Pénz és hivatás

Coaching – a legnépszerűbb szakma manapság, de vajon tényleg szükségünk van rá?

Coaching – a legnépszerűbb szakma manapság, de vajon tényleg szükségünk van rá?

Ma már annyi a coach világszerte, mint égen a csillag és nem túlzás azt állítani, hogy mára az egyik legnépszerűbb szakma lett. Ezt bizonyítja a rengeteg képzés, előadás és persze a páciensek tömkelege. Mert, hogy mára már igazi trendi dolognak számít, ha van egy saját coach-od. De tényleg szükséged van rá?

Ki a jó coach?

Ne gondold azt, hogy a legtöbb coach nagyon rossz körülmények közül jött és nőtt fel, mert a fiatalabb generáció tagjai már tudatosan építik maguknak ezt a pályát.

Felmerülhet benned a kérdés (jogosan), hogy, hogyan tudna egy olyan ember neked tanácsot adni, akinek semmilyen problémával nem kellett megküzdenie eddigi élete során és, aki a sablon dumán túl nem tud többet adni számodra.

Nos, tény és való, hogy az igazán jó coach-ok azok, akik bizony már megtapasztalták az élet árnyoldalait és az onnan való felállást is. Vagyis mielőtt részt vennél egy személyes konzultáción, mindenképpen járj utána az általad kiválasztott coach-nak és csak ezután keresd fel.

Mit kaphatsz tőlük?

Egy jó coach olyan, mint egy jó pszichológus, rávezet téged a helyes útra. Már, ha van ilyen, hiszen nincsen jó, vagy rossz irány, csupán döntések és tapasztalatok halmaza.

De, ha már elmész egy szakemberhez, akkor segíteni fog neked abban, hogy miként menedzseld a leghatékonyabban saját életedet és felfedi, hogy eddig milyen gátak akadályoztak meg téged a kiteljesedésben.

Ez egy komoly önismereti tréning is, ahol a coach segít megismerni önmagadat és veled tart az álmaid felé vezető úton.

Hogyan válasszak?

Mint minden emberi kapcsolatban, itt is fontos a kémia. És most nem a szenvedélyről beszélünk, hanem egy olyan kapocsról, ami által elérheted, hogy teljesen megnyílj egy másik ember előtt.

Nem baj, ha több coach-ot is kipróbálsz, esetleg részt veszel az előadásaikon, mert így legalább teljes képet kapsz róluk.

Érdemes azt is figyelembe venned, hogy az illető átesett e már a tiédhez hasonló problémán, mert akkor biztos, hogy még sikeresebb lesz a közös munka.

Kell ez nekem?

Teljesen normális, ha felteszed magadnak ezt a kérdést, hiszen ez egyáltalán nem kis lépés lelki és anyagi szempontból sem.

De kiknek is ajánlott a coaching? Azoknak, akik képtelenek egyedül szembenézni saját problémáikkal és arról hallani sem akarnak, hogy szeretteiknek öntsék ki szívüket.

Ha te nem tartozol közéjük és szívesen megnyílsz a barátaid, családod előtt, ráadásul elég erős vagy, hogy egymagad megold a problémáidat, akkor nem biztos, hogy szükséged van effajta támogatásra.

Viszont tényleg vannak olyan emberek, akik hatalmas falakat húznak maguk köré, így az ő esetükben hatásos lehet egy-két beszélgetés.

Mind egymás segítői vagyunk

Nem tudom te, hogy vagy vele, de nekem vannak olyan barátaim, akikre könnyedén mondhatnám, hogy igazi coach-ok az életemben. Mert mégiscsak ők ismernek a legjobban, tudják, mit miért teszek és nem nézik az órájukat, hogy mikor fejezem be a mondandómat.

A coaching egy jó dolog lehet, de nem szabad hagynod, hogy ezen múljon az életed sikeressége, mert erre te magad is képes vagy mindenféle külső segítség nélkül. Inkább törekedj arra, hogy olyan barátokat gyűjts magad köré, akik meghallgatnak és jó tanácsokkal látnak el.

Arról nem is beszélve, hogy valaki életében pedig te játszod a coach szerepét.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást