Otthon / Utazás

Így éld túl a cápatámadást: tengerparti nyaraláshoz kötelező tudni

Így éld túl a cápatámadást: tengerparti nyaraláshoz kötelező tudni

Az igazság az, hogy egy cápatámadás esélye elenyészően kicsi, és normál esetben a cápák nem is vadásznak az emberekre. Mégis, ki az, akiben egy tengerparti nyaralásra készülve nem jut eszébe, hogy mi van akkor, ha mégis…?

Jobb félni, mint megijedni

Semmi esetre sem szeretnék hozzájárulni a cápák rossz PR-jához, hiszen nem vérszomjas gyilkológépek ők, csak egyszerűen ragadozók, mint olyan sok más állat a természetben. A természettudósok szerint nem tekintik zsákmányuknak az embert, a legtöbb támadás valamilyen félreértés következménye – például annak, hogy a cápa fókának nézi a szörfözőt – ettől függetlenül értelemszerűen nem érdemes a közelükben úszkálni, ha egy módod van elkerülni az ilyesmit.

Összességében a cápatámadás egyáltalán nem gyakori, évente átlagosan 80 esetet jelentenek az egész világon, az Australian Shark Attack File statisztikái szerin 1958 és 2004 között (tehát majdnem 50 év alatt) összesen 2 785 cápatámadás volt az egész világon, és ebből 439 volt halálos. Ebben az időszakban Európában az utolsó halálos cápatámadás 1989-ben történt, azaz statisztikailag kicsi a valószínűsége, hogy egy tengerparti cápatámadás vetne véget földi karrierednek.

Én azonban azt mondom, ha a pánik fölösleges is, jobb mindenre felkészülni – a repülőre is úgy száll fel az ember, hogy nem gondolja, hogy lezuhan, de azért végighallgatja, mi a teendő vészhelyzet esetén. Az sem árthat semmit, ha tudod, hogy egy cápatámadás esetén mi a teendő, hogy a legjobbak legyenek a túlélési esélyeid.

Így éld túl a cápatámadást: tengerparti nyaraláshoz kötelező tudni!

Ne ess pánikba!

Értelemszerűen lehetőleg ne menj a vízbe, ha tudod, hogy cápák vannak a közelben, vagy ha már bent vagy, a lehető leghamarabb próbálj biztonságba jutni akár a parton, akár egy hajón. Ha a találkozás mégis elkerülhetetlen, és a cápa körözni kezd körülötted, felkészülve a támadásra, próbáld megőrizni a hideg véredet, és igyekezz mindig a cápával szemben maradni. A cápa alapvetően egy lesből támadó ragadozó, és ha nem tud mögéd úszni, hanem szemből kell megtámadnia, nagyobb eséllyel megy el a kedve az akciótól. Ha vannak a közeledben emberek, akkor érdemes őket azonnal figyelmeztetni: ne kezdj kalimpálni, de kiabálj, amilyen hangosan tudsz, így egyrészt ők biztonságba kerülhetnek, másrészt  a lehető leggyorsabban tudnak neked segítséget küldeni.

Ha fel kell venni a harcot

Marha jó sztori lehet belőle a grill mellett, de aztért senkit nem biztatnék arra, hogy vegye fel a harcot egy cápával szemben, mert egyszer sem biztos, hogy el tudja majd mesélni a dolgot. Ha a test a testhez küzdelem mégis elkerülhetetlen, akkor viszont adj bele mindent! Ne tettesd halottnak magad, ez nem egy medve! Üss, rúgj, használj bármit, ami a kezed ügyébe kerül – sziklát, a víz alatti kamerádat, vagy ha nincs nálad semmi, hát a puszta öklödet! A cápák nincsenek hozzászokva ahhoz, hogy a zsákmány visszatámad, ezért jó eséllyel visszavonulót fújnak, de azért legyél óvatos!

Ne feledd, hogy egy predátorral van dolgod, akinek a testét a természet vadászatra teremtette: nézd meg, hogy hová ütsz! Gyakori tanács, hogya cápa orrára célozz, ami nem rossz ötlet, hiszen ez egy valóban érzékeny terület, de ne feledd, hogy minden gyorsan történik, te is és a cápa is mozogtok, a víz is torzítja a képet, így könnyű melléütni, és tudod, mi van éppen a cápa orra alatt? A szája… Abba pedig biztosan nem szeretnél belenyúlni. Ha teheted, célozz inkább a kopoltyúra, ami szintén egy rendkívül szenzitív terület, és talán eltalálni is egyszerűbb.

Így éld túl a cápatámadást: tengerparti nyaraláshoz kötelező tudni!

Vonulj vissza!

Ha úgy tűnik, hogy a cápa feladta a küzdelmet, a lehető leggyorsabban, de nem kapkodva, óvatos, nyugodt mozdulatokkal és az állatnak nem hátat fordítva kezdj el hátrálni. Kerülj biztonságba amilyen gyorsan csak lehet, közben figyelmeztess minden más fürdőzőt is, és azonnal értesítsd az illetékes hatóságokat – például a vízi mentőket, így ők meg tudnak győződni arról, hogy minden strandoló biztonságban van.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást