnevet kerestem, ami nem a saját nevem, de fontosnak tartottam, hogy jelentéssel bírjon számomra. Az erre a tájra jellemző egyszerű, letisztult és különleges design teljesen magával ragadott.

2. Máig ez jellemzi az általad tervezett ruhákat?

A ruháim nagyon sokfélék, mindig az adott trendnek és az adott irányzatnak, illetve az aktuális hangulatomnak megfelelőek, de maga a designelmélet és a formatervezés, amit az egyetemen tanultam, mindig meghatározó része a munkámnak.

3. Van olyan hazai vagy külföldi divattervező, akire munkád során példaképként tekintesz, aki inspirál?

Mindenki, aki jó, de inkább civil emberként szemlélem mások munkáit. A szakmát tekintve azonban más területekre koncentrálok. Inkább a vendégeim elképzeléseit, hangulatát, érzéseit és elvárásait veszem figyelembe, valamint azt, hogy melyek azok az új alapanyagok, divatáramlatok, amelyeket beépíthetek a munkámba. Tehát nem az inspirál, hogy mi az, ami már van a piacon, hanem az, amivel én hozzájárulhatok a ruhatervezéshez.

4. Nemcsak sikeres üzletasszony, hanem három gyönyörű gyermek édesanyja is vagy. A mindennapok során hogyan tudod összehangolni a családot és a munkát?

Hát sehogy:) Ez nagyon nehéz, néha rengeteg figyelmet igényel. Szerencsésnek tartom magam, hogy a családom – mind a szüleim, mind a férjem – mindig mellettem van, és sokat segít. Van, amikor a munkám viszi el a 100%-ot, és alig vagyok velük, utána pedig picit a munkám látja kárát annak, hogy hosszabb időt töltök a gyerekeimmel.

Viszont muszáj eldönteni, hogy mi az, ami igazán fontos az életben, és van, hogy ahhoz néhány dologról le kell mondani. Így nálam is előfordul, hogy van, amit hanyagolok, de a munkám meg a családom egyformán fontosak a számomra. 

5. Hatalmas sikere van a ruháidnak. Mi a titkod?

Sajnos nem ismerem a siker titkát. 🙂 Valószínűleg ha tudnám, akkor terjeszteni kellene a receptet. Azt hiszem, hogy az látszik kifelé, hogy nemcsak én, hanem az egész csapatom nagyon nagy örömmel, illetve nagyon komoly szakmaisággal próbálja létrehozni a ruhákat. Ehhez hozzátartozik, hogy csak nagyon-nagyon különleges és szép anyagokat használunk. Nekünk ez nem a siker miatt fontos, hanem önmagunk miatt. Ez egy alkotó csapat, akik az esztétikumban lelik örömüket, és valószínűleg ez az érzés átragad a vendégekre is.
6. Ruháid egyik jellegzetessége, hogy a kézműves hagyományokat vegyíted a legújabb stílusokkal. Hogyan valósítod meg ezt a merész, egyedi ötletet?

Az esküvői- és az alkalmi ruhakészítés kifejezetten igényli a kézimunkát, ezeket a darabokat nem lehet futószalagon gyártani. Ebben az esetben csak klasszikus, hagyományos technikákról, technológiákról beszélhetünk. Ugyanakkor az alapanyagokban, azok minőségében és a felhasznált kiegészítők terén abszolút a 21. századi technológiákra fókuszálunk. Így találkozik a kollekcióimban múlt és jelen.


Fotó: Kondella Mihály – Daalarna Couture 2014

7. A hölgyeknek készült Daalarna műremekekről már mindenki hallott, de férfiaknak és gyermekeknek is szól kollekciód. Esetükben a fő irányvonalak megegyeznek a női trendekkel, vagy teljesen más tervezői megközelítésre van szükség?

Teljesen mást igényel. Egyáltalán nem érzem magamat férfi ruhatervezőnek. Amit tervezek, és amit képviselek a férfi öltözékeket tekintve ugyanaz, amit a nők esetében is szem előtt tartok. Vagyis a nagyon magas minőségű alapanyagok használata, és az a méretvételi technológia, amelynek segítségével a klasszikus, méretre készített férfi öltönyöket megalkotjuk. Kizárólag férfi öltönyöket, szmokingokat és ünnepi viseleteket, úgy nevezett ceremónia öltözékeket tervezek azért, hogy a női ruháknak legyen méltó párja.

Az én elképzelésemben a menyasszony mellett egy férfias férfi áll, klasszikus, hagyományos viseletben. Amíg a női ruhában nagyon különleges, akár szélsőséges, extrém, vagy extravagáns ruhákat is szeretek tervezni, addig a férfi öltözékben ezt meghagyom más tervezőknek, akik ebben szuperek.

A gyerekruhákra szintén kalandként tekintek, egy kis különlegesség a munkámban, amelynek szintén az a szerepe, hogy a menyasszony és a vőlegény ruhájával harmonizáló öltözékbe bújhassanak a koszorúslányok. 

A gyermekruhákat illetően a saját gyermekeim inspirálnak. Szeretem, hogyha a kislányok nem kis felnőtteknek vannak öltöztetve, de azt is lényegesnek tartom, hogy ne legyen túl gyerekes a külsejük. Igen vékonynak találom azt a vonalat, ahol egy kislány hercegnő lehet, de mégsem jelmez a ruhája. Ez nagy kihívást jelent, ugyanakkor pedig a gyerekek a leghálásabb ügyfelek. A nekik tetsző ruhát gyakorlatilag le sem veszik. Nem udvariaskodnak, azonnal megmondják, ha valami nem tetszik nekik.

