Aki nem csak festeni tudott: Picasso – idézetek

Aki nem csak festeni tudott: Picasso – idézetek

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Aki nem csak festeni tudott: Picasso – idézetek

Picassonak sokan még keresztnevét sem tudják, ha hirtelen rákérdeznek. Pedig talán neki volt a leghosszabb neve a világon: Pablo Diego José Santiago Francisco de Paula Juan Nepomuceno Crispín Crispiniano de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Ruiz Picasso. Sokan azt sem tudják róla, hogy élete egy részét töltötte csak festészettel, másik részét íróként élte.

Születésekor halottnak hitték, ám ,,feléledt” nagybátyja szivarfüstjére. Bal agyféltekéje igen rosszul működött, ami lehetővé tette a jobb agyfélteke részére, hogy igen magas szintre fejlődjön. Írni, olvasni és számolni csak 10 éves korára tanult meg, egy speciális módszerrel. Édesapja révén Képzőművészeti Főiskolára járt, aki annyira tehetségesnek tartotta fiát, hogy neki ajándékozta saját ecseteit és palettáját. 1935-ben két évre felhagyott a festészettel és csak írt. Igen jó meglátásai voltak, íme, ezek közül néhány…  

A magányosságról

„Van-e annál veszélyesebb, mint hogy az embert megértik? Annál is inkább, mivelhogy ez nem létezik. Az embert mindig félreértik. Az ember úgy gondolja, hogy nem magányos. Valójában pedig nagyon is az.”
  „A művészlelkek nagy tragédiája az, hogy másképp gondolkoznak, mint a körülöttük élő emberek, így valamilyen szinten elszigetelődnek a többi embertől. Az ember társas lény, ám végső soron mindenki saját életét éli, és mindenki magányos valamennyire.”

A kreativitás és a művészet iskolája

„Jó ízlés! Milyen szörnyűséges dolog. Az ízlés a kreativitás gyilkosa.”

„Már kisgyermekkorban átírjuk a gyerekek ízlésvilágát, kreativitásukat megnyesegetjük saját ízlésünk szerint, ami hiba.”
  „A szépség akadémikus tanítása hamis. Becsaptak bennünket, de annyira becsaptak, hogy az igazságnak már árnyékát sem találjuk.”

„Az ember természetes igénye a szépség utáni vágy, ám a szépség relatív – minden embernek más a szép, ahogy minden ember más és más, máshonnan jött, másképp formálódott olyanná, amilyen. Ezt pedig becsülni kellene.” A művészetről
„A művészet lemossa a lélekről a mindennapok porát.”

„A mindennapi élet kicsinységei, a létért való küzdelem fáradalmai ellen csak egy gyógyír van, ez pedig a művészet. Ez ad az emberi léleknek szabadságot, erőt, hogy felül tudjon emelkedni problémáin.”
„A művészet hazugság, amely segít felismerni az igazságot.”

„A művészet a külvilág ingereit láthatóvá teszi, a művész szemszögéből. Egyszerre érzékeljük a művet és azt, ami alapján az elkészült. A két dolog közötti különbség gondolkodóvá teszi az embereket, akik ezáltal meglátják az „ igazságot”. ”  

A korról

„Minden életkornak megvannak a maga örömei, de ezeket sajnos mindig megkésve ismerjük fel.”

„Minden ember elköveti azt a hibát, hogy nem a mában él, nem éli meg az életét, nem annak örül, ami van. Ez pedig, hosszútávon, boldogtalansághoz vezet.”
  „Minden gyerek egy művész, a kérdés csak az, hogyan maradjon művész, ha már felnőtt.”

„A gyerek, ahogy cseperedik, ,,beleromlik” a világba, így sok olyan dolgot veszít, ami szükséges az alkotáshoz (ami alapvető emberi igény). Ilyen a kreativitás, az egyszerű, örömteli világlátás, a bátorság, hogy teljes egészében felvállalja önmagát.”  

Kedvenceim Picassotól

„A nő arca festővászon, amelyre mindennap ráfesti önmaga korábbi portréját.” „Sok idő múlik el, míg az ember fiatal lesz.”  „Nem keresek. Találok.” „A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni.” „Mindig olyan dolgokat csinálok, amiket nem tudok, így leszek képes végül megcsinálni azokat.”
 

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást