Cassata siciliana

Cassata siciliana

Címlap / Életmód / Receptek / Cassata siciliana

A jellegzetesen szicíliai édesség az arab hatást tükrözi. A IX-XI. századig Szicília arab uralom alatt állt, és a cassata története is ekkor kezdődött. Az arab kereskedők révén vált népszerű Szicíliában a cukornád, a narancs, a mandarin és nem utolsó sorban a mandula is. Mindezek a szicíliai konyhákban összetalálkoztak a már évszázadok óta ismert ricottával, és ez volt a cassata siciliana születésnapja.

Hozzávalók:

50 dkg mascarpone

1 piskótalap

30 dkg porcukor

1-2 vaníliás cukor vagy vaníliaesszencia

15 dkg aszalt gyümölcs

10 dkg keserű csoki

1 dl rum

Elkészítés:

1. A mascarponéval elkeverjük a porcukrot, és hozzáadjuk a vaníliás cukrot. Az aszalt gyümölcsöt és a csokit apróra vágjuk.
2. A piskótalapból kivágunk egy akkora darabot, amekkora a süteményünk felső felülete lesz – ezt majd a legvégén illesztjük az elkészült édességre, borításként.
3. A maradék piskótát belemorzsoljuk a kiválasztott edénybe, majd beleöntjük a rum felét is.
4. Rákenjük a mascarponét és rászórjuk a csokoládé- és gyümölcsdarabokat, ezután pedig a tetejére illesztjük a korábban kivágott piskótadarabot és meglocsoljuk az egészet a maradék rummal. Hogy igazán dekoratív legyen cukormázzal is bevonhatjuk.
5. Néhány órára tegyük a hűtőbe, majd tálaljuk. A tetejére gyümölcsöket, tejszínhabot tehetünk díszítésül.

VIDEO 6 dolog amit soha ne érints meg más házában

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!