8. Milyennek látod a hazai divatvilágot? Mi a véleményed a magyar nők öltözködéséről?

Nincs átfogó képem a magyar nők öltözködéséről, mivel annak csak egy-egy szeletét látom. Ha a vendégkörömet veszem alapul, a hölgyek rendkívül tájékozottak, naprakészek a trendeket és a divatot illetően, emellett általában jó énképpel rendelkeznek. Talán a bátorság, vagy a különlegességre való nyitottság és merészség hiányzik néha, de ez évről évre és korosztályonként is változik. A 20-30 évesek sokkal nyitottabbak az új trendekre és a merészebb ötletekre, mint mondjuk a 40 év felettiek. A fiatalok még keresik az útjukat, még igazából nem tartoznak sehova, míg egy középkorú nő már nem feltétlenül akar bizonyítani. 

9.2014-ben milyen hazai és nemzetközi trendeket figyelhetünk meg az esküvői- és alkalmi ruhák piacán?

Az esküvői ruhák egyre színesebbek, a hófehér színt pedig lassan felváltja a törtfehér. 2014-ben előtérbe kerülnek a pink különböző árnyalatai, az egészen halvány púdertől az erőteljes magentáig.

Ezen kívül egyre erősödik az ezüst jelenléte, a szinte átlátszó ruhák, a bőrfelületeket szabadon hagyó, merészebb vonalvezetések, valamint újra visszatér a csipke uralma. 

10. Te mely színekkel dolgozol a legszívesebben?

Bármelyik színnel szívesen dolgozom. Imádom a színeket. Minden évben van egy kedvencem, ami trendtől is független lehet. Idén a púderes árnyalatokba szerettem bele leginkább. 

Fotó: Holecz Endre, Kondella Mihály – Daalarna Couture 2014

11. A legújabb kollekció megtervezésénél milyen stílusok voltak rád nagy hatással?

Jelenleg az ellentétek vannak rám a legnagyobb hatással, érdekel, hogy mennyire lehet egy öltözék merész, vagy mennyire lehet visszafogott. Mennyire lehet szexi, mennyire ártatlan. Ha egy ruha nyakig zárt, hogy tudom mégis sejtelmessé és különlegessé tenni. Ez inspirált a legújabb kollekció megálmodásakor, valamint a csipkék, amelyekből a legújabbak selyemből és gyapjúból készültek. Ezt kombináltam durva szövésű, úgy nevezett makramé csipkékkel, így egészen érdekes kettősség jelenik meg egy-egy ruhán belül: lehelet vékony, finom, francia csipke keveredik egy szinte már zsákvászon szerű anyaggal. A klasszikus selyem-és tüll ruháim is lélegzetelállítóan könnyedek, lágyak.

12. Egy merész szabású alkalmi ruha választásakor milyen kiegészítőket javasolsz?

Ez ruhától függ. Szeretem a különleges kiegészítőket, nem szoktam ragaszkodni a hagyományos esküvői színekhez, kedvelem, ha egy fehér ruhát fekete, vagy zöld cipővel viselnek. Ahogyan a ruhákkal és a ruhák alapanyagaival szívesen játszom, a kiegészítőket érintően sem a klasszikus, hagyományos, sztereotip megoldásokat javaslom a vendégeimnek. 

Nagyon szeretem a derékra kötött selyembársony, selyemszatén szalagokat, a kristályt, az élővirágot, egyszóval azokat az alapanyagokat, amelyeket jellemzően nem szoktak kiegészítőnek használni. Egy merész ruha esetén semmiképpen sem hagyományos kiegészítőt javasolok, hiszen az kioltaná a ruha bátorságát. 

A díszletek mindig a ruhától függenek, illetve annak viselőjétől. Attól, hogy az az ember, aki azt a ruhát viseli hol, mikor, milyen eseményen vesz részt, mi az az üzenet, amit közvetíteni szeretne a megjelenésével. Azt gondolom, hogy azokban az esetekben, amikor egyedi ruhát tervezünk, az a legfontosabb, hogy amikor ránéznek akár a menyasszonyra, vagy egy üzletasszonyra, mi az, ami elsőként eszükbe jut, mi az, amit gondolnak róla. Ezek már mind azon részei a ruhatervezésnek, amitől az én kollekcióm különleges és személyre szabott. Nem áruházaknak tervezek, nem trendekben és fazonokban gondolkodom, hanem emberekben és eseményekben, hogy minek szeretne a megrendelőm megfelelni.

13. Pályád során milyen nehézségekkel, problémákkal kellett megküzdened? Mit tanácsolnál most egy kezdő divattervezőnek?

Véleményem szerint nincs az a munka és nincs az az élet, ahol nincsenek problémák. Nehézségek mindig adódnak. Ezeket meg kell oldani, fejleszteni kell a tudásunkat, és új ismereteket kell elsajátítani. Hogyha ez a képesség nincs meg bennünk, akkor azt hiszem, ott vége van a pályának. 

Különösen igaz ez a divatra, ahol mindig új és új dolgoknak kell megfelelni, az emberek mindig várják az újdonságokat, az új anyagokat, az új ötleteket, amik értelemszerűen mindig új problémákkal és új nehézségekkel párosulnak. Folyamatosan fejlődni kell, akkor is, hogy ha az ember már azt gondolja, hogy elért valamit, mert leginkább akkor kell nyitottnak lenni a változásokra.

VIDEO A sminkmester megmutatja, hogyan rajzolj profi tusvonalat magadnak

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!